Transitie naar de cloud: op maat en stap voor stap

Soms raak je als ondernemer overspoeld door nieuwe technologie. De digitalisering gaat in hoog tempo en de hypes eromheen maken het vaak nog erger. Je denkt heel snel te moeten handelen uit vrees de boot te missen. Ten onrechte, stelt Marieke Snoep. Volgens de directeur Zakelijke Markt bij KPN is het veel beter rustig te starten. Bepaal je eigen tempo en werk stap voor stap, zegt ze. Dat is beter dan alles overhaast te doen, want dan dreigt de digitale complexiteit je over het hoofd te groeien.

Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat zich niet gek laat maken door hypes en stapsgewijs te werk gaat, is KPN’s klant New York Pizza. Als eerste in Nederland ontwikkelde deze keten in 1996 een eigen platform voor het bestellen van pizza’s. Momenteel zit het succesvolle e-commercebedrijf midden in de transitie naar de cloud. In plaats van een eigen computerinfrastructuur en datacenters te bezitten wordt de toegang tot rekenkracht en opslag gehuurd. New York Pizza kan zo de grote pieken in de bestellingen die zich na radio- en tv-campagnes voordoen beter opvangen. Zeker nu het ‘digitale pizzabedrijf’ zijn software voor het bestellen en afleveren van maaltijden als een dienst ook aan andere fastfoodketens aanbiedt, zijn flexibiliteit en schaalbaarheid cruciaal. 

Partners in crime

'We moeten werkelijk iedere vorm van drukte aankunnen', zegt Joost Geurtsen, directeur marketing bij New York Pizza. Als de systemen even uitvallen scheelt dat direct enorm veel omzet. Vandaar dat een ervaren partij in de arm is genomen om alles in goede digitale banen te leiden. KPN zet met Microsoft Azure en het eigen CloudNL de basis onder het platform van New York Pizza.

'KPN helpt ons al sinds jaar en dag en kent ons door en door. Ze weten wat we nodig hebben, adviseren wat het beste past bij ons en ondersteunen ons dag en nacht', zegt Geurtsen. 'Op piekmomenten dat er campagnes draaien en de pizza’s soms niet meer in de ovens passen, zitten ook zij klaar om alles digitaal te begeleiden. Ze zijn echt onze partner in crime.'

Cloud schrikt af

Marktonderzoeker Gartner verwacht dat de markt voor publieke clouddiensten tot 2022 bijna drie keer zo snel groeit als de groei van IT-diensten in het algemeen. Cloud computing heeft een enorme impact op de IT-markt. De vermeende complexiteit van de cloud schrikt sommige ondernemers af. Ook zitten ze met vragen rond veiligheid, beschikbaarheid en prestaties. Dit geldt met name voor de inzet van de publieke cloud, de diensten van de zogenoemde hyperscalers  Microsoft, Amazon Web Services (AWS) en Google. 

Hanneke Vogels, business manager public cloud bij KPN, ziet voorlopig nog ruimte voor lokale aanbieders zoals CloudNL. Het is een misverstand te denken dat zomaar alles naar de cloud kan. Sommige applicaties zijn daar minder geschikt voor. Hun migratie naar de cloud kan duur en complex zijn. Ook compliance kan een reden zijn hiervan af te zien.

Veiligheid voorop

Veel organisaties gooien hun eieren liever in verschillende mandjes. Ze denken de risico’s te kunnen spreiden door te werken met meerdere clouds. De verscheidenheid is groot: public, private, hybride of on premise. Als organisaties voor een mix kiezen dan kan alles nog ingewikkelder worden, stelt Vogels. KPN maakt de cloud voor klanten eenvoudiger door bouwblokken aan te bieden. Die zorgen ervoor dat je sneller en makkelijker kunt bouwen terwijl ook de veiligheid goed is geregeld.

Vogels vindt de angst om de veiligheid van de cloud niet reëel. Het is maar de vraag of de eigen systemen die on premise door een intern team worden gerund veiliger zijn dan bij de cloud-provider. Aanbieders als Microsoft en AWS laten deze systemen door een uitgebreid team van gespecialiseerde veiligheidsexperts controleren. De gemiddelde organisatie kan daar nooit tegenop. Bovendien hebben de hyperscalers een enorme reputatie te verliezen.

Pijnpunten

Hoe lastig de overgang naar de cloud verloopt, verschilt sterk per bedrijf. Factoren als branche, bedrijfsomvang en ervaring spelen een rol. KPN onderscheidt drie belangrijke pijnpunten waar elke organisatie op stuit. De kennis en competenties die nodig zijn bij een migratie zijn schaars en duur. 'De war on talent is enorm', stelt Snoep.

Een tweede knelpunt betreft de controle.  Het beheer van de platformen gaat niet zo eenvoudig. 'De primaire processen in een organisatie zijn zeer afhankelijk van de blijvende werking van de applicaties', waarschuwt Snoep. De derde bottleneck is het bijhouden van alle innovaties. Microsoft en AWS alleen al komen ieder jaarlijks met wel 1400 nieuwe features. Het kost bedrijven moeite om al die nieuwe mogelijkheden goed te benutten.

Hulp bij transitie naar de cloud

KPN helpt haar klanten de juiste keuzes te maken. Snoep: 'We reduceren het aantal keuzes op basis van onze best practices. Daardoor is het mogelijk om sneller naar de cloud te gaan' Samen met KPN migreert NS grote aantallen applicaties. Dat maakt NS meer wendbaar, terwijl ook sprake is van kostenbesparing.

New York Pizza is mede dankzij KPN klaar voor de toekomst. De cloud maakt het bestelplatform gemakkelijker zijn ambities te realiseren. “Laat je goed adviseren,' stelt Geurtsen. 'De cloud is geen hype meer,' besluit Vogels: 'Het is er, het is de toekomst. Dus je moet er gewoon in mee om je concurrentie bij te houden.'

Meer weten?

Luister ook naar de podcastreeks Digital Heroes. Meer weten over onze cloudoplossingen? Bekijk onze Public Cloud en Private Cloud oplossingen of neem contact op.

Neem contact op

Beeld en artikel zijn tot stand gekomen in commerciële samenwerking met FD Mediagroep Effect.

Gerelateerde artikelen