Per 31 maart 2022 is KPN definitief gestopt met 3G. We hebben ons 3G-netwerk uitgezet omdat steeds minder mensen gebruik maken van 3G en al internetten via 4G en 5G. Bovendien zijn de frequenties die we voor 3G gebruikten, ingezet voor ons 4G- en 5G-netwerk. Nu is het 4G- en 5G-netwerk nóg sneller, veiliger en stabieler.

Waarom is 3G gestopt?

De internetbehoefte van onze klanten neemt alleen maar toe. Medewerkers zijn tegenwoordig niet meer gebonden aan een vaste werkplek op kantoor. Ze zijn onderweg of werken op wisselende locaties. Daarbij is het belangrijk om altijd en overal bereikbaar te blijven voor klanten, leveranciers en collega’s. De toename van het dataverbruik in de afgelopen jaren maar ook de databehoefte in de toekomst, vragen om een netwerk dat hiervoor geschikt is. Door de netwerkcapaciteit van 3G vrij te maken voor 4G en 5G kunnen we onze klanten meer capaciteit en hogere snelheden bieden.

Is uw organisatie al klaar voor 4G?

Met alle smartphones die wij aanbieden kunt u automatisch internetten en bellen via ons 4G-netwerk. Hebt u nog oude telefoons, tablets of andere data apparaten en maakt u enkel gebruik van ons 3G-netwerk? In dat geval kunt u nog tot 31 maart 2022 internetten en bellen over 3G. Belt of internet u daarna nog via het 3G-netwerk, dan valt de verbinding terug naar 2G.

Dit gebeurt als u terugvalt naar 2G

  • De internetverbinding is langzamer
  • Geluidskwaliteit van bellen is minder
  • U kunt niet internetten en bellen tegelijkertijd

Upgrade nu eenvoudig uw mobiele aansluiting naar het 4G-netwerk

4G-netwerk van Nederland

Het is niet altijd te zien, maar ons netwerk is altijd en overal aanwezig. Ons 4G-netwerk is betrouwbaar, stabiel én heeft landelijke dekking van 99,3%. En om ervoor te zorgen dat ons netwerk altijd snel, veilig en stabiel is, verbeteren we continu onze down- en uploadsnelheid. Met de frequenties die wij straks van het 3G-netwerk gebruiken, wordt het overal nog beter.

Veelgestelde vragen over 3G naar 4G

Standaard staat uw toestel ingesteld op 4G. Controleer eerst of uw toestel niet handmatig is ‘vastgezet’ op 3G. Kijk op deze pagina voor hulp bij het aanpassen van uw instellingen.

Neem eventueel contact op met de KPN serviceafdeling wanneer u hulp nodig hebt.

Het uitzetten van 3G betekent dat uw toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kunt u niet meer bellen en internetten tegelijkertijd.

Het 2G-netwerk blijft beschikbaar tot tenminste december 2025.

U ziet of u al via 4G belt door tijdens een telefoongesprek te kijken of uw toestel op het 4G-netwerk blijft. Dit is zichtbaar rechtsbovenaan het scherm van uw smartphone. Let op: dit ziet u alleen als uw wifi uit staat.

Bekijk alle smartphones die geschikt zijn voor 4G bellen (VoLTE):

Vóór we 3G uitzetten, zorgen we ervoor dat de 4G dekking in uw regio goed is. Zo blijft u altijd goed bereikbaar.
Als uw instellingen dit toelaten, verbindt uw smartphone dan automatisch met het 4G-netwerk. Controleer dus of uw instellingen goed staan en of uw smartphone geschikt is voor 4G.

Mocht uw smartphone niet geschikt zijn voor 4G bellen (VoLTE), dan zal uw toestel wanneer er gebeld wordt terugvallen van 4G naar 2G.
Dat kan, zolang de providers in het buitenland 3G aanbieden.
Het 2G-netwerk blijft beschikbaar tot december 2025.

Gebruikt u nog een oude simkaart, dan bent u hier al over geïnformeerd.

Hiervoor kunt u dit template gebruiken:

"Beste collega,

We vinden het belangrijk dat je optimaal gebruikmaakt van je mobiel. KPN stopt op 31 maart 2022 met het 3G-netwerk. Neem je geen actie, dan val je automatisch terug op het 2G-netwerk. Je internetverbinding is dan minder snel en de geluidskwaliteit is lager. Ook is tegelijkertijd bellen én internetten dan niet mogelijk.

Optimale netwerkervaring
Wil je gebruikmaken van het snelle 4G-netwerk? Dan moet je mobiel goed ingesteld staan. Ook mag je simkaart niet ouder zijn dan 10 jaar. Heb je van KPN hierover een sms ontvangen? Neem dan direct actie. Hieronder lees je hoe je je toestelinstelling aanpast en hoe je een nieuwe simkaart aanvraagt. Daarna ben je klaar voor 4G!  

Toestelinstellingen
Door je toestel in te stellen op 4G, is je internetverbinding veel sneller. Je hebt ook een betere gesprekskwaliteit. Neem actie en kijk op kpn.com/toestelinstellen hoe je makkelijk je toestelinstellingen aanpast.

Vervangen verouderde simkaart
Is je simkaart ouder dan 10 jaar? Dan heb je hierover van KPN een sms ontvangen. Deze simkaart is niet geschikt voor 4G én voldoet niet aan de laatste veiligheidseisen. Vervang daarom snel je simkaart. Het aanvragen is makkelijk. Ga hiervoor naar kpn.com/vervangsim.

Bij voorbaat dank voor je medewerking.

Met vriendelijke groet,
[naam]"

Hebt u vragen?

Neem dan contact op met uw KPN Accountmanager of Business Partner.
Ook zijn wij (gratis) telefonisch bereikbaar.

Toon telefoonnummer