De evenementensector verduurzamen. Dat is de korte, maar heldere missie van Green Events. Mededirecteur Lyke Poortvliet heeft al heel wat zien veranderen in de festivalwereld. ‘Maar wat mij betreft gaat het nog niet snel genoeg.’
Wie een festival bezoekt, even stilstaat en om zich heen kijkt, heeft allicht in de gaten welke enorme, tijdelijke infrastructuur er met zo’n evenement gepaard gaat. Uit het niets wordt een heel festivalterrein uit de grond gestampt, met licht, geluid, infrastructuur en een overdaad aan voedsel en drinkmogelijkheden.
Het summum van consumeren, zou je kunnen zeggen. De keerzijde van het plezier en genot is dat er bij zo’n festival een behoorlijke ecologische voetafdruk kan horen.
Snellere omslag
Dat kan anders, dachten oprichters Laura van de Voort en Paul Schurink van Green Events, een organisatie die organisatoren, artiesten, leveranciers, kennisinstellingen en overheden bij elkaar brengt en adviseert over het verduurzamen van evenementen.
“We merken steeds meer dat ook bezoekers het echt niet meer vinden kunnen als een festival weinig doet aan duurzaamheid”, vertelt mededirecteur Lyke Poortvliet. “Toch lopen we in Nederland een beetje achter, Kijk bijvoorbeeld naar bekergebruik. In Duitsland wordt al meer dan vijftien jaar gewerkt met herbruikbare bekers. In Nederland verloopt die overgang veel langzamer. Dat is mijn persoonlijke frustratie. Wat mij betreft gaat de omslag lang niet snel genoeg.”
eBook: 100 Websites voor ondernemers
Beter (samen)werken met 100 handige websites en clouddiensten voor ondernemers.
DownloadBasis in de festivalwereld
Je zou kunnen zeggen dat wanneer Green Events haar doel heeft bereikt, het kennisplatform niet meer nodig is en mag worden opgeheven. “Dat zeiden we in het verleden ook altijd”, aldus Lyke. “Maar daar zijn we mee opgehouden, omdat de duurzame en sociale uitdagingen in ons leven helaas nog lang niet zijn opgelost. Een belangrijke vraag in dit alles is: wie betaalt de rekening?”
Het vinden van een antwoord op die vraag staat dit jaar op het programma van ADE Green, de internationale conferentie over duurzaamheid, sociale verandering en innovatie tijdens het Amsterdam Dance Event. Met een team van experts die stuk voor stuk meters hebben gemaakt in de evenementenwereld wordt het programma van ADE Green vormgegeven.
Zo heeft oprichtster Laura van de Voort een achtergrond bij Extrema, een organisator van dance-evenementen. Lyke was werkzaam bij ID&T, waar een speciale afdeling duurzaamheid bestond.
“Dat was enorm pionieren. Toen waren er nog vrij weinig partijen mee bezig. Het is echt de kracht van Green Events dat we adviseurs in huis hebben die ook bij andere initiatieven en projecten betrokken zijn. Op die manier voorkom je dat je in een soort bubbel terechtkomt.”
Kennis delen
Opgedane kennis over wat wel of juist niet werkt bij het verduurzamen van een evenement moet je vooral delen, meent Lyke. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat ieder evenement zelf alles moet bedenken of uitvinden.
“We brengen de juiste partijen bij elkaar. Zo zijn we onderdeel van het programmateam bij de Green Deal Circular Festivals, waarbij 42 Europese festivals zijn aangesloten.” Ook is Green Events mede-organisator van ADE Green, de subconferentie tijdens Amsterdam Dance Event. “
Ook daar wordt op internationaal niveau kennis gedeeld over het verduurzamen van de evenementenindustrie.” En in het besloten Green Events Network kunnen event-professionals al hun vragen stellen aan de experts van Green Events.
Voorbeelden
Ondanks dat de verduurzaming wat Lyke betreft sneller mag, zijn er genoeg voorbeelden van festivals die het goed doen. “Into the Great Wide Open is een mooi voorbeeld van een festival dat heel goed over het thema nadenkt en daarnaast pioniert en concrete stappen zet. DGTL gaat ook heel ver. Zij zijn nu helemaal circulair.” Volgens de website van het festival, met edities in onder andere Amsterdam, Tel Aviv en São Paulo is het zelfs de bedoeling om het eerste compleet ‘regeneratieve evenement’ ter wereld te worden.
Festival als inspiratie
De kennis die bij dit soort festivals wordt opgedaan, kan op termijn ook in praktijk worden gebracht in de rest van de samenleving, hoopt Lyke. Een festival biedt wat haar betreft namelijk een uitgelezen kans om duurzame initiatieven uit te proberen die je ook verder kunt uitrollen in de samenleving, zegt ze.
“Een festival is natuurlijk een heel mooie afgesloten plek met een hek eromheen. Als organisator heb je heel veel controle op wat er binnen dat afgesloten systeem allemaal kan. Het is voor steden interessant om daarvan te leren.”
Kracht van contact
In de coronatijd heeft de organisatie van Green Events zelf een flinke digitale slag gemaakt, aldus Lyke. “Toch blijven we geloven in fysiek contact. Vandaar ook ADE Green, waar we elkaar toch even kunnen ontmoeten en spreken. We geloven heel erg in dat live-aspect. Dat heb ik ook als persoon. Ik houd erg van buiten zijn. Dat heeft me altijd aangesproken aan de evenementenindustrie.”
Die voorliefde heeft Lyke ook geïntegreerd in de manier waarop ze organisaties adviseert. “Ik bied duurzame ondernemers nu de mogelijkheid om lekker anderhalf uur te gaan wandelen in het bos. Al wandelend geef ik advies over een duurzaam vraagstuk waar een ondernemer mee kan zitten. Omwille van efficiëntie plannen we overleg over dit soort vragen vaak online. Maar het is veel leuker om dit tijdens een wandeling te doen en het werkt vaak echt beter.”