De 3 redenen om voor een soevereine cloud te kiezen

Woon je in een soevereine staat, dan woon je in een land dat zelfstandig is, de eigen grenzen kan en mag bewaken, en een eigen politieke en bestuurlijke structuur heeft. Dat geldt ook voor een soevereine cloud. Jouw organisatie heeft daarbinnen de volledige zeggenschap en de controle over jullie data en bedrijfseigen applicaties. De behoefte aan zo’n soevereine cloud groeit, merken we.

Allereerst: de technologie voor een soevereine cloud is niet nieuw. Wat wél nieuw is, is het toegenomen belang van zo’n soevereine cloudomgeving. Er zijn 3 redenen waarom steeds meer organisaties kiezen voor een soevereine cloud.  

1. Vanwege het hybride werken

Sinds corona werken nog steeds veel mensen deels vanuit huis. Maar hoe kun je thuis met publiccloudtoepassingen werken, als de gevoelige data of persoonsgegevens op een afgeschermde Nederlandse cloudomgeving moeten blijven? Dat kan door die data in een soevereine cloud te plaatsen. Vervolgens kun je publiccloudtoepassingen gebruiken om met de (encrypted) data te werken, zonder dat ze de soevereine cloud verlaten. 

2. Vanwege geopolitieke bedreigingen

We beseffen door ontwikkelingen aan de rand van Europa steeds meer hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn. Waar staan onze applicaties eigenlijk? En wat gebeurt er met onze data als ze in een land staan waar oorlog uitbreekt, of waar we een conflict mee hebben? Kies je voor een soevereine cloud, dan weet je zeker dat je je data dichtbij en onder controle houdt. 

3. Vanwege veranderingen in internationale wet- en regelgeving

Recent is de Amerikaanse Freedom Act (voorheen Patriot Act) uitgebreid. Dat betekent dat de Verenigde Staten nog meer rechten hebben om data in te zien die ondergebracht zijn bij Amerikaanse cloudproviders. Voor Europa een goede reden om een eigen data-infrastructuur te ontwikkelen waar de Freedom Act niet geldt. GAIA-X heet dit initiatief. Onze soevereine cloud, CloudNL, gaat uit van dezelfde principes. Maar dan met de garantie dat data zelfs binnen Nederland blijven. 

Onderdeel van bredere cloudstrategie 

Steeds meer organisaties kiezen dus voor een soevereine cloud. Soms voor al hun applicaties en data, maar veel vaker alleen voor de privacygevoelige of missiekritische data en applicaties. Dan is een soevereine cloud onderdeel van een bredere cloudstrategie (maar daarover lees je meer in een volgend blog). 

Wil je meer weten over de soevereine cloud en onze oplossingen? Lees dan onze whitepaper over de Soevereine Cloud.

Gerelateerde artikelen