Smart City: De Triple Helix in de praktijk

Hoe ontstaat en evolueert een stad? Wordt dit door planmakers ingetekend, is technologie hierin leidend, of zijn het de mensen in de stad die samen bepalen hoe de stad eruit ziet? Met veertig studenten Bestuurskunde van de Haagse Hogeschool heeft KPN een middag lang meegedacht over de toekomst van Zoetermeer. De gemeente Zoetermeer bracht een actueel vraagstuk in rondom veiligheid. KPN leerde de studenten hoe technologie helpt bij stedelijke vraagstukken. Vervolgens bedachten de studenten zelf oplossingen in een gesimuleerde praktijksituatie.

Veilig zijn of je veilig voelen

Veiligheid is belangrijk, maar wordt door iedereen anders beleefd. Met andere woorden: een situatie of plek kan wel veilig zijn, maar dan hoef je je nog niet veilig te voelen. De gemeente Zoetermeer wilde graag weten hoe zij ervoor kan zorgen dat inwoners van Zoetermeer zich veiliger voelen in hun eigen stad. Kan een innovatieve Smart City-aanpak daaraan bijdragen?

Dat was niet alleen de vraag aan Smart City consultants Eric Laan en Richard Vermeeren van KPN, maar ook aan veertig studenten Bestuurskunde van de Haagse Hogeschool. Want met wie kun je beter over innovaties en complexe problemen nadenken dan met creatieve studenten? Met de inbreng van overheid, onderneming en onderwijs was de beproefde Triple Helix’ in stelling gebracht.

Smart City Triple Helix

Afbeelding: Triple Helix

Technologie is niks zonder beleid

In een interactieve setting hielp KPN de toekomstige bestuurskundigen uitvinden wat het begrip ‘technologie’ nu eigenlijk voor hun vakgebied inhoudt. Vooraf hadden velen het gevoel dat technologie ver van hen af stond. Bestuurders en beleidsontwikkelaars ontwikkelen immers beleid, en technologie staat daar los van. Maar niets is minder waar. KPN liet zien dat technologie op zich nog geen problemen oplost. Het gaat om de vraag hoe bestuurders en beleidsontwikkelaars deze technologie inzetten. En daarmee toonden we aan dat technologie júist een relevant onderwerp is voor bestuurskundigen.

Echte oplossingen uit gesimuleerde praktijk

In een zorgvuldig voorbereide spelsituatie brachten de studenten de opgedane inzichten in de praktijk. Als kersverse Smart City consultants stelden zij de juiste vragen aan de aanwezige (echte) vertegenwoordigers van de gemeente, de politie, inwoners van Zoetermeer en IT-adviseurs. Aan de hand van die gesprekken kwamen ze met interessante constateringen en oplossingen. Zo heeft het centrum van Zoetermeer veel donkere hoekjes. Iets ogenschijnlijk simpels als verlichting in het centrum zorgt voor een betere zichtbaarheid. En dat leidt niet alleen tot veiligheid, maar ook tot een hoger veiligheidsgevoel bij inwoners. Met slimme sensoren kan de gemeente meten waar en wanneer de verlichting aan moet gaan. Dit voorkomt niet alleen onnodige energiekosten, maar ook overmatige lichtvervuiling. Ook kunnen slimme sensoren worden ingezet om bezoekersstromen in kaart te brengen, bijvoorbeeld in uitgaansgebieden of bij evenementen. Met de verzamelde data kunnen politie, beveiligers en handhavers automatisch naar een onveilige situatie worden gestuurd om verdere escalatie te voorkomen of sneller te beëindigen. Ook op deze manier kunnen sensoren in de stad dus bijdragen aan het verbeteren van de veiligheid en het veiligheidsgevoel.

Conclusie: samenwerken voor toepasbare innovatie

Zowel de gemeente Zoetermeer, de studenten Bestuurskunde als KPN kunnen na deze middag beamen dat je een Smart City niet alleen, maar veel beter samen vormgeeft. De studenten beseffen dat technologie een grote rol speelt bij het ontwikkelen van beleid, nu het onbekende er vanaf is. KPN zal vaker met studenten en gemeenten tezamen dergelijke sessies organiseren. Niet alleen op het gebied van veiligheid, maar ook thema’s als mobiliteit, duurzaamheid, zorg, leefbaarheid of economie. Zo zie je maar, talent van de toekomst kun je niet vroeg genoeg bij innovatietrajecten betrekken. Daarmee heeft de Triple Helix wederom zijn waarde bewezen.

Meer weten

Meer weten over de toekomst van een stedelijke omgeving? Lees dan onze whitepaper Smart Cities  

Neem contact met mij op

Whitepaper: 'Smart Cities - Een veranderende wereld'

In deze whitepaper leest u alles over nieuwe technologie en maatschappelijke paradigma’s, de Smart City strategie als vliegwiel voor de toekomst, de rol van data en de vereiste basisingrediënten voor succes.

Download

Gerelateerde artikelen