Malware-aanval of niet? Let op deze 4 aanwijzingen

Phishing-e-mails zijn vaak de bron van een malware-infectie. Maar heb je medewerkers eenmaal zover dat ze wel 2 keer nadenken voordat ze op een dubieuze link klikken? Dan liggen er nog volop andere gevaren op de loer. 4 aanwijzingen om een malware-aanval te herkennen.

1. Je ziet een vreemde url

Wees je ervan bewust: cybercriminelen kunnen gevaarlijke code overal in verstoppen. Maar meestal zullen dubieuze sites je proberen te verleiden. Zodra je deze bezoekt, kan je systeem al geïnfecteerd worden. Gelukkig waarschuwen browsers als Google Chrome, Firefox en Explorer je vaak als je zo’n nepsite dreigt te bezoeken. Negeer deze waarschuwingen dus niet! Controleer verder altijd het exacte adres. Is het net verkeerd gespeld of voorzien van een vreemde extensie? Wegklikken!

2.    Je wordt gevraagd een vreemd programma te installeren

Malwaremakers verstoppen hun software online op allerlei plaatsen. Wees dus extra scherp op wat je installeert. Komt de maker je niet bekend voor of weet je precies waarvoor je op ‘akkoord’ klikt? Installeer dan niets. Helaas kunnen zelfs de updates van betrouwbare softwareleveranciers kwalijke code bevatten. Zo zijn recent miljoenen computers besmet door malware in een legale versie opruimsoftware CCleaner. Je kunt dus niet voorzichtig genoeg zijn.

3.    Je vindt opeens overal usb-sticks

Ook offline zijn cybercriminelen actief. Ze strooien bijvoorbeeld usb-sticks rond op de parkeerplaatsen van bedrijven. Op de stickje staan dan bestanden met nieuwsgierigmakende namen. Zodra je daar op klikt, zal malware zich via je pc of tablet verspreiden. Laat usb-sticks die je tegenkomt dus gewoon liggen.

4.    Je hebt een trage pc of tablet

Zijn de pc, smartphone of tablets van medewerkers de laatste tijd extreem traag? Dan kan dat komen doordat ze geïnfecteerd zijn door malware. Doordat deze geniepige software op de achtergrond draait, wordt het werkgeheugen van het device extra belast, wat de stroperigheid veroorzaakt. Ook wanneer er opeens nieuwe apps op je bureaublad staan of er een vreemde taakbalk in je browser staat, is het tijd om te scannen op infecties met virussoftware.

Veilig ondernemen?

Doe de KPN Security check

Neem geen risico met uw internetsecurity. Beantwoord 7 vragen en krijg meer inzicht in de gevaren van cybercriminaliteit.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen