VPN heeft veel voordelen voor bedrijven

Het gebruik van een VPN biedt consumenten én bedrijven veel voordelen, zoals meer privacy en meer veiligheid. Een virtual private network, beter bekend onder de afkorting VPN, leidt al je internetverkeer langs een server van een VPN-provider. Deze aanbieder zorgt ervoor dat de gegevens die door je netwerkverbindingen gaan, worden versleuteld.

De encryptie begint zodra de gegevens je apparaat verlaten. Pas als de servers van de VPN-provider worden bereikt, vindt decodering plaats en wordt het verkeer naar het internet gestuurd. Dit betekent dat al je gegevens veilig worden uitgewisseld zonder dat een buitenstaander kan meeloeren. Alleen mensen die je een sleutel hebt gegeven, kunnen deze bestanden openen en lezen. Ook geeft een VPN je een ander IP-adres. Hierdoor zijn je internetactiviteiten niet meer direct naar jou of je bedrijf te herleiden.

Voordelen VPN verbinding voor consument

De voordelen van een VPN-verbinding zijn legio. Consumenten kiezen zo’n privénetwerk vaak vanwege de extra privacy. Hun surfgegevens zijn voor hun eigen internetprovider niet te achterhalen en in het algemeen hebben ze minder te vrezen van nieuwsgierige bedrijven. E-commercesites kunnen je na een bezoek niet meer zo gemakkelijk terugvinden.


Ook ben je lastiger te traceren voor adverteerders, het wordt voor hen minder gemakkelijk een goed profiel van je op te bouwen. Ook voor overheden ben je moeilijk te volgen, een reden waarom bijvoorbeeld journalisten in dictaturen of landen waar censuur heerst hun toevlucht tot VPN’s nemen. Overheden kunnen niet zien welke sites je bezoekt.

VPN verbergt je echte locatie

Een VPN biedt ook de mogelijkheid te doen alsof je in een ander land zit. Je werkelijke locatie blijft verborgen. Sommige mensen doen dit om regiobeperkingen van diensten te omzeilen, iets dat niet altijd legaal is en soms tegen de voorwaarden van een contentprovider indruist. Ze kunnen zo toegang krijgen tot entertainment dat exclusief bedoeld is voor bepaalde landen.


VPN’s worden ook gebruikt om films en andere content waarop auteursrechten gelden anoniem te downloaden. In reactie daarop blokkeren diensten als Netflix verkeer dat van VPN’s komt.

Thuiswerker beschermd met VPN


Sinds COVID-19 is het zakelijk gebruik van VPN’s toegenomen, omdat thuiswerkers hiermee veilig toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk en alle diensten die hun werkgever biedt. Bedrijven met meerdere vestigingen kunnen via VPN’s thuisgebruikers veilig toegang geven tot hun zakelijke mail en bestanden.


Ook als je op afstand werkt via een openbaar wifi-netwerk ben je met een VPN beter beschermd. De partij die zo’n publiek netwerk beheert, zal van goeden huize moeten komen wil hij je data onderscheppen. Ook hackers wordt het zo erg lastig gemaakt.

Meer voordelen van VPN


VPN’s maken ook reeds langer bestaande ‘legacy’-systemen geschikt voor thuiswerkers. Dit kan zelfs wanneer deze oude systemen oorspronkelijk niet voor dergelijke scenario’s zijn bedoeld. Denk bijvoorbeeld aan bestandsservers die in het midden- en kleinbedrijf worden gebruikt.


Bovendien kunnen VPN’s dienen als een tweede verdedigingsring ter bescherming van foutief geconfigureerde, niet van een patch voorziene of gewoonweg slecht ontworpen interne diensten. Als voorbeeld dienen intranetwebsites die niet goed zijn onderhouden.


eBook: Trends in Beveiliging

Welke veiligheidsrisico’s loopt je bedrijf? En welke nieuwe technologie kun je inzetten om de veiligheid van je bedrijf te verhogen?

Download


Beschermd tegen aanvallen

Ook interne netwerkservers zijn beter van buitenaf te beschermen tegen aanvallers als deze niet de juiste authenticatie hebben.

Directe verbindingen van en naar het lokale netwerk zijn moeilijker te hacken. Apparatuur van eindgebruikers is daardoor minder kwetsbaar voor netwerkaanvallen. Hierbij valt te denken aan zogenoemde ARP-spoofing, een soort ‘Man in the Middle’-aanval die aanvallers in staat stelt om de communicatie tussen netwerkapparatuur te onderscheppen.

Meer monitoring mogelijk

Een VPN maakt het ook gemakkelijker webcontent te controleren op malware. Via interne, beschermende tools voor monitoring forceert zo’n netwerk namelijk verkeer tussen een apparaat en externe diensten.


Ook andere vormen van monitoring en het filteren van het netwerkverkeer van gebruikers worden hierdoor mogelijk. Of een grotere organisatie een VPN nodig heeft hangt af van de netwerkarchitectuur.

Nadelen van VPN

Behalve voordelen kent een VPN ook nadelen. Bij gebruik van een VPN kan de verbinding wat trager worden omdat alle verkeer een omweg neemt via de server van de VPN-provider. Bij gewoon surfen zal je dit niet merken, maar bij videostreaming of het uitwisselen van zware bestanden kan dat anders zijn, al zal het effect doorgaans gering zijn. Verder kost het wat tijd om een VPN-verbinding op te zetten.


Bovendien zijn er meestal kosten met zo’n dienst gemoeid. Sommige gratis diensten hebben als verdienmodel het weergeven van eigen advertenties. Andere providers verkwanselen je browsegegevens en dat is nu juist iets waar je bepaald niet op zit te wachten.

Uitrol en configuratie van VPN

Ook moet je erop bedacht zijn dat niet alle diensten even simpel werken. Zeker voor grotere organisaties zijn de keuze, uitrol en configuratie van VPN-technieken echt een klus waar je wel even voor moet gaan zitten. Het configuratiescherm biedt soms zoveel opties dat je tussen de bomen het bos niet meer ziet.


Bij verkeerde instellingen kan het misgaan met de beveiliging. Niet alleen de gebruiker, maar ook de provider kan fouten maken waardoor het IP-adres lekt dat alle data naar je terugkoppelt. Verder blijkt uit onderzoek dat sommige VPN-aanbieders een logboek van al je verkeer bijhouden. Dat tast je privacy aan.

Architectuur bepalend voor keuze

VPN’s vragen ook om onderhoud. Valt een VPN uit, dan kan dat gevolgen hebben voor de hele organisatie. Als een bedrijf een architectuur heeft waarbij het verkeer van eindgebruikers niet-vertrouwde netwerken en externe firewalls moet doorkruisen, dan valt een VPN te overwegen. Hier zitten veel haken en ogen aan die aardig wat voorbereiding vereisen. Maar een VPN kan, mits goed opgezet, veel bijdragen aan veiligheid en privacy.

Gerelateerde artikelen