Thuiswerktips van digital nomad Sharon de Rooij

Thuiswerken begint te wennen, maar het blijft voor veel mensen een beetje improviseren. Inmiddels realiseren steeds meer werknemers zich dat zo’n kantooromgeving ook best praktisch is. Hoe creëer je zo’n omgeving thuis? Gelukkig zijn een heleboel mensen je al voorgegaan als het gaat om werken op plekken die niet altijd voor de hand liggen. Jurist Sharon de Rooij is een van hen.

Dat er zoveel flexibiliteit bestaat als het op werk aankomt ontdekte Sharon de Rooij tijdens een vakantie nadat het uit was gegaan met haar ex. De laptop werd een stuk vaker openklapt dan het idee was, maar niet tot haar ontevredenheid. “Het beviel meteen heel goed, in het zonnetje zijn en ook gewoon je geld blijven verdienen”, vertelt de oprichter van Lady Lawyer. Toen ze dat nog eens herhaalde op Bali, wist ze genoeg: “Als je eenmaal daar bent geweest, heb je het virus wel te pakken. Het is een prachtig eiland en tegelijkertijd zijn er super goede voorzieningen, echt digital nomad-paradise.”

Enkel een laptop en goede internetverbinding

Toen ze niet snel genoeg een eigen woning vond die naar haar zin was, besloot ze dat het reizen een veel beter alternatief vormde. Chasing the sun, dat wel. De eerste reactie van veel mensen: hoe is dat mogelijk als jurist? Ze lacht: “Er bestaan natuurlijk allerlei soorten juristen. Ik houd me zelf bezig met het oplossen van conflicten, het juridisch begeleiden van ondernemers en het opstellen van documenten. Het enige wat ik nodig heb is een laptop en een goede internetverbinding.”

Ze werkt met heel erg vertrouwelijke informatie, kun je dan wel zomaar overal werken? De Rooij: “Voordat ik aan mijn digital nomad-bestaan begon heb ik anderhalf jaar in China gewoond. Daar is een hoop geblokkeerd en heb ik veel geleerd over bijvoorbeeld het creëren van een beveiligde verbinding. Sindsdien gebruik ik overal waar ik ben een VPN. Daarnaast werk ik meestal via zo’n portable wifirouter, zo’n mifi-kastje, waarmee je je eigen netwerk aanmaakt. Dat werkt in praktisch de hele wereld.”


eBook: Werken vanuit het buitenland

Van Spanje tot Benin: 4 ondernemers delen hun tips voor werken vanuit het buitenland.

Download


Efficiënt werken

Overigens zit De Rooij nu ook vast in Nederland, in haar eigen huis. Toevallig genoeg besloot ze net voordat de pandemie uitbrak dat ze toch graag óók een eigen plek wilde hebben. Maar waar veel mensen het een uitdaging vinden om focus of discipline op te brengen, gaat het thuiswerken haar vanwege haar ervaring met het werken op allerlei verschillende plekken prima af. “Al merk ik wel dat ik langzamer werk nu. Als ik op reis ben, zorg ik ervoor dat ik precies weet wat ik ná het werk ga doen. Het vooruitzicht om even later op het strand te kunnen liggen, zorgt ervoor dat ik heel efficiënt kan werk en optimaal gebruik maak van mijn tijd. Zo lukt het me om ongeveer vier uur per dag te werken.”

Ze gelooft sowieso niet in een achturige werkdag, vervolgt ze. “Niet dat iedereen vier uur moet of kan werken, maar ik betaal mijn eigen teamleden ook niet per uur, maar per hoeveelheid werk die af moet zijn. Kijk, uiteindelijk ben je voor je gevoel nooit klaar. Zeker als je thuis bent kun je zo makkelijk blijven doorwerken. Maar ook onder de huidige omstandigheden is er meer dan alleen werk. Creëer dus een fijn vooruitzicht voor jezelf, een beloning voor je harde werk en maak daarover een afspraak met jezelf. Zodra je je werkzaamheden in minder uren moet stoppen, word je in die uren zoveel productiever.”

Flexibele werkmentaliteit

Flexibiliteit gaat volgens de jurist trouwens niet alleen over de technologische en culturele mogelijkheden die we tot onze beschikking hebben, maar ook over je eigen werkmentaliteit. Zelf zorgt ze ervoor dat ze altijd bereikbaar is, zodat wanneer een teamlid er bijvoorbeeld voor kiest om ’s avonds te werken terwijl zij zelf vrij is, hij haar alsnog wat kan vragen. “We moeten er met z’n allen het beste van proberen te maken. Het helpt om daar hele duidelijk afspraken over te maken: dit is wat van je wordt verwacht, dit is wat je van mij kunt verwachten.”

Wat ook helpt: deadlines wat ruimer nemen, aldus Sharon de Rooij. “In Thailand heb ik weleens meegemaakt dat op een eiland de elektriciteit twee dagen weg was. Nou, dan ben je echt nergens. Daar moet je van tevoren rekening mee houden, dat er werktijd weg kan vallen. Maar ook nu vindt de ene internetstoring na de andere plaats. Dat wéét je gewoon, dus het is echt je eigen verantwoordelijkheid, vind ik.” Zelf geeft ze altijd aan meer tijd nodig te hebben dan daadwerkelijk het geval is. Ben je veel eerder klaar? “Dan is je klant of collega alleen maar extra blij en jij hebt de rust dat het sowieso goed was gekomen.”


werkplek vakantie

Transparantie

Tegelijkertijd schroomt ze niet om transparant te communiceren met haar opdrachtgevers. “Ik vind het helemaal niet gek of onprofessioneel om in een tijd als deze iets te zeggen in de trant van: jullie weten allemaal in wat voor situatie we zitten en ik probeer het zo goed mogelijk op te lossen, maar het kan zo zijn dat het een en ander toch iets vertraging oploopt. Als ik in een heel andere tijdzone zat en iemand midden in de nacht om Nederlandse tijd een email stuurde, legde ik ook altijd even uit dat dit gekke tijdstip te maken had met het feit dat ik me in het buitenland bevond.”

“Nou ja, uiteindelijk is het een kwestie van uitproberen. Iedereen werkt op haar of zijn eigen manier het best.”

Benieuwd naar meer thuiswerktips van andere digital nomads? Bekijk dit artikel over digital nomads of lees het interview met digital nomad Joost.

Gerelateerde artikelen