Eind mei werd de ‘Dág Onkruid!’-dag, georganiseerd door de agrarische sector, op proefboerderij ’t Kompas in Valthermond. Thema van deze dag, waar KPN actief bij aanwezig was: ‘toekomstbestendige onkruidbeheersing’.
Ook zonder dat je boer bent voel je aan dat dit een steeds belangrijker thema aan het worden is. Het toepassen van zogenaamde herbiciden (die wij kennen als onkruidverdelgers of chemische bestrijdingsmiddelen) wordt steeds meer beperkt vanuit Europese wet- en regelgeving. En bovendien worden er vanuit de maatschappelijke perceptie meer aanvullende eisen gesteld aan de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd. Maar ook economische aspecten spelen uiteraard een rol.
Technology book
Wilt u meer weten over de tech-trends die uw bedrijf en de samenleving veranderen? Download gratis het Technology Book van KPN.
DownloadReden genoeg om naar goede alternatieven voor onkruidbestrijding te zoeken. Samen met de Wageningen University & Research liet KPN aan ongeveer 350 agrariërs en andere ‘erfbetreders’ zien dat we werken aan de ‘Weedrobot’ die door 5G wordt aangestuurd. Hoe dat in z'n werk ging zie je in de video hieronder:
Deze robot zorgt er voor dat in de nabije toekomst op een hele preciese manier het onkruid bestreden kan gaan worden, waardoor het gebruik van onkruidverdelgers sterk beperkt kan gaan worden. Om dit door een robot goed uit te kunnen laten voeren worden beelden van de gewassen en onkruiden gemaakt, door algoritmes (Artificial Intelligence, AI) verwerkt en als een instructieset naar de robot teruggestuurd. Die vervolgens heel precies de onkruiden kan bestrijden.
En hier komt de functionaliteit van 5G om de hoek kijken. Veel bandbreedte (om hoge resolutiebeelden, en dus veel data, van de gescande gewassen te kunnen transporteren) en snelle verwerking in de randen van het mobiele netwerk (Mobile Edge) zijn onder andere nodig om de robot goed te kunnen laten functioneren. Want de robot in zijn uiteindelijke vorm heeft geen AI-rekenkracht aan boord (waardoor hij goedkoper en minder kwetsbaar is), en kan op deze manier gebruik gaan maken van data die ook op andere akkergebieden verzameld worden om de toepassing voor een individuele boer zo effectief en efficiënt mogelijk te maken.
En snelheid? Gaat de ‘Weedrobot’ dan met een hele hoge snelheid over de akkers rijden? Nee, de snelheid zal een gemiddelde ‘tractorsnelheid’ zijn (denk eerst aan 5 km/u). Maar hij stopt niet! Dus beelden scannen, betekent met 5 km/u doorrijden en als onkruid herkend en bestreden moet worden, moet de robot in zeer kort tijd de juiste stuurinformatie hiervoor hebben ontvangen. Daar heeft 'ie, bij deze rijsnelheid, ongeveer een meter de tijd voor…
De komende maanden werkt KPN samen met de WUR, verder aan de ontwikkeling van de ‘Weedrobot’. De WUR aan de robot zelf, KPN aan de 5G connectiviteit.
Meer weten
Benieuwd wat 5G-technologie voor uw organisatie kan betekenen? Neem een vervolgstap in uw digitale transformatie en kom langs in de KPN Digital Dutch Xperience.
Meld u aan voor een sessie