Webshop beginnen? 9 Tips voor een succesvolle webwinkel

Een webshop beginnen is anno 2021 niet zo ingewikkeld meer. Een succes maken van je online winkel blijft echter hard werken, en slim inspelen op de wensen van je klanten. Hieronder vind je een paar adviezen als je wilt starten met een webshop, óf al een tijdje bezig bent.

1. Wat ga je doen en voor wie?

Bijna iedereen wil van zijn hobby zijn werk maken, maar een webshop start je liever niet zomaar. Wat wil je verkopen en aan wie? Onderzoek wie je klant is en maak een uitgebreid profiel: dit helpt enorm als je een assortiment wilt samenstellen. Hoe meer je van je klant weet, des te gerichter kun je inkopen. Als je begint met een te breed aanbod kun je met onverkoopbare voorraad komen te zitten.

Belangrijk is dat je het klantprofiel niet alleen vaststelt, maar ook af en toe bijwerkt. Als je bezoekers anders in elkaar zitten dan je van tevoren dacht, dan moet je hier in mee kunnen gaan.

2. (Inter)nationale webshop?

Als het plan voor je shop staat, inclusief een pakkende naam, dan kun je een domeinnaam voor je winkel registreren. Ga je voor het Nederlandse .nl, of leg je er meteen meerdere vast? Internationale domeinnamen kosten niet zo veel extra en bieden je later de mogelijkheid om uit te breiden, bijvoorbeeld richting Duitsland of België.

Klanten uit Vlaanderen kunnen heel andere wensen hebben dan je clientèle in Nederland. Daarnaast gebruiken veel landen verschillende betalingssystemen. Met het in Nederland populaire iDeal kom je in België en Duitsland niet ver. Bekijk per land welk betaalsysteem gebruikelijk is of gebruik een ‘payment service provider’, zoals bijvoorbeeld Mollie.


Gratis E-book: Trends in retail

De retailbranche staat allesbehalve stil. Welke trends spelen er, en hoe springt u hier als MKB-winkelier op in? Ontdek dit en meer in het gratis E-book.

Download


3. Hoeveel wil je zelf doen?

Ben je zelf een handige techneut en ben je graag uren bezig met het verbeteren van je webshop? Of vind je het technische aspect eerder een noodzakelijk kwaad? Dan kun je bestaande software gebruiken of de bouw van je webshop outsourcen om tijd te besparen.

Denk hier vooraf goed over na. Als je webshop groeit kan het lastig zijn om van het ene systeem naar een ander over te stappen.

4. Eigen voorraad of ‘drop-shipping’?

Kies je voor een klassieke webshop met eigen voorraad en verzorg je zelf de verzending? Dat levert je een hogere marge op, maar het kost relatief veel tijd en moeite. Daarnaast moet je de voorraad ergens kwijt én begin je je webshop met een investering.

‘Drop-shipping’ is een alternatieve aanpak. Hierbij treed je op als tussenhandelaar, en bestel je producten bij de groothandel op het adres van je klanten. Het kost minder tijd en je hoeft zelf geen voorraad op te slaan, maar de marges zijn meestal ook lager. Daarnaast word jíj erop aangekeken als er ergens iets fout gaat.

5. Laat jezelf zien!

Onderzoek waar je doelgroep via Google naar zoekt, en maak je teksten en productomschrijvingen zo vriendelijk mogelijk voor zoekmachines (SEO). Plaats mooie foto’s van je producten en vertel de klant wat ze er precies aan hebben. Van alleen een waslijst aan technische kenmerken wordt niemand warm: maak vanuit je eigen expertise duidelijk waarom je producten zo handig zijn.

Webshops met een persoonlijke touch spreken meer aan dan gezichtsloze pagina’s. Vertel op je site over de shop, en laat weten dat je verstand van zaken hebt door bijvoorbeeld blogs te plaatsen. Wees ook niet bang om een kijkje achter de schermen te geven via social media of posts op de website.

6. Wees bereikbaar

Klanten kunnen 24 per dag online zijn, maar zelf red je dat waarschijnlijk niet. Probeer vragen wél zo snel mogelijk te beantwoorden. Zorg dat klanten sowieso kunnen mailen, bellen en WhatsAppen. Voor winkeleigenaars heeft WhatsApp een speciale ‘Business’-variant, waar je het vaste nummer van je winkel aan kunt koppelen (via ‘Vast op Mobiel’). Een vast nummer staat een stuk netter dan een mobiel nummer, en klanten kunnen via WhatsApp Business zelfs al door je aanbod bladeren.

7. Je hebt een webshop: wat nu?

Als je webshop up and running is, wordt het tijd om naar de toekomst te kijken. Onderzoek mogelijkheden om jouw advertenties op andere plekken te krijgen (Google Ads), en zelf geld te verdienen met advertenties (Google AdSense). Als de basis staat, wordt marketing een steeds belangrijker onderdeel van je bedrijfsvoering.

Denk ook aan sociale media die steeds meer de rol van marktplaatsen willen overnemen. Hoe zet je deze nieuwe kanalen in voor je eigen webshop?

8. Uitbesteden, of in-house?

Als het runnen van je webshop méér dan een dagtaak wordt, wordt het tijd om de organisatie aan te passen. Enterprise Resource Planning software (ERP) verzamelt alle informatie over je bedrijf op één plek, waardoor processen makkelijk gestroomlijnd worden.

Als het écht lekker gaat dan kun je zelfs nadenken over ‘third party logistics’ (3PL), waarbij je het managen van je voorraad en de verzending helemaal uitbesteedt.

Naarmate je webshop groeit kan het klantprofiel veranderen, maar je bedrijfsprofiel óók. Wanneer je groeit verwachten klanten bijvoorbeeld een betere bereikbaarheid én een groter assortiment. Op basis van je KPI’s (Key Performance Indicators) en de informatie over je bezoekers openen zich nieuwe deuren. Maar daar komen ook weer nieuwe uitdagingen bij kijken!

9. Praat met je klant

Klanten zorgen voor je omzet, maar met wat zorg dragen ze nog veel méér bij aan het succes van je webshop. Je kunt zelf grootse plannen hebben voor nieuwe functies, maar vraag je ook af wat je klanten nuttig vinden en wat zij handige opties vinden. Hier kun je gewoon achter komen door het ze te vragen. Positieve reviews van je producten (of klantvriendelijkheid) zijn online goud waard.

In welke fase je webshop zich ook bevindt: er is altijd ruimte voor verbetering. Je hebt weinig tijd om op je lauweren te rusten, maar haalt des te meer voldoening uit successen!

Gerelateerde artikelen