In samenwerking met KPN en AXA-IN introduceert Stella met Zorgeloos Fietsen een connected e-bike. De koppeling met internet biedt allerlei voordelen op het gebied van veiligheid en fietsplezier. “De klant hoeft zich geen zorgen te maken over zaken zoals diefstal en pechhulp”, zegt Gert Polinder, R&D Manager bij Stella. “Dankzij de connectiviteit staan we continu in verbinding met onze klanten.”

4 redenen waarom Stella zijn e-bikes connected maakt

Stella heeft de e-bike op de kaart gezet. Het Nunspeetse bedrijf werd in 2011 opgericht in een schuur. Inmiddels telt Stella ruim 700 werknemers en verkoopt het jaarlijks tienduizenden e-bikes, in Nederland en daarbuiten. Als enige grote fietsenmerk werkt Stella niet met een dealernetwerk. “Wij ontwikkelen, produceren en leveren de e-bikes volledig zelf”, vertelt Polinder. “Ook het verlenen van service en het uitvoeren van onderhoud doen we met onze eigen mensen en bij de klant aan huis als dat gewenst is.”

Met de lancering van Zorgeloos Fietsen gaat Stella een nieuwe fase in. Zorgeloos Fietsen is een totaalpakket dat bestaat uit een e-bike (inclusief GPS-module), de Ella Assistant-app en vijf jaar garantie. De e-bike is ontwikkeld in samenwerking met KPN en AXA-IN. Polinder: “De klant staat centraal bij alles wat Stella doet. Een connected e-bike vergroot het fietsplezier.”

Stella gaat al zijn nieuwe e-bikes connected maken. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

1. Diefstalpreventie en opsporing

E-bikes zijn een aantrekkelijke prooi voor criminelen. In het eerste halfjaar van 2021 deden maar liefst 9600 eigenaren aangifte van diefstal. Volgens de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) ligt het werkelijke aantal gestolen e-bikes zeker zeven keer hoger.

“Wij willen onze klanten beschermen tegen e-bikedieven”, zegt Gert Polinder. “De app verstuurt een notificatie als de e-bike beweegt, zodat diefstal snel wordt opgemerkt. Via de ANWB kun je de e-bike verzekeren met een speciale fietsverzekering, inclusief pechhulp. Als je e-bike gestolen is, komen de ‘bikehunters’ van de verzekering in actie. Vinden zij je e-bike niet binnen 48 uur terug, dan mag je een nieuwe uitzoeken.”

Stella hoopt dieven hiermee ook af te schrikken. “Voor hen is het riskant om een Stella-fiets te stelen. Wij willen dat de dief denkt: ik pak die andere fiets wel. Want als ik die Stella meeneem, ben ik straks de pineut.”

2. Meer fietsgemak

Via de Ella Assistant-app kan de gebruiker eenvoudig achterhalen waar de elektrische fiets staat en wat de status van de accu is. Polinder: “’Red ik het morgen nog naar mijn werk?’ Met de app kun je dit vanuit je luie stoel controleren. Je weet direct wat de actieradius van je e-bike is en hoeft niet naar de schuur te lopen. Dat vergroot het gebruiksgemak.”

Uit klantonderzoek van Stella blijkt dat de klant de meeste waarde hecht aan locatiebepaling, diefstalpreventie, pechhulp en inzicht in het gebruik. “Daar ligt nu onze focus. Maar we zien nog veel meer toepassingen. Hoe gaaf zou het bijvoorbeeld zijn als je een pushmelding ontvangt als je langs een horecagelegenheid fietst? ‘Bij theehuis Jansen krijg je nu een tweede kop koffie en een appelpunt gratis.’ Zo maken we fietsen leuker.”

3. Service en onderhoud

De connectiviteit stelt Stella ook in staat om service- en onderhoudsprocessen te optimaliseren. “Stel dat een batch e-bikes een fabrieksdefect heeft”, geeft Gert Polinder als voorbeeld. “Via het Zorgeloos Fietsen-platform zien we precies welke fietsen dat zijn en kunnen we hierover communiceren met de gebruiker. Zo lossen we het probleem snel op.”

De R&D manager is enthousiast over de mogelijkheden in de toekomst. “We kunnen bijvoorbeeld een notificatie versturen als de gebruiker een bepaald aantal kilometers heeft afgelegd, en het dus tijd is voor een onderhoudsbeurt. Ook willen we op termijn preventief onderhoud uitvoeren. Dan vervangen we een versleten onderdeel voordat het kapot gaat. Het fundament hiervoor is nu al gelegd.”

4. Concurrentievoordelen

Via de connected e-bikes verzamelt Stella locatiegegevens en sensordata. Het analyseren van deze data maakt productinnovaties mogelijk. “We leren onze e-bikes nog beter kennen en versnellen zo de ontwikkeling ervan. Uiteraard doen we dit met respect voor onze klanten. Zij bepalen zelf welke gegevens wel en niet bijgehouden worden. De ruwe data die wij analyseren, zijn volledig geanonimiseerd.”

Het verbeterde inzicht in de e-bikes vertaalt zich ook naar een ruimere garantie. “We kunnen nu vijf jaar garantie geven op de motor, het display én de accu”, aldus Polinder. “Dat laatste is nieuw in de markt. Als een defecte accu niet meer binnen de fabrieksgarantie valt, geven we de klant een refurbished accu. Dit is ook nog beter voor het milieu.”

Tot slot merkt Polinder op dat Zorgeloos Fietsen goedkoper is dan vergelijkbare pakketten. “Naast de aanschaf van de e-bike betaalt de klant eenmalig 49 euro voor de GPS-module en vijf jaar connectiviteit. De verzekeringskosten bedragen slechts 3,58 euro per maand. Dit zien wij nergens anders in de markt.”


Ook producten connected maken?

Lees in ons stappenplan welke stappen je moet zetten om een succesvol connected product te realiseren.

Download


Modulaire oplossing

Stella maakt zijn e-bikes connected met AXA-IN, een modulaire oplossing van AXA Bike Security. “Dit is een soort blokkendoos met standaardfunctionaliteiten, zoals diefstalpreventie, realtime inzicht in het gebruik en communicatie via de app”, licht Leon Duran van AXA-IN toe. “Wij leveren de hardware, de software en de app, terwijl KPN de connectiviteit verzorgt. Daarnaast ondersteunen we Stella in het gehele proces, samen met KPN. Zo helpen we ook bij het ontwerp, de integratie met bedrijfssystemen en het testen.”

Het voordeel van zo’n modulaire oplossing is dat Stella gefaseerd nieuwe diensten en functionaliteiten kan uitrollen. Volgens Duran past dat bij een moderne klantbeleving. “Een connected e-bike is veel meer dan een fiets met connectiviteit. Je vergroot hiermee het aantal contactmomenten en versterkt de klantrelatie. De eindgebruiker wordt echt een partner voor de lange termijn. Dat proberen wij met AXA-IN zo laagdrempelig mogelijk te maken.”

AXA-IN is eenvoudig te implementeren. Mede daardoor gaat de ontwikkeling van een connected e-bike meestal soepel. Duran: “Gemiddeld duurt het 10 tot 12 maanden om een connected e-bike op de markt te brengen. De meeste tijd gaat zitten in het ontwikkelen van een nieuwe fiets, het plaatsen van de tracker, de integratie met het fietssysteem en het testtraject. Het is belangrijk om hierbij zorgvuldig te werk te gaan.”

Samen de markt op

Stella is zeer tevreden over de samenwerking met AXA-IN en KPN. “Stella vertrouwt al jaren op de sloten en verlichting van AXA”, zegt Polinder. “AXA-IN heeft onze verwachtingen overtroffen. De expertise en het netwerk van KPN zijn eveneens van onschatbare waarde. Stella, KPN en AXA zijn Nederlandse A-merken die elkaar versterken. Deze lancering is alleen mogelijk omdat we zulke geweldige partners hebben. Daar zijn we dankbaar voor.”

Wil jij, net als Stella, ook jouw producten connected maken? Zodat jij ook van bovenstaande voordelen kunt profiteren? Neem dan contact op met onze experts.

Gerelateerde klantcases