Webserie: Cyber Wat?

In Cyber Wat? leer je alles over cyberveiligheid, van het beschermen van je (slimme) apparaten tot het herkennen van verdachte e-mails. Hoe bescherm je jezelf en je onderneming tegen hackers en andere cybercriminelen? Met iedere Cyber Wat video ben je een stap dichterbij een veiligere organisatie.

Cyber Wat? #1 Phishing


In deze aflevering komt phishing aan bod. Veel mensen denken dat ze een verdachte e-mail makkelijk kunnen herkennen, maar helaas is niets minder waar: jaarlijks zijn er duizenden personen en bedrijven slachtoffer van phishing. Je wordt tegenwoordig niet meer alleen benaderd via een ondoorzichtige e-mail, Whatsapp of SMS. Ook op social media is deze vorm van cybercriminaliteit aanwezig, en één verkeerde klik kan al grote gevolgen hebben.



Cyber Wat? #2 BYOD


In deze aflevering leer je meer over BYOD, oftewel: Bring Your Own Device. Steeds meer mensen werken thuis, zeker in deze tijd. Regelmatig maken ze dan ook gebruik van persoonlijke apparaten voor hun werk, zoals een telefoon, laptop of iPad. Dit noemt men BYOD. Hoewel het gebruiksgemak groter kan zijn, liggen veiligheidsrisico’s op de loer.


Lees ook: Zakelijke mobiele apparaten beveiligen: zo pak je het goed aan

Cyber Wat? #3 Ransomware


Deze aflevering staat in het teken van ransomware. Deze zogenoemde gijzelsoftware blokkeert bepaalde bestanden of programma’s op je apparaat en geeft ze pas vrij wanneer je losgeld betaalt. Wanneer je eenmaal ransomware op je apparaat hebt staan, is het moeilijk om er vanaf te komen. Daarom is voorkomen beter dan genezen. Dat leerde onder andere de Universiteit van Maastricht. Zij betaalde namelijk bijna €200.000 om vrij te kunnen zijn van ransomware.



Lees ook: Ransomeware: wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Cyber Wat? #4 DDOS IoT


Deze aflevering gaat precies over deze slimme apparaten, oftewel: the Internet of Things. The Internet of Things zijn de alledaagse dingen die via een verbinding met het internet ‘slim’ zijn, zoals een thermostaat die je via een app kan aanpassen, of een koffiemachine die aangeeft hoeveel koffiebonen er nog over zijn. Hoe handig het hebben van deze slimme apparaten ook is, het zorgt voor bepaalde veiligheidsrisico’s. Als een hackers inbreken via een van deze apparaten, krijgen ze ook toegang tot jouw netwerk of die van je onderneming. Zo kunnen ze een DDOS-aanval doen, waarbij ze je netwerk zodanig overweldigen dat het niet meer bruikbaar is.


Gerelateerde artikelen