Maatwerk eruit, hup naar de cloud

Catering, schoonmaak en beveiliging besteed je organisatie vast al uit. Maar hoe zit dat met je applicaties? Veel organisaties halen die liefst nog in eigen huis om het ter plekke of in een datacenter (door) te ontwikkelen. Ze denken dat het veiliger is of dat goede alternatieven ontbreken. We geven je 4 redenen waarom afscheid nemen van maatwerk loont.

1. Veranderingen kun je niet bijbenen

Heb je maatwerkoplossingen in eigen huis? Dan weet je als geen ander dat onderhoud daarvan veel tijd en geld kost. Als je eens in de 5 jaar te maken hebt met een verandering in je software, dan is dat nog te doen. Maar de veranderingen gaan nu veel sneller. Grote cloudaanbieders updaten hun ICT-systemen en -software bijna dagelijks. Los van deze ICT-technische veranderingen, zijn er ook andere veranderingen die impact hebben op je ICT-organisatie. Denk aan nieuwe wet- en regelgeving, concurrenten uit andere sectoren of compleet nieuwe spelers. En onderschat ook de securityeisen niet. Want organisaties en individuen stellen steeds meer eisen aan security en compliance. Al deze veranderingen hebben steeds frequenter grote impact op je applicaties en systemen. Met maatwerksystemen kun je dit tempo onmogelijk bijhouden.

2. Maatwerk jaagt je steeds meer op kosten

  We benadrukken het nog maar eens: maatwerksystemen worden in verhouding steeds duurder, ze onderhouden en aanpassen al helemaal. En de kosten blijven stijgen, al was het alleen maar vanwege de schaarste aan goed ICT-personeel. Investeren in maatwerk is bovendien onvoorspelbaar. Want over hoeveel jaar moet je de investering uitsmeren? En hoe lang gaat je systeem nog met z’n tijd mee? Door over te gaan op marktstandaarden, lift je mee op al opgedane ervaring en toegang tot kostbare specialisten, zonder dat je daar zelf in hoeft te investeren. Plus: je kunt rekenen op een flexibele kostenstructuur. Je betaalt naar gebruik, kunt aan de knoppen draaien en houdt zo meer controle over kosten.


  Visiepaper: Kies voor regie, houd focus. Vol zelfvertrouwen op weg naar een digitale organisatie

  Een paper over de reis naar een digitale organisatie. Waar vaak veel meer bij komt kijken dan een puur technologische ‘switch’.

  Download


  3. Iedereen houdt van voorgekookt

  Je kent ’t wel, je zoekt een goede laptop en je krijgt – om gek van te worden – 24.397 keuzes. Hoe fijn is het om te kunnen kiezen voor het exemplaar dat de meeste anderen ook kozen? De hoeveelheid informatie en het aantal keuzes waar je tegenwoordig mee te maken hebt, is een veelvoud vergeleken met tig jaar terug. Je speelt hier slim op in door keuzes makkelijker te maken en zelf al een aantal selecties te maken. Dus door keuzes ‘voor te koken’. Denk aan de toestemming voor cookies op websites. Al dan niet gedwongen door wetgeving, krijg je ingewikkelde keuzes in hapklare pakketjes aangeboden. Of het beste pakket aan hardware en randapparatuur: ook daar maken retailers kant- en-klare combinaties. Wat blijkt? Vrijwel iedereen heeft het liefst de ‘standaard’-optie. En daarvoor neemt iedereen genoegen met de grote gemene deler: dat wat de meeste mensen naar alle tevredenheid gebruiken. Belangrijk is trouwens wel dát je een keuze biedt. Want mensen willen wel de vrijheid voelen om een andere keuze te kunnen maken (ook al doen ze dat niet).

  4. Standaard ICT-oplossingen: wel zo logisch

  Als het gaat om je ICT-organisatie, kiezen medewerkers ook het liefst voor de ‘standaard’-optie. Zo zijn ze dat immers privé ook al gewend, met alle gemakken van eenvoudige installatie en automatische updates. Ze hebben simpelweg geen tijd om zich te verdiepen in alle keuzes van maatwerk. Dus de keuze voor marktstandaarden wordt steeds logischer, zowel vanuit technisch als business-oogpunt. Maatwerk zet je alleen nog in voor systemen waar geen alternatief voor is of die echt niet buiten de deur mogen draaien. Voor alle andere systemen en applicaties heb je met de cloud veilige, flexibele en modulaire alternatieven. Sterker nog, deze standaardoplossingen zijn veelzijdiger en uitgebreider dan maatwerk ooit was. Inclusief hoge tevredenheidscijfers onder medewerkers.

  De slotsom: gooi (het meeste) maatwerk eruit en kies voor standaardoplossingen in de cloud. Dat levert je veel op, namelijk meer flexibiliteit, focus op de toekomst, grip op de kosten, meer innovatiekracht én misschien nog wel het belangrijkste: tevreden medewerkers.

  Benieuwd hoe we je kunnen helpen van je maatwerk af te komen? Lees dan ook onze visiepaper 'Kies voor regie, houd focus'.

  Gerelateerde artikelen