Maak de soevereine cloud onderdeel van je cloudstrategie

Nu vrijwel elke organisatie clouddiensten inzet, is de cloud in rap tempo volwassen geworden. Daar hoort ook een steeds grotere keuze aan clouddiensten en -toepassingen bij. Van complete platforms tot nichetools: er is voor elk wat wils. En nu dus ook een soevereine cloudomgeving. Extra veilig, extra beschermd, maar wel met de flexibiliteit van de publiccloud.

Wanneer organisaties meerdere cloudvormen naast elkaar inzetten, is een goede multicloudstrategie geen overbodige luxe. Het helpt je bewust na te denken over de inzet van de verschillende vormen die er zijn, om daarin overzicht te houden en versnippering te voorkomen. Voor organisaties met gevoelige data en applicaties is een soevereine cloud (lees in dit blog wat een soevereine cloud precies is) een belangrijke aanvulling op hun multicloudstrategie. Doordat data in Nederland blijven en onder Nederlandse wet- en regelgeving vallen, geeft het meer dan alleen een goed gevoel. Je bent aantoonbaar compliant. Noodzakelijk voor bijvoorbeeld zorginstellingen en hun patiëntgegevens, maar ook steeds waardevoller voor de gevoelige data en applicaties van andere organisaties.  

Dit zijn de 3 redenen waarom een soevereine cloud niet in een complete multicloudstrategie mag ontbreken: 

1. Aantoonbaar veilig werken 

Je organisatie wil dat gevoelige data en persoonsgegevens veilig en goed beschermd zijn zodat ze niet op straat komen te liggen of gegijzeld kunnen worden. Zowel om de gegevens van je klanten te beschermen, als de reputatie van je organisatie. Die bescherming wil je toezichthouder ook, maar dan met nog een extra vereiste: dat die bescherming óók aantoonbaar is. Met een soevereine cloud kan dat.  

2. Soepel blijven samenwerken, ook in de public cloud  

Terwijl geopolitieke verhoudingen verscherpen en grootmachten zoals China en de Verenigde Staten steeds meer een dataprotectionistische koers varen, willen organisaties in Nederland juist meer samenwerken. En data delen. Die samenwerking is noodzakelijk voor ontwikkeling en innovatie. Maar daarvoor moet je wel op een veilige manier data kunnen delen, zonder dat je ze helemaal vrijgeeft. En dat kan vanuit een soevereine cloudomgeving.  

3. Slim omgaan met security- en beheerkosten 

Hoe je het ook wendt of keert, de kosten voor het beschermen van je data en applicaties gaan toenemen. Doordat je organisatie verder digitaliseert, maar ook door strengere wet- en regelgeving. Wanneer je voor elke categorie data en applicaties de juiste cloudvorm inzet, inclusief een soevereine cloudomgeving voor de data die dat nodig hebben, ben je weliswaar meer tijd kwijt aan beheer, maar houd je op termijn de kosten veel beter in de hand. Plus: je voorkomt boetes en de kosten van – bijvoorbeeld – een reputatiecrisis. 

Ontdek hoe het werkt 

Wil je meer weten over de soevereine cloud en onze oplossingen? Hoe je precies bepaalt welke data en applicaties in een soevereine cloud thuishoren, bijvoorbeeld? Lees dan onze whitepaper over de Soevereine Cloud.

Gerelateerde artikelen