Corona haalde helaas een streep door de verdiepingssessies van het evenement The Digital Dutch. Als alternatief kwam KPN tussen 26 mei en 4 juni 2020 met een serie informerende en inspirerende webinars. Cybersecurity, de dagelijkse praktijk van hackers, Internet of Things, when digital becomes human en digitale veiligheid voor bedrijven: dit zijn de hoogtepunten van de tweede week. Goed nieuws: niet alleen de hoogtepunten maar álle webinars kun je on-demand terugkijken.
Het jaarlijkse evenement van The Digital Dutch zou op 23 april 2020 plaatsvinden in een afgeladen Jaarbeurs. Wegens corona werd het hoofdevenement nu vanuit een lege Jaarbeurs uitgezonden als livestream, die je hier kunt terugkijken. Omdat dus ook de innovatievloer met zijn interessante verdiepingssessies niet kon worden bezocht, organiseerde KPN een serie van 28 webinars over belangrijke digitale thema’s, actualiteiten en trends. Dit zijn vijf hoogtepunten uit de tweede week.
Security, kwestie van basis op orde en uitbesteden?
In onze door en door digitale economie zet je als bedrijf je bedrijfscontinuïteit op het spel wanneer je cybersecurity niet op orde is. Dat is de conclusie van executive vicepresident bij KPN Security Marcel van Oirschot in het webinar Security, kwestie van basis op orde en uitbesteden? Hij signaleert dat cybercriminelen steeds verder professionaliseren. Als voorbeeld noemt hij de helpdesks waar slachtoffers van ransomware naartoe kunnen bellen als ze niet weten hoe ze met bitcoins moeten betalen.
Hoe weer je je als organisatie tegen cybercriminaliteit? Alles begint volgens de securitydirecteur bij goede cyberbasishygiëne: back-uppen, patchen, een goed password-beleid etc. Bovendien dient je security niet alleen te rusten op techniek, maar ook op de pijlers processen en mensen. Een van de belangrijkste lessen die Van Oirschot voor bedrijven in petto heeft? Maak cybersecurity tot een directieverantwoordelijkheid. Een probleem op cybersecurityvlak kan immers de bedrijfscontinuïteit in gevaar brengen.
De dagelijkse praktijk van hackers
Wat is hacking? Hoe gaan hackers te werk? En wat kun je doen als organisatie om te voorkomen dat je gehackt wordt? Die vragen staan centraal in het webinar De dagelijkse praktijk van hackers. Ethische hacker bij KPN Ed Nunes trapt af met een inleidend cursusje: wat is de definitie van hacking, hoe is het ontstaan en wat is het onderscheid tussen blackhats, greyhats en ethical hackers?
Bijzonder interessant is wat de ethische hackers van KPN zoal tegenkwamen bij klanten. Zo kregen ze via verouderde software toegang tot een belangrijk systeem van een bedrijf met vitale infrastructuur en konden ze onbeperkte tegoeden krijgen in een webshop door een fout in de retourapplicatie. De hamvraag is natuurlijk: wat kun je doen om je organisatie te beschermen? Nunes legt uit dat alles begint bij een nulmeting: hoe opereer je als organisatie en wat zijn je kroonjuwelen? Na het bepalen van je risk appetite kun je maatregelen treffen. Denk aan vulnerability management, monitoring van het netwerk en penetration testing.
Update over Internet of Things, data delen en innovatie binnen KPN
“Never waste a good crisis”, zei Winston Churchill ooit. Managing director Internet of Things (IoT) Carolien Nijhuis en directeur van de KPN Open Innovation Hub Ewout Visser kunnen daar helemaal in komen. In het webinar Update over IoT, data delen en innovatie binnen KPN stellen zij dat de coronacrisis enorme kansen biedt voor digitale innovaties zoals IoT.
Nijhuis signaleert een momentum voor IoT, nu het belang van inzicht houden op afstand meer dan ooit duidelijk wordt. In deze roerige tijden is het delen van data rondom mobiliteitsstromen volgens haar essentieel, zodat mensen de juiste keuzes kunnen maken. Is een ruimte te druk? Kan ik een alternatieve route nemen? Alleen door het verzamelen én combineren van data kun je de mobiliteit ondersteunen en de economie weer op gang brengen.
Innovatiedirecteur Visser legt uit dat KPN juist nu de blik naar voren houdt, aangezien crisissen een bron van creativiteit zijn. Zo heeft de Open Innovation Hub al bijgedragen aan enkele coronagerelateerde innovaties, waaronder videobellen in de zorg. Door continu de dialoog aan te gaan met klanten en te testen wat er leeft in de markt, blijft KPN klanten centraal stellen bij het ontwikkelen van nieuwe technologie. En dat doet het niet alleen: Visser legt uit dat KPN een heel ecosysteem met onder meer start-ups en scale-ups om zich heen heeft gebouwd.
When digital becomes human: de nieuwe realiteit na corona
Hoe kunnen mkb-bedrijven inspelen op de snelle digitalisering van onze samenleving? Welke rol speelt corona hierin? En de mens? Op die vragen wordt een antwoord gegeven in het webinar When digital becomes human: de nieuwe realiteit na corona. Omdat bedrijven razendsnel digitaliseren, verwachten klanten gemak en uitstekende service. Als mkb-bedrijf moet je extreem klantgericht te werk gaan, digitalisering is daar het fundament onder.
Binnen dit kader spelen twee belangrijke ontwikkelingen. Allereerst samenwerking, met daarin thema’s als thuiswerken, de moderne werkplek en samenwerken tussen en binnen bedrijven (via bijvoorbeeld Microsoft Teams). Daarnaast veiligheid: bedrijven worden zich steeds bewuster van de risico’s van cybercriminaliteit. Wat betekent dit alles voor mkb-bedrijven in het postcoronatijdperk? De rol van de mens in de klantrelatie wordt nog een stuk belangrijker. Succesvolle mkb-bedrijven zullen zich onderscheiden door de belangrijke transformatie die ze ondergaan in zowel het digitale als het menselijke aspect.
Hoe blijf je als ondernemend Nederland altijd optimaal beschermd?
25 procent van alle bedrijven wordt slachtoffer van cybercrime, iedere 39 seconden wordt er een poging gedaan tot inbraak op je internetaansluiting en 43 procent van de cyberslachtoffers is een mkb-bedrijf. De cijfers liegen er niet om. In het webinar Hoe blijf je als ondernemend Nederland altijd optimaal beschermd? wordt uitgelegd dat de cyberdreiging door corona nog verder toeneemt. Privécomputers die worden gebruikt voor thuiswerken zijn namelijk een directe bedreiging, aangezien veel standaardsecuritymaatregelen zoals securitybewustzijn, frequent updaten en een goede netwerkbeveiliging ontbreken. Oftewel: als mkb-ondernemer is het nú tijd om actie te ondernemen.
In het webinar geven we enkele handen vol tips. Gebruik bijvoorbeeld legitieme software en houd een goede scheiding tussen zakelijk en privégebruik. Ondernemers die kiezen voor KPN EEN MKB hoeven zich veel minder zorgen te maken, zo wordt aangetoond in het webinar. Bij dit internetpakket zit namelijk standaard bescherming tegen malware en onveilige websites, daarnaast kun je gebruikmaken van aanvullende functies als netwerkisolatie, profielmanagement en een software-updater.