Robotisering is een actueel onderwerp: wat is de invloed van robots op de arbeidsmarkt? Vaak wordt de robot afgeschilderd als een machine die onze banen inpikt, maar tijdens de Manufacturing Day van KPN in Eindhoven was te zien dat industriële robots helemaal geen bedreiging hoeven te vormen. Ze kunnen juist heel goed samenwerken met hun menselijke collega’s. Een nieuwe generatie robots is op komst die tot precisiewerk in staat is en inspecties kan doen op plaatsen waar de mens niet kan komen.
Connectiviteit speelt daarbij een belangrijke rol. De aansturing van robots op afstand gaat namelijk veel nauwkeuriger met 5G. Dankzij 5G kunnen ook meerdere robots tegelijk worden bediend. Daarnaast neemt de betrouwbaarheid van de verbinding toe. Een ander voordeel van 5G, namelijk snellere up- en downloads, betekent dat hoge resolutie video met een centrale computer kan worden uitgewisseld. Op die server worden de beelden in een fractie van een seconde geanalyseerd en vervolgens krijgt de robot op basis daarvan instructies, waardoor deze zijn werk nog beter kan doen.
Robots vullen mensenwerk aan
5G draagt bij tot de verdere robotisering van de industrie. Op het evenement in Eindhoven waren zes partners uit het KPN-ecosysteem aanwezig die de laatste snufjes op gebied van robotica ontwikkelen. Ze werken aan autonome robots, geavanceerde systemen die dankzij sensoren ogen en oren hebben. Door die elektronische voelsprieten kunnen deze robots zelfstandig beslissingen nemen op basis van wat ze waarnemen. Ze maken de mens niet overbodig, maar vullen hem prima aan. Op de Shell-raffinaderij in Pernis controleert een robot het uitgebreide leidingenstelsel op lekkages. Hij kan zelfs op plaatsen komen die voor werknemers te gevaarlijk zijn.
Robots werken desnoods 24 uur per dag en ze voeren taken uit waar bijna geen mensen meer voor zijn te vinden. Op een proefboerderij in Valthermond scant een robot de akker op de aanwezigheid van onkruid en spuit hij het bestrijdingsmiddel alleen op plantjes die moeten worden verwijderd. Vroeger werd dit werk door de boer zelf gedaan. Later kwamen de Polen, maar die zijn steeds minder voor dit werk te porren. Inzet van robots maakt het boerenbedrijf bovendien efficiënter waardoor het rendement omhoog gaat. Dat vergroot de levensvatbaarheid en levert dus werkgelegenheid op. De verwachting is dat robots ook in andere sectoren functies gaan overnemen die moeilijk zijn te vervullen. Denk bijvoorbeeld aan assemblagemedewerkers, metselaars, schoonmakers en vrachtwagenchauffeurs.
Robotisering kan economische waarde toevoegen
Robotisering op de arbeidsmarkt rukt vooral op in sectoren waar ze directe economische waarde toevoegen. Dat zijn in de eerste plaats fabrieken, magazijnen en de land- en tuinbouw. De eerste robots die in de industrie werden toegepast, deden fysieke arbeid zoals het lassen van platen staal. Op de fabrieksvloer namen ze vooral bepaalde repeterende taken over die niemand lang volhoudt, zoals heel eentonig lopende bandwerk en kwaliteitscontrole.
Ook in andere sectoren van de arbeidsmarkt staat routinematig werk momenteel onder druk, bijvoorbeeld in het bankwezen, bij klant-contactcentra, winkels, financiële dienstverleners, magazijnen, administratieve beroepen en de (medische) zorg. Robots gaan daarbij een deel van iemands takenpakket overnemen, maar dat betekent niet altijd banenverlies. Veelal krijgen betrokken werknemers meer tijd voor hoogwaardiger werk. Medewerkers van callcenters kunnen zich bijvoorbeeld concentreren op klantproblemen die meer creativiteit en denkwerk vereisen. Zorgverleners worden in staat gesteld meer aandacht te geven aan hun cliënten met als belangrijkste voorbeeld de case van Vrijwaard waarbij domotica op een slimme manier wordt ingezet. Kortom, een robot kan het werk soms leuker en interessanter maken.
Inspectierobot maakt werken veiliger
Tijdens de Manufacturing Day van KPN ging veel aandacht uit naar ‘s werelds eerste inspectierobot voor werk in een onveilige omgeving met explosiegevaar. ExRobotics uit Breda doet veiligheidschecks op lastig te bereiken locaties en gevaarlijke plaatsen waar geen personeel mag komen. Gebruik hiervan leidt ertoe dat de operators op veilige afstand de robot kunnen volgen. De kosten van inspecties zakken, terwijl het industrieel onderhoud beter is te voorspellen.
De robot heeft camera’s aan boord voor visuele inspecties, microfoons voor het monitoren van geluid en sensoren voor het ruiken van gaslucht. Hij kan automatisch navigeren tussen en op locaties. De ExR is een typisch voorbeeld van een product dat steeds verder is verfijnd. Iwan de Waard, directeur van ExRobotics: “De eerste robot moest 20 keer goedkoper worden om orders van de NAM te krijgen. Een andere eis was dat de omvang aanzienlijk kleiner moest. Daarna bleek men een autonome robot te willen in plaats van een model met afstandsbediening. Shell wilde vervolgens een model dat data veilig opslaat in de cloud. Eind dit jaar wordt de robot als een dienst aangeboden op vier continenten. De klant betaalt daarbij al naar gelang het gebruik.”
Defecten snel signaleren
De robot moet maar liefst 160.000 kilometer pijpleiding in de gaten houden. Een andere deelnemer aan het 5G Field Lab van KPN in de Rotterdamse haven is Advanced Solutions Nederland (ASN). Dit bedrijf uit Amersfoort levert radarmodules die vibraties meten in deze buizen. Verschillen van 0,2 millimeter die niet met het blote oog zijn te zien zijn kunnen worden waargenomen. En dat vanaf een behoorlijke afstand. Volgens Sanjeev Sarpal, director algorithms & analytics, zijn defecten in apparatuur vaak al in een vroeg stadium op te merken. Als eerste gaat het energieverbruik omhoog, andere signalen zijn meer lawaai en hitte. Komt er ook rookontwikkeling bij dan is het falen nabij.
RoNik Inspectioneering uit Bruinisse presenteerde tijdens de Manufacturing Day een drone die visuele inspecties en ultrasone diktemetingen kan doen in de procesindustrie. De UT Drone kan zelfs in besloten ruimtes als opslagtanks, schoorstenen en ovens kijken, plaatsen waar een mens niet kan komen. Paul Cobben, sector developer manufacturing bij KPN, onderstreept het belang van dit soort inspecties door robots. “Als er iets misgaat, weten we vroegtijdig wat er aan de hand is.” Productiefaciliteiten kunnen daardoor langer operationeel blijven. KPN doet met haar partners diverse experimenten op het gebied van ‘smart industry’. Gewerkt wordt aan ‘wireless plants’ waarbij robots een belangrijke rol spelen.
Robotisering is de ideale samenwerking tussen mensen en robots
Roxy Robotics uit Roden maakt software voor de aansturing van robots die als een collega op de werkvloer fungeren. Medewerkers kunnen hiermee zonder programmeerervaring robots programmeren en bedienen. Ze worden daarbij niet overbodig, maar krijgen interessanter werk. Roxy helpt bij de productie, bijvoorbeeld door draadbusjes in een spuitgietmachine te plaatsen of halffabricaten in een CNC-draaimachine en te stapelen. Ook Smart Robotics zorgt ervoor dat robots goed kunnen samenwerken met menselijke collega’s. Net als Roxy levert dit bedrijf uit Best programmeertools voor de cobot, een samenwerkende robot die op meerdere plekken in het werkproces is in te zetten. In deze cobot zit veiligheid ingebouwd waardoor zijn menselijke collega geen gevaar loopt.
De tegenhanger van ‘smart industry’ in de landbouw is ‘smart agriculture’. KPN beweegt zich samen met Topcon op het gebied van ‘connected farming’. Topcon gebruikt data van robots voor een betere besturing in de landbouw. Dankzij haar techniek kan zaad tot op de centimeter nauwkeurig worden verspreid. Gewasbeschermingsmiddelen zijn precies op de juiste plaats te sproeien.
Meer weten?
Kijk hier voor meer informatie over Smart Industry of neem contact met ons op.
Neem contact op