Resultaten van het Nederlandse IT Partner Preference onderzoek

Vandaag hebben IDG en CIO100 de resultaten van het Nederlandse IT-Partner Preference onderzoek onder 190 Chief Information Officers (CIO’s) in Nederland gepubliceerd.

Het onderzoek is gehouden onder lezers en bezoekers van Webwereld.nl, Computerworld en CIO.nl. Aan de CIO’s vroegen zij: ‘Met welke bedrijven doet u het liefst zaken als het gaat om de volgende categorieën?’ KPN kwam als beste uit de bus in de categorieën IT-dienstverlening, Telecom, Mobility en Internet.

CIO100

Lees hier het interview met Joris van Oers, senior Executive Vice President KPN en Esther Hoeve, manager Innovation Experience naar aanleiding van het onderzoek

De digitale backbone van Nederland

‘Wij zijn de digitale backbone van Nederland. We zijn een toonaangevend bedrijf, geworteld in Nederland en spreken de taal van de Nederlandse ondernemer’. Joris van Oers, senior executive vice president KPN Business Market en manager Innovation Experience Esther Hoeve zijn stellig. Als het om digitale transformatie gaat kun je in Nederland niet om KPN heen.

Slimme koeien

Hoeve vult aan: ‘Onze klanten zien dat digitalisering het allerbelangrijkste is om hun eigen klanten beter te kunnen bedienen. Daarnaast willen medewerkers kunnen samenwerken waar en wanneer ze maar willen. Ook verandert de wijze waarop je je organisatie inricht, die moet veilig en altijd in de lucht zijn. Die driehoek klant, organisatie en medewerker is het uitgangspunt bij het digitaliseringproces en daarbij kunnen wij onze klanten uitstekend helpen. Bijvoorbeeld een boer in Limburg. Zijn koeien kregen allemaal een speciale sensorchip/SIM toegediend. Daarmee kan hij realtime de toestand van zijn koeien monitoren. Die veranderen stuk voor stuk in een bron van data, slimme koeien dus. Ziekten worden eerder duidelijk en melken gaat efficiënter. De koe bepaalt zélf wanneer ze gemolken wordt, dit gebeurt drie keer per dag in plaats van twee keer. Automatisch melken verhoogt de arbeidsproductiviteit en brengt arbeidsverlichting. Ook de inseminatie is aanzienlijk geoptimaliseerd omdat de boer dankzij de data onder andere precies weet wanneer de koe vruchtbaar is. Wij hebben de hele achterliggende ICT en de dataopslag voor onze rekening genomen, het veeverbeterbedrijf doet de data analyse. Voordeel voor de boer is niet alleen dat zijn productiviteit met ongeveer 100% is toegenomen en hij zijn klanten lagere prijzen kon berekenen, maar ook dat hij  een veel beter sociaal leven kreeg. Hij hoefde niet meer elke dag om 5 uur op te staan en kon zijn tijd flexibeler indelen. Kortom, digitalisering kan ook het boerenbedrijf ingrijpend veranderen en verbeteren.

Mobile First

KPN zelf is ook een prima voorbeeld van digitalisering. Van Oers: “We hebben al een hele slag doorgemaakt en zijn daar nog steeds mee bezig. Vooral onze grootzakelijke klanten zijn erg benieuwd hoe wij dit in onze eigen organisatie aanpakken. Zo werken wij voor de ontwikkeling van nieuwe diensten met 200 scrum teams waarmee onze time to market sterk wordt verkort en onze organisatie een veel meer agile karakter krijgt. Een uitvloeisel daarvan is de ‘MijnKPN’ app voor het bestellen of wijzigen van diensten. Die app is speciaal voor de consumentenmarkt ontwikkeld in het kader van mobile first –alles online via je smartphone regelen, het smartphone scherm als spil voor de digitale interactie. Inmiddels wordt deze app al door 1,8 miljoen mensen gebruikt en levert het ons een enorme besparing op; het belvolume in onze callcenters is met 40% afgenomen en de klanttevredenheid is sterk gestegen. Ook voor onze zakelijke klanten gaan we een vergelijkbare oplossingen ontwikkelen.”

The Digital Dutch

Bovenstaande voorbeelden van geslaagde digitalisering laat KPN met zijn partners zien op de ‘The Digital Dutch’ events, meerdaagse interactieve happenings voor zakelijke klanten en relaties. Hoeve: In april hebben we The Digital Dutch voor de tweede keer georganiseerd. We hebben 1200 vooral grootzakelijke klanten en business partners ontvangen, bijna het dubbele van 2016. Met onze partners tonen wij een geïntegreerde aanpak, toegepast in een groot aantal marktsegmenten. Klanten leren op deze events ook van elkaar en zo kunnen we er samen voor zorgen dat Nederland beter wordt gedigitaliseerd. Volgend jaar gaan we deze formule uitbreiden en aanscherpen. Het kennisniveau en de ervaring met digitalisering bij onze klanten neemt toe zodat we met techniek en oplossingen verder de diepte ingaan. Tenslotte gaan we mini Digital Dutch events opzetten. De eerste komt al in november op de Accenture Innovation Days.” Deze mini events gaan we ook regionaal, in samenwerking met businesspartners,  speciaal voor het MKB organiseren.

Van Oers rondt af met de kers op de taart: “In Zoetermeer komt een ‘experience center’ om klanten de nieuwe ontwikkelingen te laten beleven op het gebied van IoT, cloud, big data, security, werkplek. En ook om samen nieuwe toepassingen te ontwikkelen met behulp van nieuwe technologieën als augmented reality en blockchain. Dit experience center zal permanent zijn geopend, always on. Daarmee kunnen we het hele jaar door de nodige diepgang bieden.”

Gerelateerde artikelen