Let op: Per 4 december 2022 stopt Logius de uitgifte van publiek vertrouwde webserver certificaten onder PKIoverheid. Lees hier meer.

Veilig en eenvoudig informatie uitwisselen met één digitaal paspoort

Uw medewerkers wisselen steeds vaker gegevens digitaal uit, zowel met uw klanten als met de overheid. Dat is efficiënt, maar het vraagt wel om een veilige informatie-uitwisseling tussen uw computers en de ontvangende computers.

Met PKIoverheid-certificaten van KPN maakt u betrouwbare digitale communicatie mogelijk met en binnen de Nederlandse overheid. PKIoverheid-certificaten werken als een digitaal paspoort voor een website, ICT-systeem of persoon. Met een PKI-certificaat kunt u informatie en documenten veilig en rechtsgeldig uitwisselen. En omdat daarvoor gebruik wordt gemaakt van een zeer hoogwaardige en veilige infrastructuur zijn PKIoverheid-certificaten dé standaard voor het op het hoogst haalbare niveau beveiligen van elektronische diensten.

Daarom PKIoverheid-certificaten van KPN


 • Betrouwbaarheid
  Eén digitaal paspoort van het hoogst haalbare beveiligingsniveau voor verschillende toepassingen en beroepsgroepen.

 • Ervaring
  KPN heeft als Trust Service Provider al meer dan 30.000 PKIoverheid-certificaten uitgegeven, onder andere de Taxipas, de Tachograaf en de UZI-pas.

 • Schaalbaar
  Beheer zelf uw certificaten in ons Self Service Portal of maak gebruik van onze volledig geïntegreerde 'plug-and-play' Managed PKI Service.

Veelgestelde vragen over PKIoverheid-certificaten


KPN is een door de overheid gekwalificeerde Trust Service Provider (TSP) en geaccrediteerd door Agentschap Telecom om vijf soorten PKIoverheid-certificaten uit te geven:

 • Servercertificaten: voor het beveiligen van uw website en online transacties (SSL en SBR)
 • Beroepscertificaten: voor rechtsgeldig communiceren vanuit een erkend beroep
 • Persoonlijke certificaten: voor veilig communiceren, ondertekenen en inloggen namens uw organisatie
 • EV SSL-certificaten: voor extra zekerheid voor uw website en online transacties
 • Groepscertificaten: voor veilig communiceren, ondertekenen en inloggen met een algemeen e-mailadres

Daarnaast is er een speciaal SBR-certificaat voor financieel rapporteren aan de overheid. Kijk voor meer informatie over de verschillende soorten PKI-certificaten en het aanvragen ervan op certificaat.kpn.com.

PKIoverheid-certificaten zijn voor generieke en specifieke toepassingen geschikt. Onder generieke toepassingen verstaan we:

 • Het zetten van een rechtsgeldige elektronische handtekeningen
 • Het maken van een SBR- of Digipoort-koppeling
 • Het beveiligen van websites
 • Het aanloggen van een website of webservice
 • Het versleutelen of ondertekenen van e-mailberichten

Daarnaast zijn er specifieke toepassingen voor verschillende beroepsgroepen.

Kijk voor meer informatie over de verschillende toepassingen van PKIoverheid-certificaten op certificaat.kpn.com.

Als u al een PKI-certificaat via KPN hebt aangeschaft kunt u inloggen op MijnCertificaten om uw certificaat te verlengen of aan te passen.

U kunt ons via dit formulier gegevens van uw organisatie wijzigen, en contactpersonen en/of bevoegd vertegenwoordigers wijzigen, toevoegen of juist verwijderen. Ook kunt u via dit formulier uw PKI-overheidscertificaat opzeggen. Heeft de persoon die uw PKI-overheidscertificaat beheert uw organisatie verlaten? Wijzig dan uw certificaatbeheerder.

Logius heeft aangekondigd per 4 december 2022 te stoppen met het uitgeven van publiek vertrouwde webserver (SSL/TLS) certificaten onder PKIoverheid. Dit geldt uitsluitend voor de “publiek vertrouwde servercertificaten” en niet voor de andere PKIoverheid certificaten, zoals Private servercertificaten, Private Digipoort, eSeal, Groeps, Beroepscertificaten en Persoonlijke certificaten.

Wat betekent dit voor u?

Dit betekent dat de uit te geven publiek vertrouwde servercertificaten een maximale geldigheidsduur kunnen hebben tot uiterlijk 4 december 2022. KPN zal in de loop van 2022 de overstap maken naar een nieuwe vervangende oplossing. Deze oplossing zal een veilig en vertrouwd alternatief zijn, welke aan de hoogste security eisen en eIDAS richtlijnen voldoet. De overige dienstverlening die onder PKIoverheid valt, wordt ongewijzigd doorgezet.

Moet ik nu wat doen?

U hoeft op dit moment nog niets te doen. Onze dienstverlening blijft vooralsnog ongewijzigd en in ieder geval gegarandeerd tot 4 december 2022.

Welke vervolgen stappen worden er gezet?

We komen in de eerste helft van 2022 met een uitgewerkte oplossing waarbij KPN u begeleidt naar implementatie van de nieuwe oplossing. Heeft u vragen? Neem contact op met uw accountmanager van KPN.

Klantcase: Veiligheid en gemak met Self Service Portal voor PKIoverheid-certificaten

Sinds kort kunnen klanten van KPN Lokale Overheid zelf hun PKIoverheid-certificaten aanvragen of wijzigen via het nieuwe Self Service Portal ‘MijnCertificaten’. Deze online klantomgeving biedt klanten meer gebruiksgemak en flexibiliteit, én voldoet aan de allerhoogste veiligheidseisen, waaronder de nieuwe eIDAS-verordening. Gemeente Roermond heeft meegedraaid in de testperiode en deelt in dit blog hun ervaringen.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten
van PKIoverheid-certificaten?

Meer informatie

PKIoverheid-certificaten: veilig en betrouwbaar

Wij stellen hoge eisen aan onze dienstverlening. Daarom zijn onze diensten gecertificeerd en voldoen deze aan de strengste eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid. PKIoverheid-certificaten van KPN zijn ISO- ETSI EN 319 411-1-, ETSI EN 319 411-2- en ISAE 3000-gecertificeerd.

ISO
Etsi
ISEA