Iedere pastaliefhebber kent ze wel: de kleurrijke verpakkingen van pastafabriek Di Martino. Voorzien van typisch Italiaanse illustraties, maar ook onmisbare markeringen en coderingen. Want zonder deze ogenschijnlijk kleine details, geen distributie. Daarom is de markeer- en codeerapparatuur van Di Martino nu 24/7 beschikbaar. Met het Customer-Independent Cellular Network van Videojet en de premium connectiviteit van KPN.

Pastafabriek Di Martino verbetert uptime met Videojet en KPN

Bedrijfskritische apparatuur voor Di Martino’s productieproces

Pastificio Di Martino is een pastafabriek in Gragnano, een Italiaans dorpje dat bekendstaat om zijn perfecte pasta. Giuseppe Di Martino opende de fabriek hier in 1912. Ruim 100 jaar later zit het familiebedrijf nog altijd in de pastahoofdstad van Italië. Het bedrijf produceert meer dan 120 soorten pasta die in 35 landen wordt verkocht, vaak in kleurrijke verpakkingen met illustraties van het Italiaanse modehuis Dolce & Gabbana. Die verpakkingen moeten uiteraard niet alleen mooi zijn, maar ook de juiste markeringen en coderingen bevatten. Zo moeten de productie- en houdbaarheidsdatum, barcodes, batchnummers en de naam van de importeur goed zichtbaar zijn.

Hiervoor gebruikt Di Martino de industriële markeer- en codeeroplossingen van Videojet Technologies. Die apparatuur moet 5 dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar zijn. Een downtime van deze apparatuur heeft direct gevolgen voor het logistieke proces; zonder markeringen kan de pasta de fabriek niet verlaten. Producten die niet goed zijn gecodeerd, gemarkeerd of bedrukt worden afgekeurd of moeten opnieuw worden bedrukt – wat weer voor vertraging in de levering zorgt.

Bekijk in onderstaande video hoe Videojet en KPN bijdragen aan het verbeteren van de uptime van Di Martino:

Remote monitoring

Ongeplande downtime heeft ook grote impact op kosten. Zo kostte dit Di Martino eerder al duizenden euro’s. Eén van de oplossingen om dit te voorkomen? Apparatuur monitoren met VideojetConnectTM Remote Service, een cloudgebaseerde oplossing via het lokale bedrijfsnetwerk, dat real-time inzicht geeft in printers. Maar dat laat de interne IT-policy van Di Martino niet toe.

Deze restrictie ziet Maurice Janssen Duijghuijsen, KPN VP Sales IoT & Data, wel vaker. Op die manier schermen bedrijven zich af voor risico’s van buitenaf. “De apparatuur verbinden met een wifinetwerk in het beheer van de klant, is ook niet altijd een optie. Dat vergt afstemming met de IT-afdeling van de klant, en je bent dan afhankelijk van het signaal van het al aanwezige wifinetwerk, dat vaak onstabiel is.”

KPN Things Router

Het alternatief is een industriële router, die via het mobiele IoT-netwerk verbonden wordt met de codeer- en markeeroplossingen van Videojet. KPN IoT biedt hiervoor een totaaloplossing: de KPN Things Router. Een vooraf geconfigureerde oplossing die de wereldwijde connectiviteit van KPN IoT combineert met de IBR200 4G/5G-routers van Cradlepoint. Zo kunnen Videojet’s klanten hun apparatuur op afstand monitoren, downtime vermijden en hun contunuïteit waarborgen, zonder dat dit impact heeft op het lokale netwerk.

Altijd en overal verbinding

Dat bleek ook zo voor Di Martino. De pastafabriek implementeerde een Videojet Customer-Independent Cellular Network (CICN), een mobiel netwerk dat gebruikmaakt van de routers van Cradlepoint en is losgekoppeld van de bestaande bedrijfsinfrastructuur. De Videojet-printers maken draadloos verbinding met dit 4G LTE-netwerk.

pastafabriek di martino

KPN’s premium connectiviteit zorgt ervoor dat de Videojet-printers altijd en overal verbinding hebben met de VideojetConnectTM Remote Service-cloud. “Dankzij de samenwerking met KPN is Videojet niet langer afhankelijk van de kwaliteit van het (wifi)netwerk van de klant”, zegt Jean-Paul Cohen, Commercial Director Western Europe bij Videojet Technologies. “En doordat KPN samen met zijn partner Capestone internationaal opereert, kan Videojet zijn klanten in Europa en daarbuiten superieure connectiviteit en remote support bieden.”

Flinke kostenbesparing

De oplossing van Videojet en KPN is voor Di Martino een schot in de roos. Sinds het bedrijf via het CICN gebruikmaakt van de VideojetConnect Remote Service, is de ongeplande downtime met 20 uur per maand afgenomen. De kostenbesparing bedraagt meer dan €50.000,- euro per jaar.

Luisa Mazza, Quality Manager bij Pastificio Di Martino, is dan ook zeer te spreken over de geboden oplossing. “De positieve ervaringen - zowel met de geavanceerde technologieën als met de serviceteams van Videojet en KPN - smaken duidelijk naar meer en zouden we andere fabrikanten zeker aanraden.”

Gerelateerde klantcases