Het oplossen van problemen met behulp van technologie, dat is zo oud als de weg naar Rome. Letterlijk, want door de ontwikkeling van het verharde wegenstelsel werd het voor de oude Romeinen opeens een stuk gemakkelijker om vervoer en communicatie over lange afstanden te realiseren. Inmiddels hebben wij deze verharde wegen ook weer vervangen door (digitale) snelwegen en gebruiken we informatietechnologie om wereldwijd met elkaar te kunnen communiceren. Dat doen we niet alleen met telefoons en computers, ook steeds meer andere apparaten maken gebruik van informatietechnologie. En dankzij 5G kunnen nu nóg meer apparaten draadloos met elkaar en het internet communiceren.
Zo kan bijvoorbeeld de doorstroom van verkeer beter en veiliger worden ingericht doordat auto’s, stoplichten, fietsen en andere apparaten real time informatie doorgeven. Ook op andere gebieden maakt 5G grootschalige dienstverlening mogelijk. Hoe? Dat legt expert Han de Glint graag uit.
Het verminderen van elektriciteitsverbruik door slimme meters, het opsporen van gestolen fietsen of het slimmer omgaan met water en bestrijdingsmiddelen in de landbouw: dagelijks komen we gemerkt en ongemerkt in aanraking met IoT-technologie. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op, zowel op het gebied van nieuwe, innovatieve gebruikstoepassingen alsop het gebied van connectiviteit. Inmiddels zijn, mede dankzij KPN, al miljoenen ‘things’ verbonden aan het internet en zijn er in korte tijd veel verschillende oplossingen en netwerken ontwikkeld die diverse toepassingen mogelijk maken.
De komst van 5G zal deze mogelijkheden alleen naar maar sneller, beter en innovatiever maken. Met deze nieuwe vorm van connectiviteit zal het Internet of Things zich nog verder gaan uitbreiden en verregaande vormen van digitalisering en automatisering mogelijk maken.
Technologie als hulpmiddel, niet als uitgangspunt
In welke sector of branche u ook actief bent, het gebruiken van technologie is nooit een doel op zich. Of u nu de mooiste bloemen van Nederland wilt kweken, de beste thuiszorg wilt leveren of de klantvriendelijkste verzekeraar wilt zijn, technologie gebruikt u daarbij om uw primaire bedrijfsdoelstellingen en -processen te ondersteunen. Nu technologie en connectiviteit steeds sneller ontwikkelen, helpen de netwerken van KPN u om hier optimaal gebruik van te kunnen maken.
De afgelopen jaren hebben wij speciale mobiele datanetwerken ontwikkeld, zoals LoRa en LTE-M die transport van data op lage, energiezuinige of juist hoge snelheid mogelijk maken. Bovendien maken wij onze netwerken nu ook al gereed voor 5G, zodat u nu en straks kunt profiteren van maximale connectiviteit voor de digitale datatoepassingen die u gebruikt in uw organisatie.
Onderzoek uw vraagstukken en behoeftes
Hebt u nog geen precies beeld van hoe technologische mogelijkheden uw doelstellingen en processen kunnen ondersteunen? Dan adviseren wij u daar graag over. Daarbij gaan wij altijd uit van uw vraagstukken en vormt technologie het hulpmiddel. Met bestaande IoT-netwerken en -technologie hebben wij al veel klantvraagstukken kunnen oplossen.
Bijvoorbeeld voor de ANWB. Als 1 van de grootste (fiets)verzekeraars van Nederland waren zij op zoek naar een oplossing die het terugvinden van gestolen of verloren fietsen gemakkelijker zou maken. Dankzij opsporingsdiensten in combinatie met technologie, IoT trackers en software vanuit KPN kunnen zij voor hun klanten niet alleen veel vaker gestolen fietsen terugvinden, ook betalen zij zelf minder schadeclaims uit.
Onze oplossingsrichting werkt dus altijd vanuit uw uitdagingen, vragen en behoeften. Alleen zo komen we tot een oplossing die echt bij u past. Want zoals de ANWB graag gestolen fietsen wilde terugvinden, hebt u wellicht een eigen vraag stuk waarbij wij u kunnen ondersteunen. De mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos. En om deze mogelijkheden echt te ervaren, nemen we veel van onze klanten mee naar onze speciale 5G FieldLabs. Hier kunnen zij diverse toepassingen en technologieën uitproberen, testen in hun eigen gesimuleerde omgeving en eventuele pijnpunten of complicaties op voorhand ondervangen. Zo maken we de technologie concreet en brengen we de oplossing echt dichtbij.
5G: snel, flexibel en stabiel
Bestaande technologieën hebben al veel organisatievraagstukken kunnen oplossen of ondersteunen. Toch zijn voor sommige vraagstukken verbindingsvormen of -snelheden nodig die voorheen met mobiele datatechnologie moeilijk realiseerbaar waren. Met de komst van 5G komt daar verandering in. In vergelijking met bestaande technologie kan 5G-snelheden bereiken die tot wel 100x de huidige snelheidscapaciteit overschrijden, terwijl het een stabiliteit en betrouwbaarheid biedt die vergelijkbaar is met een vaste verbinding.
Voor processen waarbij hoge betrouwbaarheid en minimale vertraging van belang is, bijvoorbeeld bij zelfrijdende auto’s die real time moeten kunnen reageren of drones die op de centimeter precies moeten landen, maakt 5G dus een wereld van verschil. Daarnaast zijn er toepassingen die van zowel 4G als 5G gebruik kunnen maken, zoals bijvoorbeeld bewakingscamera’s. Waar 4G-technologie het mogelijk maakt om op een mobiele locatie beelden op te nemen die later worden uitgekeken, maakt 5G het mogelijk, dankzij hogere bandbreedte en betrouwbaarheid, om tegelijkertijd meerdere camera’s op een mobiele locatie in te zetten en live uit te lezen. Deze camera’s kunnen bovendien real time worden bestuurd om bijvoorbeeld beveiligingsmedewerkers aan te sturen of te ondersteunen bij een calamiteit, doordat situaties automatisch worden herkend dankzij directe beeldanalyse.
De ontwikkeling van 5G-technologie gaat dus verder dan alleen de verbinding. Wij spreken dan ook over het netwerk van de toekomst.
Meer weten over 5G?
Bent u nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor uw organisatie of wilt u een specifieke vraag stellen aan 1 van onze experts? KPN deelt graag zijn ervaring met IoT en 5G om uw organisatie te helpen uw digitaliseringsstrategie vorm te geven. De business consultants en servicemanagers van KPN staan altijd klaar om uw vragen te beantwoorden of u mee te nemen naar 1 van onze 5G FieldLabs.
Neem contact op