KPN en Calumino werken samen aan een breed inzetbare warmtebeeldsensor in KPN Manufacturing Fieldlab

De scale-up Calumino heeft een baanbrekende warmtebeeldsensor ontwikkeld, connected by KPN. “Door een aantal unieke kenmerken is onze sensor zeer geschikt voor ongediertebestrijding en het detecteren van mensen”, zegt Bart de Jong, commercieel directeur van Calumino. Deze oplossing wordt gedemonstreerd in het KPN Manufacturing Fieldlab in Eindhoven.

Thermische sensoren bieden een unieke lens aan onze wereld door warmte in plaats van licht te detecteren. In combinatie met computer vision AI-technologie bieden deze sensoren de mogelijkheid om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we onze woon- en werkomgevingen beheren, bewaken en beveiligen. 

De Calumino Thermal Sensor is de thermische sensor die een hoge performance combineert met AI, privacybescherming en betaalbaarheid.   

Bestaande sensoren voor het detecteren van mens en dier hebben duidelijke nadelen. Zo maken visuele camera’s inbreuk op privacy, zijn bewegingssensoren ‘niet slim’ en zijn radartechnologieën complex. De nieuwe warrmtebeeldsensor van Calumino lost deze uitdagingen op door middel van lage resolutie, embedded analytics en betaalbaarheid. 

Samen innoveren 

In het KPN Manufacturing Fieldlab op de Brainport Industries campus in Eindhoven experimenteren KPN en partners met opkomende technologieën als 5G, precieze lokalisatie en Edge Computing. Paul Cobben, sector developer Manufacturing bij KPN Zakelijke Markt vertelt: “In ons Fieldlab zijn we bezig met use cases die invulling geven aan digitalisering thema’s van de maakindustrie. Hierbij maken de use cases gebruik van een veilige onderliggende applicatie infrastructuur die bestaat uit 3 kernbouwblokken: een 5G netwerk aangevuld met precieze lokalisatie technologie en on premise edge computing. Samen met onze sectorpartner Calumino creëren we relevante voorbeelden en toepassingen voor bedrijven om invulling te geven aan hun Smart Industry strategie. ’. 

Privacy en time-to-market 

De sensor van Calumino lost een vraagstuk op waar veel bedrijven mee worstelen: privacy. De warmtebeeldsensor van Calumino heeft namelijk een lage resolutie van ongeveer 500 pixels. “Met onze temperatuurscan zien we mensen als blobs”, licht De Jong toe. “Op basis van de omvang en de beweging van de blob kunnen we vaststellen dat zo’n blob een mens is, maar niet wie het is. We kunnen hooguit een volwassene en een kind van elkaar onderscheiden. Privacy is dan geen issue meer.” 

Nog een belangrijk voordeel is de eenvoud waarmee bedrijven de Calumino-sensor in hun eindproduct kunnen integreren. De Jong: “De sensor heeft een processor aan boord die de beelden analyseert met onze eigen computer vision-algoritmes. Deze basisalgoritmes maken het voor klanten heel makkelijk om aan de slag te gaan met onze technologie. We zijn de enige fabrikant die de algoritmes meelevert en onze slimme sensoren verkorten de time-to-market dus significant.” 

De Calumino-sensor maakt volgens De Jong een breed scala aan toepassingen mogelijk:  

Gebouwbeheer 

De sensoren helpen bij het energiezuinig maken van gebouwen. “Je kunt de airconditioning en de verlichting direct aanpassen op het aantal mensen in een ruimte. Dat kan ook met een visuele camera, maar dan is privacy een probleem. Fabrikanten zeggen vaak dat niemand bij de data kan en dat ze niet naar de cloud gaan. Feit blijft dat er een camera hangt die privacygevoelige gegevens vast kan leggen. Een bewegingssensor schaadt de privacy niet, maar die is weer niet smart.”

Ongediertebestrijding

De Calumino-sensor kan ook kleine dieren zoals ratten en muizen identificeren. Dit maakt de sensor zeer geschikt voor het monitoren en bestrijden van ongedierte. “Onze sensor maakt inzichtelijk hoe groot het ongedierteprobleem op een bepaalde locatie is en of de bestrijdingsmaatregelen effect hebben. Ook in deze markt liggen veel kansen voor Calumino. We werken al samen met verschillende wereldwijde ongediertebestrijders die onze technologie in hun producten integreren.”

Gezondheidszorg 

Met de sensor kunnen zorginstellingen cliënten monitoren zonder inbreuk te maken op hun privacy. “Na een val liggen mensen soms urenlang op de grond. Dat soort schrijnende situaties heb je dan snel in de gaten. Ook is het mogelijk om slaappatronen te monitoren. Als iemand ineens op vreemde tijden uit bed gaat, kan dat een teken zijn dat er iets mis is. Verder kun je eenzaamheid tegengaan, bijvoorbeeld door in actie te komen als een cliënt continu alleen in zijn stoel zit.”

Brandveiligheid 

De Calumino-sensor is ook een slimmer alternatief voor rookmelders. “Een rookmelder doet er 7 tot 8 minuten over om brand te signaleren, want eerst moet er genoeg rook zijn. Onze sensor kijkt niet naar licht maar warmte, en ziet hoge temperaturen meteen. Dit levert een enorme tijdswinst op. Deze sensoren geven ook nuttige informatie aan brandweerlieden. Zij kunnen bijvoorbeeld zien waar mensen geëvacueerd moeten worden, ook als er veel rookontwikkeling is.”

Beveiliging 

Calumino werkt aan diverse toepassingen op het gebied van beveiliging en toegangscontrole. “Met de sensor kun je bijvoorbeeld beveiligde ruimtes in bedrijfsomgevingen of datacenters continu in de gaten houden. Verder is onze sensor te gebruiken voor het beveiligen van ‘bewegende’ assets zoals trailers. Zo kun je diefstal voorkomen en mensensmokkel tegengaan.” 

thermische camera

Betrouwbaar netwerk 

De sensor maakt gebruik van een cellulaire verbinding. Dat heeft volgens De Jong een aantal voordelen. “Het netwerk van KPN is betrouwbaar en heeft een uitstekend bereik. Dit biedt uitkomst in industriële omgevingen waar bijvoorbeeld het wifisignaal niet overal optimaal is. Daarnaast is een ‘autonome’ verbinding vaak handiger dan het gebruik van een lokaal netwerk, omdat je dan geen zaken hoeft af te stemmen met de IT-afdeling van de klant. Soms is mobiele connectiviteit zelfs de enige optie. Denk hierbij aan trailers die continu onderweg zijn.” 

Mobile World Congress en werkgroep Industrial IoT 

De samenwerking met innovatie partijen zoals Calumino levert mooie podia op. “We hebben op Mobile World Congress als KPN een mooi verhaal kunnen presenteren rondom samenwerking tussen mensen en machines en hierin heeft Calumino als concreet voorbeeld gediend. Uiteindelijk leidt dat weer tot een mooie pitch op een belangrijke GSMA werkgroep meeting voor de industrie in Toulouse”, aldus Cobben.  

De samenwerking met KPN is voor Calumino zeer waardevol. “En zeker niet alleen omdat ze ervoor zorgen dat onze sensor altijd verbonden is”, benadrukt De Jong. “KPN heeft vele klanten voor wie onze platformtechnologie interessant is. Bovendien heeft KPN een uitgebreid netwerk van partners en strategische relaties waar wij van profiteren. Zo mochten we samen met KPN een presentatie geven in de Airbus-fabriek in Toulouse. Een geweldige kans.” 

De commercieel directeur is dankbaar voor de steun van KPN. “Het is mooi dat een grote partij als KPN zoveel vertrouwen heeft in onze technologie. We kijken ernaar uit om de IoT-uitdagingen van onze klanten te tackelen. Met de combinatie van 5G, edge en cloud computing en onze sensor zijn de mogelijkheden eindeloos.” 

Meer weten over de Manufacturing Fieldlabs van KPN? Lees het blog.

Gerelateerde artikelen