Ministerie selecteert KPN voor vertrouwensdienstverlening

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) continueert de strategische samenwerking met KPN voor de vertrouwensdienstverlening van het Unieke Zorgverlener Identificatie (UZI)-register en het Zorgverzekeraars identificatie en authenticatie register (ZOVAR). Beide registers worden bijgehouden door het CIBG, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van VWS.

Het CIBG vervult de rol van ‘Zorg Trust Service Provider’ voor unieke identificatie van zorgaanbieders, zorgverzekeraars en indicatieorganen voor het veilig raadplegen en uitwisselen van gegevens. KPN implementeert en beheert voor het CIBG het platform voor de vertrouwensdiensten op het hoogste veiligheidsniveau. De opdracht is voor een periode van drie tot maximaal zeven jaar verleend.

KPN levert de dienstverlening als geïntegreerde securityoplossing vanuit het gespecialiseerde bedrijfsonderdeel KPN Security. Hiermee combineert KPN haar expertise en ervaring met grootschalige vertrouwensdiensten, hosting en bewezen technologie.

Zes onderdelen

De dienstverlening omvat zes onderdelen: PKIoverheid-certificatiediensten, smartcardpersonalisatiediensten, PKI-middleware en support, pasuitgifte en identiteitsvaststelling, hosting en technisch beheer van het registratiesysteem, en facturering en incasso.

'KPN draagt met de UZI-pas voor zorgverleners en met het ZOVAR voor zorgverzekeraars bij aan de digitale weerbaarheid in de zorg', aldus Mathijs Valk, directeur Identity Operations bij KPN Security. 'Al sinds de start van de eerste UZI-pas in 2004 is KPN prominent betrokken. Wij kunnen dus echt stellen dat KPN al 15 jaar een grote verantwoordelijkheid draagt voor de zorgverlenersauthenticatie op het hoogste niveau.'

   Gecertificeerde dienstverlening

   Mathijs Valk, Director Identity Operations bij KPN Security: 'KPN draagt met de UZI-pas voor zorgverleners en met het ZOVAR voor zorgverzekeraars bij aan de digitale weerbaarheid in de zorg. Als sinds de start van de eerste UZI-pas in 2004 is KPN prominent betrokken. Wij kunnen dus echt stellen dat KPN al vijftien jaar een grote verantwoordelijkheid draagt voor de zorgverlenersauthenticatie op het hoogste niveau.'

   Select aantal partners

   KPN Security werkt met gestandaardiseerde service design modules, die voldoen aan alle eisen vanuit eIDAS, ETSI EN 319 411-2 en PKIoverheid. 'Door deze gunning is CIBG verzekerd van een stabiele dienstverlening', vervolgt Valk. 'In dit project werken we samen met een select aantal partners en leveranciers die tegen dezelfde normenkaders zijn gecertificeerd. Met die partijen - AET, Multipost, AMP, X-PACT en Atos - hebben wij een langdurige relatie en werken wij mee samen in meerdere projecten. 

   Plaatsvervangend directeur Kees van Schayik van het CIBG: 'Ik ben erg blij met de uiteindelijke keuze voor KPN, in de praktijk van de afgelopen jaren een bewezen stabiele dienstverlener. De samenwerking heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een gewenst partnership. Wederzijds vertrouwen is daarbij cruciaal.'

   Over CIBG

   CIBG is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het CIBG is verantwoordelijk voor een groot aantal registers in het zorgdomein, waaronder het UZI-register en ZOVAR.

   Meer weten

   Lees meer over PKIoverheid certificaten of vraag direct een certificaat aan.

   Gerelateerde artikelen