Van 3G naar 4G: sneller, veiliger en stabieler

In januari 2022 gaan wij stoppen met het 3G netwerk. Geen zorgen; hier merkt u niks van. We zetten ons 3G netwerk uit omdat steeds minder mensen gebruik maken van 3G en al internetten via 4G. Bovendien gaan we de frequenties die we nu voor 3G gebruiken, inzetten voor ons 4G netwerk. Zo wordt het 4G netwerk nog sneller, veiliger en stabieler.

Bent u al klaar voor 4G?

Met alle huidige smartphones die u bij ons koopt, kunt u automatisch internetten via ons 4G netwerk. Hebt u nog een oude telefoon en internet u nog over het 3G netwerk? Geen stress; tot 2022 kunt u nog internetten over 3G. Vanaf 2022 kunt u dus niet meer internetten en bellen via ons 3G netwerk.

Internetten over 4G

Uw smartphone bepaalt of u internet over 3G of over 4G. Vergelijk het netwerk bijvoorbeeld met een snelweg: als u met uw oude bolide de A12 oprijdt, haalt u niet de mogelijke 130 km/u. Zo werkt het ook met ons netwerk: u hebt een geschikte smartphone nodig. Wilt u nu al supersnel internetten over 4G? Kijk dan in onze shop naar de telefoons met 4G.

Bellen over 4G

Om te kunnen bellen over 4G hebt u een smartphone nodig die dit ondersteunt. Let op, niet iedere 4G smartphone ondersteunt bellen over 4G (VoLTE). Wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen over 4G? Kijk dan in onze shop naar telefoons met 4G bellen. Door te bellen over 4G belt u sneller en beter dan op 3G en 2G.

Meer over 4G

4G netwerk van KPN

Het is niet altijd te zien, maar ons netwerk is overal en altijd aanwezig; whenever, wherever. Ons 4G netwerk is betrouwbaar en stabiel én heeft landelijke dekking. Met een dekkingspercentage van 99,3% hebben wij dan ook de beste dekking van Nederland. En om ervoor te zorgen dat ons netwerk altijd snel, veilig en stabiel is, verbeteren we continu onze down- en uploadsnelheid. Met de frequenties die wij straks van het 3G Netwerk gaan gebruiken, wordt het overal alleen maar beter.

Bekijk de dekking

Veelgestelde vragen

Alle KPN abonnementen hebben standaard 4G.
 • Het 3G-netwerk blijft aan tot januari 2022.
 • Het 2G-netwerk blijft aan tot tenminste april 2025.

  Zo lang het 3G-netwerk beschikbaar is, kunt u bellen, sms'en en internetten met een oudere smartphone. Zodra alleen het 2G-netwerk beschikbaar is, kunt u nog bellen en sms'en. Op 2G kunt u alleen kleine berichten versturen.

  Wanneer u toestel geschikt is voor 4G bellen zult u niks merken. Als u toestel wel 4G data kan en niet geschikt is voor 4G bellen zal u voor het bellen worden teruggeschakeld naar het 2G netwerk.
  U kan zien of u al via 4G belt door tijdens een telefoongesprek te kijken of uw toestel op het 4G netwerk blijft, dit is zichtbaar in het scherm van uw smartphone. Let op: hiervoor moet wel uw wifi uitstaan. Daarnaast is KPN nog druk bezig om 4G bellen te activeren voor alle klanten. Mogelijk belt nu nog niet via 4G, maar binnenkort wel! Kijk voor de smartphones die geschikt zijn voor 4G bellen (VoLTE).
  Wij zorgen ervoor dat vóórdat we 3G uitzetten, de 4G dekking in uw regio goed is. We werken er hard aan om het 4G netwerk te verbeteren. Door het uitzetten van 3G ontstaat er juist meer ruimte voor het verbeteren van ons 4G-netwerk.
  Dankzij de verbetering aan het 4G netwerk die wij continu uitvoeren, zorgen we dat uw smartphone niet meer met 3G verbonden is. Mocht uw smartphone niet geschikt zijn voor 4G bellen (VoLTE), dan zal uw toestel wanneer er gebeld wordt terugvallen van 4G naar 2G.
  Nee, het toestel zal automatisch gebruik (blijven) maken van 4G en 2G.
  Zolang de providers in het buitenland 3G aanbieden, kunt hier gebruik van blijven maken.
  Het 2G-netwerk blijft aan tot tenminste april 2025. Enerzijds als back-up voor bellen en sms'en, anderzijds voor Internet-of-Things diensten.
  Standaard staat uw toestel ingesteld op 4G, controleer eerst of uw toestel niet handmatig is ‘vastgezet’ op 3G. Kijk op deze pagina voor hulp bij het aanpassen van uw instellingen. Neem eventueel contact op met de KPN serviceafdeling wanneer u hulp nodig hebt.

  De kans is erg groot dat de repeater niet meer nodig is doordat de mobiele dekking in uuw omgeving is verbeterd. KPN is namelijk voortdurend bezig om zijn mobiele netwerk nóg beter te maken. U kunt dit het beste testen door de repeater uit te zetten en zien of u voldoende signaal ontvangt om te bellen of te internetten. Wanneer u onvoldoende signaal ervaart kunt u ook bellen via WiFi. Kijk op deze pagina of uw toestel geschikt is en hoe u bellen over WiFi kunt instellen.

  De repeater versterkt het 3G signaal van KPN op de 2100 MHz frequentie. KPN heeft hiervoor een licentie t/m 31-12-2020. Na 31-12-2020 vervalt de ondersteuning van dit apparaat.