KPN en Prometheus bieden samen totaaloplossing voor realtime asset-tracking

Met realtime locatiebepaling kunnen bedrijven materieel veel efficiënter inzetten. KPN en Prometheus Informatics bieden nu samen een totaaloplossing voor asset-tracking in de transport- en afvalbranche. “We koppelen containers en andere bedrijfsmiddelen via trackers aan ons platform”, zegt John Hensen, Chief Operating Officer van Prometheus. “Zo heeft de klant via één dashboard realtime inzicht in al zijn assets.”

Transportbedrijven en afvalinzamelaars zoeken continu naar manieren om meer rendement uit hun materieel te halen. Een kleine verbetering, zoals een chauffeur die een container telkens een paar minuten sneller weet te vinden en daardoor minder brandstof verbruikt, vertaalt zich op jaarbasis al gauw naar een kostenbesparing van duizenden euro’s. Ook het tegengaan van diefstal en verlies kan tot een forse kostenbesparing leiden. Realtime locatiebepaling via Internet of Things (IoT)-trackers zorgt op alle fronten voor een efficiëntieslag.

Inzicht in logistieke processen

Prometheus Informatics is gespecialiseerd in het automatiseren van logistieke processen in de transport- en afvalbranche. “Daarvoor maken we gebruik van ons Realtime Transportation Visibility Platform”, vertelt Hensen. “Dit platform combineert data uit verschillende bronnen en toont de informatie in een dashboard. Zo geven we de klant realtime inzicht in de gehele logistieke operatie.”

Het CAN-bussysteem van een voertuig stuurt bijvoorbeeld data door over het rijgedrag voor analyse en verbetering. De boordcomputer geeft data zoals de locatie van het voertuig, de ritduur en de verwachte aankomsttijd door, waarbij rekening wordt gehouden met files. Ook kan de chauffeur data verrijken. “Stel dat er een grote hoeveelheid afval naast een container ligt. Een foto van de situatie helpt dan bij de besluitvorming en afhandeling.”

Containers volgen met IoT-trackers

Aan het platform is nu nog een databron toegevoegd: de IoT-trackers van KPN. Dit idee ontstond tijdens een pilottraject voor een grote afvalinzamelaar. Hensen: “Daar zijn we met KPN in contact gekomen. Tijdens dit pilottraject bleek al snel dat Prometheus en KPN complementair aan elkaar zijn. KPN is gespecialiseerd in IoT-hardware en connectiviteit. Onze kracht is het samenbrengen en presenteren van data uit meerdere bronnen. Daarnaast kennen wij de transport- en afvalbranche als geen ander.”

De pilot is gericht op het lokaliseren van afvalcontainers. De totaaloplossing die KPN en Prometheus hiervoor ontwikkeld hebben, is echter breder inzetbaar. “Veel bedrijfsmiddelen zijn niet voorzien van een boordcomputer of CAN-bussysteem”, legt Hensen uit. “Met onze oplossing kunt u bijvoorbeeld ook trailers en (kleine) heftrucks volgen.” KPN levert de trackers en de connectiviteit. Ook zorgt KPN ervoor dat de locatiedata in het juiste format binnenkomen in de applicatie. Klanten nemen de complete oplossing af bij Prometheus.

De Chief Operating Officer noemt een aantal concrete voordelen voor transportbedrijven en afvalinzamelaars:

1. Efficiëntere processen

In het platform is in één oogopslag te zien waar alle bedrijfsvoertuigen rijden. Daar komen nu ook alle bedrijfsmiddelen bij die met een tracker zijn uitgerust. Hensen: “Het komt regelmatig voor dat bijvoorbeeld een container verplaatst wordt. De klant zet de container bijvoorbeeld ergens achterop het bouwterrein. Met zo’n tracker hoeft een chauffeur niet het gehele terrein af te zoeken. Zo’n kleine reductie in zoektijden kan op jaarbasis veel geld schelen.”

Voor afvalinzamelaars is het van belang dat een volle container niet onnodig lang bij de klant blijft staan. “Zo’n container staat niet in de weg en de klant vindt het handig om er af en toe wat in te gooien. Vaak moet een afvalinzamelaar hierover zelf contact opnemen. Ons platform geeft dan bijvoorbeeld een seintje als de container ergens twee weken staat. Hiermee voorkomt u dat containers te lang bij de klant staan, zodat ze vaker ingezet kunnen worden.”

2. Alle informatie in één scherm

Logistieke planners gebruiken vaak al diverse tools om de operatie in goede banen te leiden. “Ze schakelen continu tussen een orderscherm, een fleetapplicatie en een dispatchertool waarmee ze communiceren met chauffeurs”, zegt Hensen. “Als er dan nog een nieuwe applicatie bijkomt voor assets zonder boordcomputer, wordt het niet gemakkelijker om de juiste beslissingen te nemen. Met één scherm heeft u dat overzicht wél. De planner ziet het direct als een vrachtwagen toevallig in de buurt is van lege containers die naar het depot moeten.”

“De kwaliteit van de data is bovendien zeer hoog”, vervolgt de Chief Operating Officer. “Via een boordcomputer is wel te achterhalen waar een container is achtergelaten. Maar wat als iemand met een andere auto zonder boordcomputer de container heeft weggehaald? Met het signaal van de IoT-tracker weet u zeker waar de container staat.”

3. Preventie van diefstal en verlies

Containers en ander materiaal kunnen ondanks hun grootte kwijtraken of zelfs gestolen worden. “Grote afvalinzamelaars hebben vaak geen inzicht in het aantal containers dat ze hebben, omdat deze in het verleden slecht geregistreerd werden”, stelt Hensen. “Dat maakt het ook lastig om te achterhalen hoeveel containers er verdwenen zijn. Toch is wel zeker dat dit gebeurt.”

De oplossing van KPN en Prometheus helpt diefstal en verlies van dergelijk kostbaar materieel te voorkomen, ook in het buitenland. “U kunt meteen ingrijpen als materieel het bouwterrein bijvoorbeeld ‘s nachts verlaat, terwijl dat niet de bedoeling is. Ook kan het platform een melding geven als de afstand tussen de container en de boordcomputer groeit. Dan weet u dat de chauffeur de container vergeten is.”

Klant profiteert van samenwerking

Klanten profiteren bovendien van de samenwerking tussen KPN en Prometheus. Hensen: “Allereerst heeft de klant één aanspreekpunt. Bij een storing of calamiteit is soms niet meteen duidelijk waar het probleem ligt. De klant hoeft dit niet zelf uit te zoeken, maar schakelt altijd met de servicedesk van Prometheus. Indien nodig betrekken wij KPN erbij. We hebben onderling duidelijke afspraken gemaakt over de taakverdeling. We concurreren dus niet met elkaar, maar benutten elkaars expertise om het maximale resultaat voor de klant te realiseren.”

De Chief Operating Officer verwacht veel van de gezamenlijke oplossing. “Het werkt uitstekend. Onze klanten zijn enthousiast over de mogelijkheden. Zij gebruiken ons platform al, dus dan is het extra aantrekkelijk om nieuwe assets toe te voegen. We zien sowieso dat de marktvraag naar betaalbare asset-trackingoplossingen groeit. Zelf zo’n oplossing ontwikkelen is duur en tijdrovend. Dus waarom zou u het wiel opnieuw uitvinden?”

Bij interesse in deze totaaloplossing van Prometheus en KPN kunt u hier uw contactgegevens achterlaten. We helpen u graag.

Gerelateerde artikelen