Dit zijn de zes technologische trends voor 2021

Hoeveel ellende het coronavirus ook meebrengt, het heeft de digitale transformatie van veel bedrijven wel in een stroomversnelling gebracht. In 2021 blijft corona bedrijven stimuleren om nóg verder digitaal te innoveren. Wat zijn precies de belangrijkste technologische trends en ontwikkelingen voor bedrijven in 2021?

1. LiFi: draadloos internet zo snel als het licht

Draadloos internet op kantoor of thuis, dat werkt op basis van én even snel is als het licht? Dat is de belofte van LiFi, dat staat voor Light Fidelity. De techniek is in 2011 gepresenteerd door de Duitse professor Harald Haas in een TED Talk. Het werkt niet zoals wifi met radiosignalen, maar met lichtstralen. De voordelen daarvan: het maakt geen gebruik van het overvolle radiospectrum, er is geen interferentie met andere radiosignalen, het signaal is beter af te schermen omdat het niet door muren kan én er zijn theoretische snelheden van honderden gigabits per seconde mogelijk.

Een lamp die licht kan waarnemen en uitzenden werkt als access point, de huidige oplossingen gebruiken een USB-dongel met infraroodzender om computers van internet te voorzien. Momenteel zijn er nog niet veel toepassingen en is de snelheid beperkt, maar de potentie van LiFi is groot. Zo is het interessant voor onder meer bedrijfsnetwerken, AR en VR, (zelfrijdende) auto’s en de luchtvaartindustrie. Nadelen zijn er ook: het signaal kan niet door muren (al is dit tevens een beveiligingsvoordeel) en de maximale afstand is beperkt.

2. 5G is veel meer dan alleen supersnel internet

In 2020 is 5G aangezet door KPN. 2021 wordt echter hét jaar van deze telecomrevolutie, aangezien KPN 5G dan landelijk beschikbaar maakt. 5G is de nieuwste generatie van mobiele netwerken, waarbij technologieën zoals network slicing, massive MIMO en beamforming worden gecombineerd. Dat resulteert in een aantal grote voordelen: veel sneller internet, kortere reactietijden, veel meer apparaten tegelijk verbinden en een veiligere verbinding.

Veelbelovende technologieën voor het bedrijfsleven zoals Internet of Things, drones, zelfrijdende voertuigen, artificial intelligence (AI), edge computing en augmented reality komen verder in een stoomversnelling dankzij de ongekende connectiviteit van 5G. Lees meer over de voordelen en toepassingen van 5G voor bedrijven in ons artikel over de voordelen van 5G voor bedrijven.


Whitepaper: 'Op weg naar een slimme, duurzame samenleving: 5G verbindt de samenleving'

Whitepaper: 'Op weg naar een slimme, duurzame samenleving: 5G verbindt de samenleving'

5G is dé technologie die aanzet tot samenwerken in ketens, met partners waaraan voorheen wellicht niet gedacht zou worden. Lees in dit whitepaper hoe 5G onze samenleving verbindt.

5G

10 jul 2020

3. Hyperautomation: automatiseren maximaliseren

Bij hyperautomation identificeer en automatiseer je zoveel mogelijk bedrijfsprocessen met behulp van verschillende technieken, zoals artificial intelligence (AI), machine learning (ML), natural language processing en robotic process automation (RPA). Resultaat: er kan veel meer worden geautomatiseerd.

Hyperautomation zorgt ervoor dat medewerkers efficiënter en creatiever worden, systemen kunnen worden geïntegreerd en digitale agility wordt gecreëerd. Je kunt er zelfs automatiseringen mee automatiseren. Door corona zit de hyperautomation-aanpak sterk in de lift, onder andere omdat veel organisaties volop hebben ingezet op een remote, digital-first strategie.

4. Distributed cloud: beste van twee werelden

Migratie naar de cloud is voor veel bedrijven een van de belangrijkste instrumenten voor de digitale transformatie die door corona is afgedwongen. Een belangrijke strategische technologische trend voor 2021 is de distributed cloud, die in sneltreinvaart wordt omarmd door het bedrijfsleven. Deze cloud-vorm slaat een brug tussen publieke cloud enerzijds en on-premise en de edge anderzijds. Met de distributed cloud kun je beschikken over public cloud-opties op verschillende fysieke plaatsen, zoals je eigen datacenter en apparaten aan de rand van je IT-landschap. De cloud-provider is verantwoordelijk voor het beheer van de cloud-diensten.

De fysieke afstand tot de distributed cloud is minimaal, waardoor je minder filevorming van datapakketjes (datacongestie) en vertraging in de datacommunicatie (latency) hebt. Bovendien voldoe je aan regelgeving rondom datasoevereiniteit, aangezien je data bewaart in het land waar ze zijn gegenereerd.

5. Low-code en no-code voor razendsnelle softwareontwikkeling

Snel applicaties kunnen ontwikkelen kan essentieel zijn voor je digitale transformatie. Bij no-code- en low-code-softwareontwikkelplatformen staan er stukjes software klaar die je kunt modelleren tot een applicatie. Met no-code hoef je daarvoor helemaal niet te kunnen programmeren, dus is het ook geschikt voor mensen uit de businesskant (zogeheten citizen developers). Low-code vereist programmeerkennis en heeft vooral als doel dat programmeurs er snel mee kunnen ontwikkelen.

Deze manier van software bouwen is tot tien keer sneller en dus vele malen goedkoper dan traditionele softwareontwikkeling. Van applicaties om formulieren te digitaliseren of handmatige taken te automatiseren tot het moderniseren van legacy-systemen en zelfs het bouwen van custom ERP-systemen: het kan allemaal dankzij geavanceerde platformen zoals Betty Blocks, Mendix, Thinkwise en OutSystems. Volgens een onderzoek van Forrester onder ontwikkelaars gebruikt eind 2021 maar liefst 75 procent van de ontwikkelingsteams dit soort low-code- en no-code-platformen.

6. Met Zero Trust krijgen aanvallers nul op het rekest

Zero Trust is een concept binnen de cybersecurity dat de laatste jaren snel aan populariteit heeft gewonnen en door het verhoogde coronacyberrisico extra relevant is in 2021. De grondgedachte: never trust, always verify. Oftewel: er wordt niet uitgegaan van een veilig intern netwerk. Dit in tegenstelling tot het veelgebruikte kokosnootbeveiligingsmodel, waarbij de beveiliging zich vooral richt op de buitenste laag van de infrastructuur.

Zero Trust steunt juist op segmentering, waardoor je meerdere kleine netwerken hebt (implied trust zones). De drie pijlers daarbij zijn authenticatie en autorisatie, netwerksegmentatie en monitoring. Zeker in tijden van thuiswerken en massaal gebruik van eigen apparatuur is dit een zeer effectieve beveiligingsmethode. Bij cloud-adoptie zorgt Zero Trust bovendien voor veilig gebruik van omgevingen die buiten het eigen bedrijfsnetwerk liggen. Tot slot helpt het om de impact van aanvallen te reduceren. Door segmentatie, authenticatie en zonering komt een aanvaller immers niet ver, terwijl hij vrij spel zou hebben als hij door de buitenste schil van de kokosnoot breekt.

Gerelateerde artikelen