Webinar: crisis wakkert digitale innovatie aan

De huidige crisis biedt enorme kansen voor digitale innovatie. Liefst 96 procent van de deelnemers aan het webinar dat KPN onlangs organiseerde over het Internet of Things en data delen, onderschrijft die stelling. Hoewel niet representatief voor het Nederlands bedrijfsleven, kan toch worden gesteld dat de ondernemers allerminst bij de pakken neerzitten.

Bekijk de webinar

Volgens Carolien Nijhuis, managing director Internet of Things (IoT) bij KPN, is het belang van digitalisering de afgelopen drie maanden nadrukkelijker dan ooit zichtbaar geworden. Ze onderscheidt de impact van Covid-19 op drie niveaus.  

Gebruik van sensoren

Nijhuis: “Op korte termijn moeten bedrijven die geleidelijk weer opstarten maatregelen nemen ter bevordering van de veiligheid. De 1,5 meter-regel dient in acht te worden genomen. Om aan de nieuwe eisen te voldoen wordt dankbaar gebruik gemaakt van sensoren die kunnen meten hoeveel mensen in een bepaalde bedrijfsruimte aanwezig zijn.”

Een recent voorbeeld van een IoT-innovatie die de hygiëne bevordert is de ‘connected’ zeepdispenser. “Samen met KPN ontwikkelde het R&D-bedrijf Inventeers een pay-per-spray dienst. Telkens als iemand zijn handen desinfecteert, betaalt de ondernemer een vast bedrag voor deze service. Dit afrekenmodel ontzorgt de klant. De leverancier vult tijdig aan als het pompje leeg dreigt te raken. Hij hoeft niet onnodig vaak bij de klant langs te gaan”, aldus Nijhuis.

Covid Buzzer

Verder heeft KPN de Covid Buzzer ontwikkelt, een label of armband die waarschuwt wanneer iemand binnen een afstand van 1,5 meter komt. Nijhuis: “In beide apparaten worden sensoren toegepast. Ook bij de monitoring van bedrijfsmiddelen op afstand spelen deze elektronische voelsprieten een rol.” Daarnaast versnelt de digitalisering bij bedrijven die hier al mee zijn begonnen. Nijhuis: “Dat zie je in de industrie maar ook in de bouw. Het tweede aspect waar de crisis belangrijk is betreft efficiency en voorbereid zijn op de toekomst.” 

Op lange termijn wordt IoT ook steeds breder in de economie toegepast. Het maatschappelijk belang hiervan is groot. Als voorbeeld noemt Nijhuis het openbaar vervoer. “Mensen die op pad zijn hebben niet meer voldoende aan een reisplanner die vertelt welke route ze moeten nemen. Reizigers willen ook weten in welk deel van een trein de meeste ruimte is. De reisplanner moet aangeven waar ze het beste kunnen instappen. Dit soort apps moet worden ondersteund door data, bijvoorbeeld over de drukte en het aantal mensen in een publieke ruimte. Veelal zijn die gegevens wel aanwezig, maar zitten ze in silo’s los van elkaar.” De kunst is die gegevens bij elkaar te rapen en die datavoorziening veilig voor een bepaald doel te gebruiken.  

Vooruitkijken is het devies

Directeur van het KPN Open Innovation Lab Ewout Visser ziet veel bedrijven op een tweesprong staan. “Ze moeten proberen het hoofd boven water te houden, maar ook vooruitkijken.” Volgens Visser is dat laatste erg belangrijk. “Met de crisis kun je ook creatief omgaan,” zegt hij. “Na elke grote crisis zie je nieuwe bedrijven opkomen. De vorige crisis luidde de opkomst van de deeleconomie in. Bedrijven als AirBNB en Uber zijn daar een voorbeeld van. Ook de coronacrisis werd razendsnel opgepakt. Nike kwam meteen met apps voor het sporten thuis. De omzet groeide ondanks de tijdelijke sluiting van winkels. Ook in de horeca kwamen nieuwe online concepten, bijvoorbeeld voor het digitaal bestellen van maaltijden. KPN ondersteunt dit soort innovaties.” Visser ziet een enorme behoefte ontstaan aan digitale flexibele producten. 5G en glasvezel zijn de katalysator daarachter. “Autonome processen, virtual reality en artificial intelligence komen daardoor meer binnen handbereik.”

Dialoog met de klant

KPN zoekt daarbij de dialoog met de klant. “De tijd is voorbij om dingen alleen te doen. Het streven is een heel ecosysteem van partners om ons heen te bouwen”, zegt Visser. "Niet alleen grote bedrijven maar ook startups en scaleups horen daarbij. We proberen zo spoedig mogelijk met klanten in gesprek te gaan. Belangrijk is eerst een proefmodel te maken en daar vervolgens aan te schaven. Vroeger waren we zo overtuigd van ons gelijk dat we altijd dachten te weten wat de klant wilde. Nu worden meer in samenspraak met klanten producten en diensten ontwikkeld. En als iets niet goed is gaan we terug naar de tekentafel."

Essentieel bij innovatie zijn de ambities van de CEO en het vertrouwen van medewerkers daarin. 85 procent van zakelijk Nederland is het met die stelling eens, zo blijkt uit de Monitor Digitale Transformatie die Blauw Research in opdracht van KPN deed.

Edge computing

Nijhuis en Visser eindigden hun sessie met het beantwoorden van vragen afkomstig van webinardeelnemers. Daaruit bleek dat KPN het 5G-netwerk straks willen combineren met de edge. Bedrijven worden in staat gesteld hun data aan de rand van het netwerk te verwerken. Omdat geen lange weg naar de cloud of een centraal datacenter hoeft te worden afgelegd, is een snelle reactie mogelijk. Visser noemde in dit verband virtual reality, mixed reality, human-machine interaction en artificial intelligence.  

Een ander vraag was hoe men onderdeel kan worden van KPN’s ecosysteem. Visser zei dat KPN vooral specifieke kennis van een sector zoekt, bijvoorbeeld algoritmes voor de zware industrie of bouw. Co-creatie is essentieel.  

Gerelateerde artikelen