Webinar: Tijd voor herbezinning op werk

Het moment is aangebroken voor een heroriëntatie op de toekomst van het werk, de coronacrisis leidt wat dat betreft tot een complete reset. Ondernemers moeten er echt eens goed over gaan nadenken hoe ze het werk straks willen inrichten. Een belangrijk onderdeel daarvan is de werkplek. Veranderingen worden straks gedreven door de nieuwe inzichten en niet (meer) vanuit technologie, de ICT wordt minder leidend.

Deze visie komt van Ludy Bronsema, portfolio-strateeg van KPN. Ook Robbert Kelder, chief product owner werkplekdienstverlening, roept op tot een bezinning. Ze spraken op het KPN-webinar The Future of Work. Beiden zien grote gedragsveranderingen als gevolg van corona. Kelder: “Veel mensen zullen meer op afstand blijven werken.” Het is niet meer vanzelfsprekend dat je naar kantoor gaat en daar de hele dag doorbrengt.

Bekijk de webinar nu

Kantoren worden sociale hubs

Kelder: “Sommige ondernemers denken dat als de crisis voorbij is, iedereen weer terug naar kantoor komt. Anderen overwegen de huur van hun kantoorpanden op te zeggen en voortaan iedereen vanuit huis te laten werken.” Kelder verwacht dat de werkelijkheid ergens tussen deze extremen in belandt. Maar elk bedrijf moet volgens hem het werken op afstand minstens zo gemakkelijk maken als op kantoor. Uiteraard kunnen de oplossingen verschillen per soort bedrijf en type werknemer, een hovenier werkt nu eenmaal anders dan een software-ontwikkelaar. Kelder ziet steeds vaker gebeuren dat jonge mensen tijdens hun sollicitaties al vragen wat voor werkplek ze krijgen. 

Ook volgens Bronsema wordt de plaats van het werk na de crisis weer belangrijk. Kantoren krijgen een andere inrichting, ze worden meer een sociale hub waar mensen samenkomen en samenwerken. Bronsema ging nog net niet zo ver om van clubhuizen te spreken, maar het gaat wel die richting op. Tegelijk moeten ook mensen die buiten kantoor zijn, hierop aansluiting kunnen vinden. 

Technologie ondersteunend

Bronsema verwacht ook een economische krimp die bedrijven noodzaakt extra op de kosten te letten. De beschikbare kantoorruimte zal zo efficiënt mogelijk worden benut. Ondernemers moeten zich eerst afvragen waar hun bedrijf voor wil staan, daar moeten de leiderschapsstijl en  de werkwijze op worden aangepast. In dit opzicht is veel mogelijk. “Er is veel gave techniek die dit ondersteunt”, aldus Bronsema.

Slimme assistenten in de vorm van software gaan de medewerkers ondersteunen. Ze herinneren je aan afspraken en helpen werkdagen beter in te delen. Chatbots, natuurlijke taalherkenning en kunstmatige intelligentie ontzorgen de werknemers. Mensen kunnen zich daardoor beter concentreren op waar ze echt goed in zijn. Bronsema schetste een beeld van het werken in 2025. Ook mixed reality, een mix van fysieke aanwezigheid en augmented reality, komt op. Een derde trend is ‘low touch’. Knoppen in liften worden vervangen door hologrammen.

Focus op toegevoegde waarde

Volgens Bronsema komt er technologisch veel moois op ons af. Maar meer dan voorheen komt de vraag centraal te staan wat je hieraan hebt. Anders gezegd: wat voegt het toe?  Bronsema: “Alle vijf generaties op de werkvloer moeten zich hierbij thuis voelen. Kijk naar de mens, de processen en de techniek. Werkgevers moeten moderne werkplekken creëren die passen bij ieders manier van werken.”

Wie thuis werkt, hecht aan een goede balans tussen privé en werk. Bronsema: “Daar hoort ook bij dat iemand overdag even de tijd moet vinden voor een uurtje hardlopen mits dat past bij de werkindeling van collega’s waarmee wordt samengewerkt. Om prettig te kunnen thuiswerken moeten de werkprocessen worden aangepast. De moderne werkplek betekent dat je altijd en overal kunt werken. De technologie moet daarbij dienend zijn.” 

Microsoft Teams

Volgens Kelder zijn continu aanpassingen nodig: “Het houdt nooit op.” Tools als Microsoft Teams voor het samenwerken in groepen krijgen bijna dagelijks nieuwe features. Het is zaak deze software te configureren naar de behoefte van de organisatie. Bedrijven die ook willen bellen met de collaboratietool Teams, krijgen enorm veel features toegeworpen. Volgens Henk Evers, sales-specialist bij KPN, zijn er liefst 753 mogelijkheden om Teams Calling te configureren. KPN kan dat via ‘managed services’ voor de klant doen, ook het upgraden wordt dan uit handen genomen. 

Wereldwijd telt Teams momenteel 77 miljoen dagelijkse gebruikers. Voor de coronacrisis dacht Microsoft dit aantal eind 2022 te bereiken. In plaats van ruim twee jaar duurde het slechts twee maanden, in die periode kwamen er 31 miljoen gebruikers bij. Evers werd gevraagd waarin Teams zich onderscheidt van andere tools voor samenwerking. Volgens hem is de security het voornaamste verschil. Ook komen er steeds meer handige add-ons bij zoals voor klant-contactcentra en compliance. Bij Teams Calling kan KPN zorgen voor de implementatie, de toestellen en apparatuur, het beheer en de integratie van allerlei uitbreidingen.  

Microsoft Teams factsheet

Microsoft Teams is het platform waar samenwerken centraal staat en waarop alle communicatie samenkomt. Kom alles te weten over MS Teams in onze factsheet.

Download

Zorgsector

Microsoft 365 waar Teams deel van uitmaakt, helpt ook in de zorg de productiviteit te verhogen. Hans Snijder, accountmanager bij KPN, hield een vurig pleidooi voor het gebruik van deze cloud-software in ziekenhuizen en andere zorginstellingen.

KPN helpt met de vertaalslag naar verschillende gebruikersprofielen in de zorg. Een zorgverlener heeft weer een andere behoefte dan een facilitair medewerker of manager. KPN breidt het aantal profielen uit zodat steeds meer op maat kan worden geleverd en er wordt een portal ingericht voor selfservice. Ook de hele dienstverlening er omheen zoals updates, vernieuwingen en patches wordt de klant uit handen genomen.

Security

Uit de Monitor Digitale Transformatie die Blauw in opdracht van KPN maakte blijkt hoezeer zakelijk Nederland zich zorgen maakt over security. Wie veilig wil werken doet er verstandig aan de stap naar de cloud te maken. Zo luidt de boodschap van Bram Zegwaard, consultant security en compliance bij KPN-dochter InSpark. Je profiteert dan van de geavanceerde veiligheidsoplossingen die grote cloudproviders als Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS) uitrollen.

Continu komt daar nieuwe security bij, de traditionele security-oplossingen voldoen niet meer. Zegwaard: “Ga over naar een gelaagd security model, een geïntegreerde suite. Gebruik datagedreven security-oplossingen alsmede de schaal en intelligentie van de cloud in plaats van puntoplossingen die slechts een deelprobleem adresseren.” 

Gerelateerde artikelen