Private cloud vs public cloud: dit moet je weten

Zit jouw bedrijf al in de cloud? Er zijn verschillende vormen van cloud computing. Zo heb je de private en de public cloud. Wat zijn de verschillen en welke vorm is het meest geschikt voor jouw bedrijf?

Wat is public cloud?

De publieke cloud is de klassieke vorm van cloud computing. Bij de public cloud stelt een cloud provider via internet een enorme hoeveelheid rekenkracht, opslag en andere resources beschikbaar aan het publiek. Vergelijk het met de afname van elektriciteit. Stroom wordt via een netwerk geleverd en je betaalt naar verbruik. Zo kan je ook software, infrastructuur of hele platformen huren.

In principe kan elk bedrijf een public cloud-abonnement nemen en in al zijn computerbehoeften voorzien. De public cloud is Interessant voor organisaties met wisselende behoeften of een snelle groei.

Wie bieden public cloud aan?

Onder meer KPN, Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud en IBM bieden een public cloud aan. Deze providers zijn in staat om op een zeer grote schaal deze diensten te leveren. Hun capaciteit is zo groot dat het hen geen enkele moeite kost alle gewenste ‘resources’ beschikbaar te stellen aan de gebruiker. Het is mogelijk om zowel op als af te schalen. Is de drukte voorbij dan neem je gewoon minder capaciteit af. Deze providers zijn volledig verantwoordelijk voor het beheer. Alle gegevens worden opgeslagen in het datacenter van de provider die alle beheer en onderhoud regelt.

Wie gebruiken de public cloud?

Het gebruik van de publieke cloud is de laatste jaren alom verbreid geraakt. Bedrijven van klein tot groot gebruiken deze dienstverlening. Vooral starters doen alles via de cloud. Ze kunnen zo snel groeien.

Wat is de private cloud?

Bedrijven kunnen ook voor een private cloud kiezen. Dit is een andere manier om in de cloud te werken. Daarbij worden speciaal voor dat bedrijf ingerichte servers gebruikt die als een dienst worden afgenomen. Hosting lijkt nog het meest op deze vorm. De servers staan dan in een datacenter. Bij een private cloud draagt het bedrijf zelf de verantwoordelijkheid voor beheer, onderhoud en het updaten van het datacenter.

Private vs public cloud

  • Bij een private cloud zit alle bedrijfsdata achter een firewall. Een firewall beveiligt netwerken. Het is de eerste verdedigingslinie. Het verkeer naar of vanaf een netwerk wordt met deze software (of hardware) bewaakt. Een private cloud geeft meer gevoel van veiligheid.Met andere organisaties worden (nagenoeg) geen recourses gedeeeld, wat met de publieke cloud wel gebeurt;
  • Een ander onderscheid is dat de private cloud meer vrijheid geeft dan public cloud. De meeste publieke clouddiensten zijn voorgeconfigureerd. Ze zijn daarmee niet volledig aanpasbaar aan de manier van werken van een organisatie. Dit betekent dat je niet zomaar kunt overstappen als je gewend bent met eigen servers te werken die op je (kantoor)locatie staan. Om het maximale uit de clouddiensten te halen is het voor organisaties dus nodig dat zij zich aan de door deze diensten opgelegde werkwijze conformeren. Wil of kan je dat niet, dan biedt de private cloud wellicht een goede oplossing.

    Wat is een virtual private cloud?

    De virtual private cloud is een mix van private cloud en public cloud. Bij deze mengvorm deelt de gebruiker een groot deel van de onderliggende infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan hardware, opslag en netwerken. De klant krijgt wel een afgebakend deel van deze infrastructuur toegewezen. Deze scheiding wordt meestal op softwareniveau gerealiseerd. Dit wordt ook wel de laag van virtualisatie genoemd. VMware is hiervoor de meest gebruikte softwa

      Gerelateerde artikelen