Veilige innovatie bij de overheid

Op maandag 26 juni organiseerde KPN in samenwerking met overheden en professionals van KPN een BrainSync event specifiek voor de Overheid. Ruim 220 gasten verzamelden zich in Houten voor een interessant programma waarbij actuele ontwikkelingen in ICT, veiligheid en innovatie centraal stonden.

Olifanten moeten leren dansen met flamingo’s

De ‘take away’ is dat de verbinding tussen collega’s, ondernemers, bedrijfsleven en overheid leidt tot nieuwe ideeën die deze partijen gezamenlijk versterken. Maar dan moeten de grote corporates wel leren samenwerken met meer wendbare ondernemers.

Na het welkomstwoord van dagvoorzitter Hans Söhngen, VP Public Sector, opende Jan Kees de Jager als CFO van KPN het plenaire deel met zijn visie op het thema. Aansluitend deelde Caspar de Jonge van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu waardevolle ervaringen uit de praktijk en ging Generaal Hans Damen van het Ministerie van Defensie in op nieuwe vormen van samenwerken en innoveren. Na het plenaire programma konden bezoekers nog een keur aan breakout-sessies volgen op het gebied van uw online werkplek uitbesteden, security, innovatie en Internet of Things en het gesprek met elkaar aangaan. Onderstaand een korte impressie.

Keynote 1: Veilige innovatie binnen de overheid

Jan Kees de Jager:

'Security is geen reden om niet te innoveren'
BrainSync Jan Kees de Jager


De ontwikkelingen en innovaties op het gebied van ICT gaan hard en de time-to-market wordt steeds korter. Vandaar dat bedrijven steeds wendbaarder moeten worden en moeten blijven innoveren. Maar ook overheden moeten met hun tijd meegaan om invulling te kunnen geven aan veranderende verantwoordelijkheden en wensen van ambtenaren, burgers en bedrijfsleven. KPN biedt naast het beste netwerk ook het meest veilige data platform voor overheden om nieuwe werkwijzen met bijvoorbeeld kleine wendbare partijen te omarmen. 'Traditioneel willen olifanten dansen met olifanten, maar zo werkt het tegenwoordig niet meer. Olifanten moeten leren dansen met flamingo’s', aldus Jan Kees de Jager.

KPN heeft hiervoor KPN Ventures opgericht; een samenwerkingsverband waarin verrassende nieuwe ideeën worden gecombineerd met de solide basis van KPN in netwerkdienstverlening. 'Security mag nooit een reden zijn om uit innovatie te stappen, maar het moet wel zorgvuldig gebeuren'. Zijn advies: 'Doe het gewoon'.

Keynote 2: Vooruitgang door samenwerking

Caspar de Jonge:

'Nieuwe diensten moeten verpletterend functioneel en secure zijn'
BrainSync Caspar de Jonge

In het samenwerkingsverband Talking Traffic werkt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu samen met KPN én andere partijen om nieuwe diensten te leveren voor de infrastructuur in Nederland. Niet als opdrachtgever, maar door als co-investeerder te investeren in bijvoorbeeld het voorkomen van fileleed en het realiseren van maatschappelijk rendement en duurzaamheid,' vertelt Caspar de Jonge.

In dit partnerschap wordt data – smart intelligence – gebruikt om gebruikers nader te informeren en de meest moderne mogelijkheden zoals zelfrijdende auto’s te laten benutten. 'De oplossingen hiervoor moeten solide, betrouwbaar en veilig zijn. Daar werken we als partners samen aan.'

Keynote 3: De kracht van verbonden mensen

Hans Damen:

'Verbonden mensen zijn krachtiger dan organisaties'
BrainSync Hans Damen


'Inmiddels zijn er al meer apparaten verbonden dan mensen. Daarom is cybersecurity een cruciaal aandachtspunt, ook bij Defensie.' Brigadegeneraal Hans Damen vertelt met een gezonde dosis humor hoe verbonden mensen krachtiger zijn dan organisaties. Vroeger ging het bij oorlog voeren over het aanvallen van de vijand op een afgesproken plaats, nu gaat het erom dat je slimmer bent dan de vijand en alles van hem weet. 'Laten we nu maar accepteren dat we in de 21e eeuw leven'. Naast de troepen die elkaar ter land, ter zee en in de lucht fysiek tegenkomen, hebben we tegenwoordig verschillende virtuele cyberlagen waarop informatie wordt gedeeld en de strijd wordt gevoerd.

Damen: 'Inlichtingen worden dus steeds belangrijker. Vandaar dat wij innoveren met Internet of Things en slimme nieuwe toepassingen ontwikkelen om informatie uit te wisselen met ons personeel in het veld. Zo hebben we samen met KPN de MilSenz ontwikkeld. Een Internet of Things oplossing ten behoeve van gebiedsbewaking.'

De MilSenz case is genomineerd voor een Computable Award 2017 in de categorie ‘ICT-project van het Jaar bij de overheid’. Breng voor zondag 8 oktober uw stem uit op dit bijzondere project.

Meer weten

We hopen na dit event verder in gesprek te blijven over innovatie, security, Internet of Things, smart everything en de rol van KPN. Kijk voor meer informatie en andere cases op kpn.com/overheid

Gerelateerde artikelen