De zorg ontdekt de voordelen van connectiviteit. Het nieuwste voorbeeld hiervan is het Bossy® smartmatras van Deron. Dit slimme matras ondersteunt de zorg bij het voorkomen van doorligwonden en het signaleren van dwaalgedrag. “Deze innovatie geeft kwetsbare mensen een betere kwaliteit van leven”, zegt Joost Eurlings, COO van Deron.

KPN verbindt hét slimme matras voor de zorg

Zorgpersoneel probeert doorligwonden te voorkomen door cliënten om de 3 uur te draaien. Voor zo’n wisselligging moet de cliënt gewekt worden. “Dat is met name in de nacht heel vervelend. Zeker voor mensen met dementie”, vertelt Eurlings. “Zij kunnen hier enorm van schrikken. Daarnaast lukt het cliënten soms niet meer om in slaap te vallen. En dan te bedenken dat ongeveer 40% van de wisselliggingen overbodig is, omdat veel mensen uit zichzelf al een andere houding aannemen.”

Het Bossy® smartmatras zorgt voor een efficiëntieslag binnen de zorg. Via druksensoren in het slimme matras kan nauwkeurig worden vastgesteld hoelang iemand in dezelfde houding ligt. “Cliënten worden dus minder vaak gewekt en het zorgpersoneel past ook overdag alleen een wisselligging toe als dit echt nodig is.”

Drastisch beperken van valse alarmen

De markt vergrijst en de zorg staat onder constante druk. Als extra wakend oog helpt het slimme matras zorginstellingen ook bij het signaleren van dwaalgedrag. Eurlings: “Vooral mensen met dementie gaan ’s nachts dwalen. Veel instellingen maken gebruik van sensoren naast het bed. Deze sensoren detecteren een beweging doordat er bijvoorbeeld iemand uit bed stapt, maar dus ook als er een kussen uit het bed valt. Deze valse alarmen kosten zorgverleners veel tijd.”

Met het smartmatras wordt het aantal valse alarmen drastisch gereduceerd. “De zorgverlener bepaalt samen met de cliënt wanneer er een alarm moet worden gegenereerd”, licht Eurlings toe. “Bijvoorbeeld dat het alarm pas afgaat als de cliënt langer dan 5 minuten uit bed is. Een toiletbezoek betekent niet per definitie een alarm, maar wel als de cliënt bijvoorbeeld te lang wegblijft. Als het alarm wél afgaat, dan is er echt een aanleiding voor de verpleging om bij de cliënt te gaan kijken. Doordat er nagenoeg geen valse alarmen meer zijn, verlicht het slimme matras de werkdruk.”

Hoe werkt het smartmatras?

De alarmen sluiten aan op alle oproepsystemen en platforms. Via een app op de mobiel van de zorgverlener worden gegevens, die vanuit de module of oproepsysteem zijn verzonden, zichtbaar gemaakt. De zorgverlener kan op dat moment bepalen welke cliëntgerichte hulp er nodig is. Eurlings: “De sensoren zitten geïntegreerd in het hele matras, waardoor de metingen zeer nauwkeurig zijn. We maken gebruik van 3 typen druksensoren. Als een van de sensoren detecteert dat de cliënt uit bed is en de andere niet, gaat het alarm niet af. Door dit controlemechanisme is de betrouwbaarheid van de meldingen nagenoeg 100%.”

Geen extra kosten

Voor de zorginstellingen heeft het smartmatras nog een grote financiële pre. “Wij bieden het smart-ready matras voor dezelfde prijs aan als een comfortabel schuimmatras. De zorginstelling kan bepalen wanneer ze de slimme functionaliteit wil gaan gebruiken. Pas dan betaalt de instelling een bedrag per matras per dag.”

Verbonden door KPN

Het slimme matras kan op diverse manieren worden beheerd. “We vinden flexibiliteit belangrijk”, aldus Eurlings. “Zorginstellingen kunnen de matrassen aan hun bestaande platform koppelen of hiervoor ons beheerplatform gebruiken.” Ook op het gebied van connectiviteit zijn er verschillende opties. “Het eerste prototype maakte verbinding via WiFi, maar de nieuwste versie van ons smartmatras ondersteunt ook LAN, Bluetooth, Dect, LTE-M en kan alarmen versturen door middel van een potentiaal vrij contact.”

“Verschillende instellingen hebben ook verschillende voorkeuren met betrekking tot het communicatieprotocol dat gebruikt kan worden”, vervolgt Eurlings. “Het LTE-M-netwerk van KPN is altijd beschikbaar en heeft een goed bereik. Bij WiFi is dat niet altijd het geval en zijn we dus afhankelijk van de lokale situatie bij de klant. We kiezen samen met de instelling altijd voor de beste oplossing.”

KPN IoT levert de connectiviteit voor de nieuwste versie van het slimme matras. Daarnaast treedt KPN IoT op als kennispartner. “Ze adviseren ons bijvoorbeeld over de ontwikkeling en de go-to-market-strategie. De expertise van KPN is complementair aan die van ons en we ervaren het contact als zeer prettig. KPN heeft een uitstekende reputatie. Onze samenwerking wekt vertrouwen bij de zorginstellingen.”

Gecertificeerd

Het Bossy® smartmatras voldoet aan de Europese wet- en regelgeving en is CE gemarkeerd. Deron is ISO 13485 gecertificeerd. “De matrassen zijn uitvoerig getest bij verschillende zorginstellingen en we krijgen louter positieve reacties”, laat Eurlings weten. “Vlak voor deze testfase hebben we een bedranddetectie toegevoegd. Hierbij wordt er door druk op de sensoren aangegeven of de cliënt op de rand van het bed zit en het bed wil verlaten. Uiteraard om de zorg nog meer inzicht te geven.”

Smart connectiviteit en efficiëntere zorg

We doen het samen. Het idee voor een slim matras ontstond al in 2017. De afgelopen jaren zijn de oplossingen tot in de puntjes geperfectioneerd. Na een succesvolle testfase bereidt Deron zich nu voor op de grote lancering. “We brengen het Bossy® smartmatras in Q4 2022 op de markt”, kondigt Eurlings aan. Hij hoopt dat de zorg deze innovatie massaal omarmt. “Behalve een efficiëntere zorg zijn er zoveel mensen die we hiermee een betere kwaliteit van leven kunnen geven.”

Meer weten over IoT in de zorg? Bekijk onze IoT healthcare-pagina of neem vrijblijvend contact op.

Neem contact op

Gerelateerde klantcases