Hoe houd je medewerkers gelukkig en waar vind je nieuwe mensen?

Hoe kun je je team laten groeien in een krappe arbeidsmarkt? Het is een vraag die veel managers bezighoudt. Simon O’Kane, Head of International van werkplatform Asana gaf tijdens TNW Conference 2022 een bevlogen betoog met handige inzichten over hoe je waardevolle mensen aan je kunt binden.

“De eerste twee jaar van de coronapandemie waren moeilijk. Maar de komende twee jaar worden voor bedrijven nog veel moeilijker”, meent Simon O’Kane. “Ga maar na: aan het begin van de coronacrisis kende je al je mensen in ieder geval nog. En je wist waar iedereen was: thuis. Nu spreek ik met veel leidinggevenden die tegen me zeggen: ‘Ik weet eigenlijk niet waar alle werknemers zijn. Thuis, op kantoor, ergens op een flexibele werkplek? En ik ken ze ook nog niet eens allemaal persoonlijk.’”


eBook: Het nieuwe kantoor

Download het gratis e-book waarin architect Casper Schwarz met 10 tips en voorbeelden laat zien hoe je elk kantoor om kunt toveren tot een bijzondere werkomgeving.

Download


Langetermijngevolgen hybride werken

Daarnaast zijn volgens O’Kane veel gevolgen van het hybride werken op lange termijn nog onvoorzien. “Wat doet het met je carrièreperspectief bijvoorbeeld? Maken mensen die veel op kantoor verschijnen straks bijvoorbeeld meer kans op promotie? En hoe zorg je ervoor dat mensen echt met elkaar verbonden blijven, ook al werken ze op een hybride manier? Het zijn vragen waar we pas over een tijd echt het antwoord op weten.”

Managers moeten voorbeeld geven

Tijdens de interactie ‘Scaling with purpose: How to grow and inspire your team during the Great Reshuffle’ op TNW Conference 2022 zei O’Kane zich zorgen te maken over de manier waarop burn-outs vaker voorkomen sinds het begin van de pandemie. “Ik vind het nog zorgwekkender dat ongeveer veertig procent van de werknemers een burn-out ziet als iets dat er nu eenmaal bij hoort. Wij als leidinggevenden hebben daar een belangrijke rol in. Wij moeten het goede voorbeeld geven.”

Mythe van thuiswerken doorgeprikt

“Dat betekent dus juist niet laten zien dat meer werken gelijk staat aan succes”, vervolgde O’Kane. “Uit een groot onderzoek dat we onder meer dan 10.000 mensen deden, blijkt dat werknemers tijdens de pandemie twee uur per dag extra zijn gaan werken. Die cijfers zijn schokkend. Het is namelijk een gemiddelde, wat betekent dat er ook uitschieters naar boven zijn. De mythe dat we door het thuiswerken meer zijn gaan tuinieren en sport zijn gaan kijken, is ondertussen wel doorgeprikt. Op een bepaalde manier doorwerken, ook al ben je ziek, is steeds meer de standaard geworden. Onze focus zou niet op harder, maar op minder werken moeten liggen.”

Stop met het geven van updates

O’ Kane deelde tijdens The Next Web een aantal praktische inzichten over hoe je als bedrijf of organisatie kunt zorgen voor een fijnere en bovendien betere werkcultuur. Zo kun je werknemers beter aan je bedrijf binden. “We zouden veel minder werk moeten doen dat over ons werk zelf gaat”, zei O’Kane. “Ga maar na: we zijn veel bezig met het geven van updates, meetings waarin we voortgang bespreken, et cetera. Ik zou zeggen: stop met het geven van updates. Iedereen kent het wel: al die mails die binnensijpelen waarin alle stappen worden herkauwd. Het percentage van de tijd die we aan dit soort werk besteden, verschilt per land, maar schommelt zo rond de 60 procent. Je krijgt dat percentage natuurlijk nooit helemaal naar nul, maar je kunt er wel aan schaven. Het zijn kleine dingen die kunnen helpen. Bij Asana hebben we bijvoorbeeld een ‘no meeting Wednesday’ geïntroduceerd. Dat soort maatregelen helpen. En als je de zin van een bepaalde meeting niet inziet, dan hoef je van mij echt niet te gaan. Zo’n maatregel bevordert het gevoel van eigenaarschap en daardoor juist het vertrouwen en de binding met je mensen.”

Minder tools en apps

Een andere praktische tip van O’Kane: beperk het aantal tools en apps waarmee je werknemers laat werken. “Bedrijven die financiële diensten verrichten, werken soms met twintig tot dertig verschillende apps en tools”, stelde ‘O’Kane. Dat slurpt veel tijd en energie op van werknemers en kan voor frustratie zorgen. “Richt je dan ook op tools die je helpen tijd te maximeren.”

Wees super flexibel

Ieder bedrijf moet zelf uitzoeken welke vorm van hybride werk het best past, meent O’Kane. “Maar ik moedig het aan om super flexibel te zijn. Voor sommige soorten werkzaamheden, willen werknemers naar kantoor komen. Bepaald soort denkwerk gaat misschien juist beter thuis. Weet wel dat werknemers veel leren op kantoor. Zo is het eigenlijk altijd geweest: je leert niet van wat je wordt verteld, maar van wat je om je heen ziet gebeuren.” O’Kane adviseert dan ook werknemers van beide werkvormen te laten profiteren.

Je doel staat niet in een Powerpoint

Misschien nog de belangrijkste tip voor het binden van mensen, is ervoor zorgen dat werknemers perspectief houden op het uiteindelijke doel van wat ze doen. “Tuurlijk, salaris is een motivatie, maar mensen willen vooral naar het werk komen voor connectie en het gevoel samen aan een bepaald doel te werken.

Ook al is het saai werk: als je ervoor zorgt dat het op een of andere manier je missie uitdraagt, vinden mensen het geen probleem om het te doen. Die doelen van je bedrijf, moet je niet vormgeven in een of andere Powerpoint, maar echt laten resoneren in het werk dat dagelijks wordt gedaan. Geef werknemers ook de ruimte om zelf doelen vast te stellen en te bereiken. Om dat te kunnen moet je echt, echt goed naar je mensen willen luisteren.”

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen die KPN maakte tijdens The Next Web conferentie 2022. Wil je meer weten over het hybride werken? Download dan gratis onze eBook “Het nieuwe kantoor”.

Gerelateerde artikelen