Waarom Internet of Things voor de zorg?

De zorg heeft te maken met grote uitdagingen. Denk aan groeiende personeelstekorten, oplopende zorgkosten en de toenemende vergrijzing. Het moet anders, slimmer. En daar biedt IoT hoop: met de juiste connectiviteit maken we elk medisch hulpmiddel slim. Van draagbare sensoren tot slimme scootmobielen en praktische zorgapps.

Ontdek de mogelijkheden voor jouw zorginstelling. Vergelijk IoT-verbindingen, bekijk klantcases en start gelijk je 1ste IoT-project in onze freemium portal.

IoT binnen en buiten de zorginstelling

De zorg verbetert snel en IoT (Internet of Things) is een belangrijke aanjager van die verbeteringen. KPN Health helpt de zorg digitaliseren met sensoren en monitoring. Wij nemen het stokje vervolgens over; met de juiste connectiviteit ontvang je altijd de juiste data.

Welke IoT-verbinding heb ik nodig?

Een medisch hulpmiddel
LoRa of mobiel

Afhankelijkheid van derden voor de connectiviteit in de zorg is risicovol. Zo kan het wachtwoord van een wifinetwerk plots wijzigen, of kan er verouderde netwerktechnologie zijn gebruikt. Een IoT-verbinding in eigen beheer, via bijvoorbeeld LoRa of 4G, biedt je meer controle en zekerheid.

  • Keuze uit mobiel of IoT-netwerk
  • Nationale of internationale dekking
  • Normale tot supersnelle reactietijd

Meerdere medische hulpmiddelen
Lokaal IoT-netwerk

Bij grote aantallen medische hulpmiddelen op één locatie is het toevoegen van een individuele IoT-verbinding voor elk hulpmiddel vaak niet economisch rendabel. Een lokaal, eigen IoT-netwerk is dan vaak goedkoper.

We koppelen daarbij de producten aan een industriële router. Deze verzendt de data via een IoT-verbinding naar een centrale plek. Zo behoud je de maximale controle.

Toepassingen van IoT in de zorg

Invacare's scootmobiel van de toekomst

IoT biedt de zorg nieuwe kansen, een voorbeeld is de nieuwe scootmobiel van Invacare. Deze slimme connected scootmobiel vergroot de mobiliteit, zelfstandigheid en vrijheid van gebruikers. Ook leveranciers profiteren daarvan.

De draagbare sensor van Philips Healthdot

De Philips Healthdot is een draagbare sensor voor het monitoren van patiënten. Dat maakt veilig herstel in de vertrouwde thuissituatie mogelijk. Het LoRa-netwerk van KPN ondersteunt deze innovatie.

Langer thuis wonen met Hello 24/7

Het Internet of Things maakt ook zorg op afstand mogelijk. Zo wordt met het monitoringssysteem van Hello 24/7 de zorg voor een ander weer een beetje makkelijker. Zeker nu de functie ‘Oogje in het Zeil’ aan de app is toegevoegd.

B Medical Systems slimme vaccinopslag

B Medical Systems is gespecialiseerd in veilige opslag en transport van vaccins. Met KPN’s IoT-connectiviteit ontwikkelde B Medical Systems een logger. Die monitort realtime de conditie van vaccins in koelsystemen, wereldwijd.

Waarom samenwerken met KPN IoT?

continuïteit

Experts in IoT binnen de zorg
Je bent zeker van de kwaliteit en betrouwbaarheid van je verbinding.

beheer

Eigen beheer en toegangscontrole
Jij hebt controle over beveiligingsmaatregelen en toegangscontrole.

schaalbaarheid

Behoud van schaalbaarheid
Slimme apparaten kunnen direct ingezet worden. En aanpassingen zijn zo gedaan.

Meer weten over IoT in de zorgsector?
Neem contact op met onze expert

Goed om te weten over IoT in de zorg

IoT staat voor Internet of Things, letterlijk het ‘internet der dingen’. Alles kan met elkaar verbonden worden, van machines tot auto’s tot koelkasten. En dus ook medische hulpmiddelen. Al deze ‘dingen’ produceren data, waarmee je bijvoorbeeld voorspellingen kan doen over de toekomst. Of realtime inzicht kan krijgen in een situatie. Ook in de zorg is dit enorm waardevol.
Internet of Things, meestal afgekort tot IoT, is breed inzetbaar in de zorg. Of het nu gaat om care of cure, zorg op afstand of in ziekenhuizen: met IoT maken we healthcare slimmer.

Denk bijvoorbeeld aan makkelijker glucose meten, slimme contactlenzen of een slim matras. Een ander goed voorbeeld is de Philips Healthdot voor slim monitoren in de zorg.
Met behulp van IoT kunnen hulpbehoevenden gemiddeld langer thuis wonen. Zorgprofessionals kunnen hun cliënten op afstand monitoren, zoals via domotica of apps, en cliënten zelf ervaren meer autonomie en vrijheid.

Ook binnen en rond zorginstellingen is deze mogelijkheid er. Zo maken zogenaamde leefcirkels het mogelijk voor bewoners om vrij te bewegen binnen een vastgestelde omgeving. En is zorg door professionals nog een stap te ver? Dan houden familieleden eenvoudig een oogje in het zeil met een mantelzorgapp inclusief IoT-module.

IoT staat voor Internet of Things, en gaat over de verbinding tussen ‘dingen’. Deze dingen of ‘things’ kunnen van alles zijn, van sensoren tot meterkasten. Met domotica wordt de technologie zelf bedoeld. Je kan IoT zien als het netwerk dat communicatie met domotica mogelijk maakt.

Voor healthcare spreken we meestal specifiek over zorgdomotica. KPN Health biedt oplossingen aan onder de naam ZorgVrij. Denk hierbij aan slimme sensoren, vaste en mobiele alarmering, cameratoezicht en leefcirkels. Afhankelijk van jouw wensen, kunnen wij deze domotica verbinden via mobiele (M2M) of specifieke IoT-netwerken (LoRa en LTE-M).