IoT in waterbeheer: geld besparen en natte voeten voorkomen

De overheid wil dat waterleidingbedrijven, waterzuiveringsmaatschappijen en waterschappen beter samenwerken om het waterbeheer goedkoper te maken. Dat vraagt om het slim toepassen van technologie. Xylem en KPN slaan de handen ineen om die te leveren.

Binnen het bestuursakkoord water moeten bedrijven en organisaties in de waterketen meer samen optrekken om zo het waterbeheer goedkoper te maken voor de burger. Een goed voorbeeld is de slimme oplossing voor watergemaalmonitoring die door watertechnologiebedrijf Xylem, producent van hoogwaardige industriële elektronica Syrinx, opdrachtgever Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) en KPN in samenwerkingsverband ontwikkeld werd.

Xylem en KPN ontwikkelden de sensor die het overlopen van een gemaal kan signaleren en die deze informatie doorstuurt. naar de meldkamer van WBL. De productie van dit apparaat lag bij Syrinx. KPN zorgt voor de LoRa-verbinding die ook in het buitengebied stabiel blijft. Doordat de sensor is aangesloten op het monitoringsysteem van WBL kunnen zij als waterbeheerder op afstand zien of er sprake van een storing is of niet. Zij kunnen zo sneller reageren en veel schade voorkomen. Deze geavanceerde oplossing voor gemaalmonitoring wordt sinds kort ingezet bij Waterschapsbedrijf Limburg, dat zelf ook bij de ontwikkeling betrokken was.

Deze video geeft een impressie van hoe dat in z'n werk is gegaan:

Preventie bespaart gemeente en waterschappen geld voor dure reparaties

In het verleden zorgden storingen vaak voor waterschade bij omwonenden. Nog steeds krijg een beheerder pas bij een overstroming het signaal dat er iets mis is bij het gemaal. Door slimme sensoren te gebruiken krijgt de beheerder die waarschuwing veel eerder. Bijkomend voordeel is dat het waterschap of de gemeente die het gemaal beheert, ook geld bespaart op een dure reparatie door gevolgschade. De kosten van preventie liggen een stuk lager dan die van reparatie. Een andere besparing zit hem vooral in het feit dat niet iedere dag iemand naar het gemaal moet om te checken of hij het nog doet.

Slimme sensoren houden honderden gezinnen veilig

Nederland telt duizenden gemalen die nog niet voorzien zijn van deze sensortechnologie. In potentie houden honderden gezinnen zo dus droge voeten én kan de waterketen miljoenen besparen op schadevergoeding en reparaties. KPN levert een essentiële component voor de sensor van Xylem: de LoRa-connectiviteit die de sensor laat communiceren met de waterbeheerder. Met LoRa kunnen de honderden sensoren op een kosteneffectieve, betrouwbare en veilige manier data overdragen. De technologie is bovendien zeer energiezuinig.

Goedkoper, voorspelbaar onderhoud

Naast het besparen van geld en het beschermen van omwonenden, levert de inzet van slimme technologie nog iets op: kennis. Wie over de langere termijn data verzamelt en die combineert met andere variabelen, zoals leeftijd van een gemaal, techniek of geografische gegevens, kan daar weer lessen uit trekken. Zo kan de beheerder onderhoud voorspelbaar maken: acute en duurdere ingrepen zijn niet meer nodig en de onderhoudscyclus wordt efficiënter, effectiever en goedkoper.

Meer weten

Wilt u meer weten wat Internet of Things (IoT) en LoRa kunnen betekenen voor uw organisatie? Kijk op kpn.com/lora

Gerelateerde artikelen