Innovatie is actueler dan ooit. Door de inzet van het KPN-netwerk met onder meer 5G lukt het steeds meer apparaten al dan niet draadloos met elkaar te verbinden. Dat biedt nieuwe kansen en verdienmodellen.
Tijdens het webinar ‘Innoveren met impact; de verbonden samenleving’ staat het Internet of Things (IoT) centraal. Tal van concrete voorbeelden van technologische vernieuwingen uit verschillende sectoren passeren de revue: van monitoring van luchtkwaliteit tot slimme verkeerslichten. KPN doet dit samen met partners. Want innoveren doe je niet alleen, dat doe je samen.
COVID-19 versnelde digitalisering
Jacob Groote, EVP Innovatie & Partners bij KPN, constateert dat COVID-19 de digitalisering heeft versneld. Projecten die eerst vrijwel onbespreekbaar waren, kunnen nu opeens wél worden gerealiseerd. Met name in de zorg blijkt COVID-19 een echte versneller.
Veel perspectief bieden 5G en glasvezel. Port of Moerdijk en KPN gaan het grote haven- en industrieterrein bij het Hollands Diep voorzien van de beste mobiele en glasvezel-infrastructuur. Niet eerder werd voor zo’n groot gebied zowel glasvezel als 5G aangelegd. Al in bedrijf is een nieuw logistiek centrum van DHL waar autonome voertuigen (AGV’s) dankzij een indoor 5G-netwerk heel efficiënt orders kunnen klaarzetten. Deze AGV’s krijgen bij de toewijzing van bandbreedte altijd voorrang, zodat alles ongestoord werkt.
Resultaten IoT boven verwachting
Ferry Grijpink, senior partner bij McKinsey, ziet dat IoT-projecten in de proof-of-concept meer waarde opleveren dan wordt verwacht. Maar vaak vormt de bedrijfscultuur een rem op de noodzakelijke procesveranderingen. Medewerkers moeten nieuwe vaardigheden aanleren, wat tijd kost. Carolien Nijhuis, EVP IoT & Dataservices bij KPN, beaamt dat. Het is doorgaans geen groot probleem om de techniek werkend te krijgen. Een knelpunt is vaak de menselijke factor. “Daarom moeten medewerkers al in een vroeg stadium bij zo’n project worden betrokken”, voegt Groote toe.
Volgens Nijhuis is het ook belangrijk een visie te ontwikkelen waar de business naar toe gaat. “Durf groot te denken. En zet snel de eerste stappen”, is haar advies. Ze waarschuwt bij projecten niet te lang te blijven hangen in de proof-of-concept fase. “Denk er over na waar je naar toe wilt bewegen. Trek samen met partners op en maak snel resultaten zichtbaar.” Volgens Groote is het belangrijker een project goed te schalen dan eenmalig werkend te krijgen.
E-book: De kracht van verbinding
Innoveren met data en connectiviteit: hoe onze wereld verandert door 5G, IoT en andere nieuwe technologieën.
DownloadRol van KPN
KPN zorgt dat de data in zo’n project goed bij elkaar worden gebracht. Ook wordt voorzien in optimale verbindingen. Daarnaast speelt KPN ook de rol van verbinder tussen alle partijen die hierbij zijn betrokken. Al die spelers hebben hun eigen belangen en rollen verschuiven. Ook kan de één in de keten meer gewicht krijgen dan de ander. Het hele businessmodel kan veranderen. Volgens Nijhuis is het in zo’n situatie belangrijk alle perspectieven op elkaar te leggen. Soms wordt dit over het hoofd gezien waardoor IoT-projecten vertragen.
Succesvolle voorbeelden
Voorbeeld van een succesvolle samenwerking is die van het kleine ExRobotics met het grote Shell. Het Delftse bedrijf bouwde 's werelds eerste inspectierobot voor werk in een onveilige omgeving. Gaslekken worden sneller ontdekt. Medewerkers hoeven niet meer op gevaarlijke plekken te komen. Een ander voorbeeld is technisch dienstverlener Unica die dankzij IoT snel inzicht krijgt in de luchtkwaliteit in gebouwen. Uitvoerig komen twee partners van KPN aan het woord.
Vialis, een dochter van VolkerWessels, laat zien hoe het wegdek intelligent kan worden gemaakt. Een visitekaartje is ook het systeem voor intelligente VerkeersRegelInstallaties (iVRI's) in Almelo. Hulpdiensten krijgen automatisch het verkeerslicht op groen. Bij dit 5G-netwerk is een deel van de bandbreedte gegarandeerd beschikbaar voor de verkeerslichten zodat alles altijd werkt. VTM, business partner van KPN, levert complete IoT-oplossingen variërend van matrixborden op snelwegen tot verbonden pompen en gemalen.
Sectorspecifieke sessies
Een aparte sessie is gewijd aan 'Digitalisering in de publieke sector’. Wonen en werken in een slimme samenleving staan daarbij centraal. Digitalisering kan het leven van burgers aanzienlijk verbeteren. Data geldt als het nieuwe goud. Tijdens dit webinar wordt uit de doeken gedaan hoe je daar optimaal gebruik van maakt.
In de sessie 'Smart industry & smart energy' word je meegenomen in een wereld zonder draden. 5G indoor, al in bedrijf op de Brainport Eindhoven, biedt mogelijkheden voor de 'wireless factory'. Met partners heeft KPN al de nodige concrete use cases draaiende. Slimme energiesystemen en de connectiviteit daarin spelen een sleutelrol bij de energietransitie, zoals bijvoorbeeld voor de realisatie van procesindustrie 4.0 bij Sitech Services in Geleen.
Het webinar ‘Slimme zorg, toegankelijk voor iedereen’ richt zich op de vraag hoe we nu en in de toekomst goede persoonlijke zorg kunnen blijven leveren. De zorg wordt complexer, zeker als die meer wordt toegespitst op individuele behoeften.
Voor ondernemers in de retail en dienstverlening is er de sessie 'Nieuwe business met slimme producten en diensten'. Aan de hand van concrete voorbeelden zoals AH to go tot de slimme Junea verkoopautomaat worden de mogelijkheden besproken. Het is juist nu van belang hiermee te starten.
Meer weten
Bekijk nu de diverse webinars over innoveren met impact op: kpn.com/tdd2021