KPN zet vol in op razendsnel internet

KPN versnelt de uitrol van glasvezel. Het tempo waarin nieuwe huishoudens en zakelijke gebruikers op de snelste breedbandtechnologie worden aangesloten gaat flink omhoog. Het voornemen bestaat om binnen drie jaar één miljoen adressen extra aan te sluiten op glasvezel, ook wel fiber genaamd.

Ruim 40 procent van de Nederlanders heeft dan toegang tot de snelste vorm van internet. Tegen 2025 moet dit percentage zijn opgelopen tot 60. Op dit moment heeft KPN circa 30% van de huishoudens in Nederland, ruim 2,3 miljoen adressen, aangesloten op zijn glasvezelnetwerk.

Begin januari werd in Zwolle Noord-Oost de eerste schop in de grond gestoken. Het aansluiten is een tijdrovende klus, want bij elk huishouden moeten kabels van de straat naar de meterkast in huis gelegd worden. De nieuwe glasvezelnetwerken zijn eigendom van het onafhankelijke dochterbedrijf KPN NetwerkNL en krijgen een open karakter, waardoor andere internet- en telefonieaanbieders kunnen aanhaken.

Zakelijk

Ook voor bedrijven en instellingen is glasvezel de beste oplossing, zeker als die afhankelijk zijn van een betrouwbare internetverbinding. Dit geldt bijvoorbeeld bij zwaar webgebruik, pinbetalingen en gebruik door meerdere werknemers. Met name vergaderen in ultra HD vereist een hoge betrouwbaarheid. Niets is zo vervelend als een haperende verbinding bij het videobellen met collega’s en klanten op afstand. Ook als regelmatig backups nodig zijn van omvangrijke bestanden is glasvezel geen overbodige luxe. Maken veel gasten gebruik van de wifi dan is een zeer snelle verbinding ook je visitekaartje. Het houdt klanten tevreden waardoor die sneller terugkomen.

Glasvezel is razendsnel. Reden waarom KPN extra in deze techniek investeert, is dat glasvezel ook het grootste potentieel tot verbetering biedt. Glasvezel is dé breedbandtechnologie van de toekomst, die nu al voorop loopt in de race naar steeds grotere snelheden. Het uploaden gaat net zo snel als het downloaden, iets dat aantrekkelijk is voor gebruikers die zelf regelmatig omvangrijke bestanden als video op internet zetten. Met glasvezel kan meer data tegelijk worden verstuurd dan met welk ander netwerk dan ook, doordat gebruik gemaakt wordt van licht als transportmiddel. De vertrouwde koperverbindingen waar DSL mee werkt maken hiervoor gebruik van stroomimpulsen.

Voordelen

Alle gezinsleden kunnen tegelijk 4K-video’s streamen, een Skype-videogesprek voeren en op meerdere apparaten tegelijk interactieve televisie kijken. Het snellere internet verruimt de mogelijkheden van online gamen. Alles komt vloeiend de woning binnen, want bufferen behoort tot het verleden. De beeldkwaliteit blijft continu van een hoog niveau en van enig snelheidsverlies is geen sprake, ook al zit de hele buurt tegelijk 4K-films op Netflix te kijken.

Een groot voordeel van glasvezel is dat de gebruiker een gegarandeerde snelheid heeft en de capaciteit niet hoeft te delen met de buren. Anders dan bij DSL maakt de afstand tot de wijkcentrale niet uit.

1 gigabit

De snelheid van internetverbindingen wordt weergegeven in megabit per seconde. De glasvezelverbindingen die KPN gaat aanleggen maken internetsnelheden van 1000 megabit (1 gigabit) per seconde mogelijk. Momenteel zijn snelheden van 500 megabit per seconde haalbaar, maar in de praktijk gebruikt echter (nog) niemand die. Veel huishoudens hebben nu nog voldoende aan 30 à 40 megabit per seconde. Grotere gezinnen van vier of meer personen die allemaal tegelijk zitten te gamen, Netflix-series downloaden en video kijken, kunnen soms wel 100 megabit per seconde nodig hebben. Dit zijn momenteel nog uitzonderingen.

Maar die situatie gaat veranderen, want de verwachting is dat het dataverkeer sterk gaat toenemen. Denk aan de komst van video in zeer hoge resoluties en 360 graden sferische video. Ook augmented reality (AR) waarbij een laagje data over de fysieke wereld heen gaat vergroot de databehoefte. Via AR krijgen mensen voordat ze een reis gaan boeken alvast een idee van hun vakantiebestemming. Ook leent deze techniek zich prima voor het verkopen van auto’s of woningen. Virtual reality (VR) dompelt de kijker onder in een virtuele wereld. Gaandeweg wordt dit een massa-toepassing, maar daarvoor heb je binnenkort geen dure laptop, desktop of spelcomputer meer nodig. Een apparaat uit de middenklasse volstaat.

Voorlopers

Gaming en entertainment zijn voorlopers. Maar ook bijvoorbeeld in de gezondheidszorg krijgen AR en VR hun plaats. Beide technieken gaan mensen straks in staat stellen thuis hun werk nog beter te doen. Het Internet of Things (IoT) waarbij huizen honderden sensoren krijgen vereist een uiterst betrouwbaar en solide netwerk. Dat maakt nieuwe dienstverlening mogelijk op het gebied van veiligheid en het smart home. KPN-topman Ibarra noemt dat 'huishoudens powered by KPN’. Ook zakelijke gebruikers hebben hier baat bij.

Op die toekomst wil KPN zich voorbereiden. Glasvezel ligt nog niet overal, maar komt wel op steeds meer plaatsen. KPN hanteert het uitgangspunt dat de groep mensen die overstappen van DSL hetzelfde blijft betalen, de impact moet minimaal zijn. Was een glasvezelabonnement voorheen duurder, nu maakt het financieel niet meer uit wat voor soort aansluiting men heeft. De kosten voor aanleg tot in de meterkast komen voor rekening van KPN. Dit geldt ook als er een monteur over de vloer moet komen of een nieuw modem nodig is. Hier en daar zullen weer straten worden opengebroken. Dat is een kostbare zaak, maar dat heeft zeker zin voor een techniek die toekomstbestendig is.

Gerelateerde artikelen