Fietsendiefstal oplossen? Dat kan met de connected bike

Diefstal van fietsen kost de Nederlandse samenleving jaarlijks zo’n 600 miljoen euro, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Dit lijkt een onoplosbaar probleem in Nederland, ondanks alle inspanningen. Maar fietsfabrikanten en verzekeraars hebben een oplossing. Hoe? Door veel meer in te zetten op preventie en opsporing via connected E-bikes.

Nederland is van oudsher een echt fietsland en ook de elektrische fiets omarmen we massaal. In 2019 werd een recordaantal van ruim 420.000 nieuwe e-bikes verkocht. Helaas heeft de populariteit van E-bikes ook een schaduwzijde. Voor criminelen zijn ze vanwege de hoge prijs een gewilde prooi. Terwijl het aantal diefstallen van normale fietsen al jaren daalt, worden er juist veel meer E-bikes gestolen. Dit vertaalt zich bij sommige verzekeraars in piekende premies voor E-bikeverzekeringen, als het al mogelijk is om een E-bike te verzekeren.

Aanpak van fietsendiefstal faalt

Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) presenteerde onlangs een groot onderzoek naar fietsendiefstal in Nederland. Het rapport schetst een weinig rooskleurig beeld: de preventieve en repressieve aanpak van fietsendiefstal faalt. Gelegenheidsdieven slaan toe en bendes sluizen dure fietsen in busjes de grens over veelal richting Oost-Europa. Slachtoffers doen alleen nog aangifte van diefstal omdat de verzekeraar daarom vraagt. En het verdienmodel van verzekeraars staat onder druk. 

In het rapport komt ook de emotionele impact van fietsendiefstal aan bod. Zo geeft de helft van de slachtoffers aan dat ze gehecht waren aan hun fiets. Volgens de onderzoekers hebben ze het liefst hun eigen fiets weer terug. Ook koopt een groot aantal fietsers een minder goede fiets vanwege het diefstalrisico. Een op de vijf fietsers durft zijn fiets zelfs niet meer mee te nemen. Dit geldt ook voor niet-slachtoffers.


Ook producten connected maken?

Ook producten connected maken?

Lees in ons stappenplan welke stappen je moet zetten om een succesvol connected product te realiseren.

24 nov 2020

Hoog tijd voor actie

Wat kan Nederland als innovatief fietsland hieraan veranderen? In het rapport doet S.A.F.E. een aantal concrete aanbevelingen. Sommige zijn redelijk traditioneel, zoals investeren in veilige en bewaakte fietsstallingen, de inzet van lokfietsen en een oproep aan burgers om betere (tweede) sloten te gebruiken. Maar de onderzoekers zien ook een cruciale rol weggelegd voor technische hulpmiddelen zoals track-and-tracesystemen op basis van Internet of Things (IoT).

En dat is precies waar Nederland een voortrekkersrol kan pakken. De waarde van het IoT voor diefstalpreventie en opsporing van gestolen E-bikes is namelijk al ruimschoots aangetoond. Carolien Nijhuis, Managing Director KPN IoT: ‘Fietsdiefstal is een groot maatschappelijk probleem. We zien steeds meer bewijs dat het IoT hier oplossingen voor biedt.'

‘AXA draagt hieraan bij door E-bikes connected te maken. Hierdoor worden nu al meer dan 85% van de vermiste E-bikes teruggevonden. Iets wat AXA als vertrouwde partner voor bescherming van fiets en fietser erg belangrijk vindt.’
Joost Legtenberg, Business Development OEM & Bike Sharing bij AXA

Zo helpt volgens KPN en AXA een connected bike bij: 

1. Terugvinden gestolen fietsen

Het meest concrete voordeel van connected fietsen is de mogelijkheid om gestolen fietsen op te sporen. De IoT track-and-trace oplossing maakt het mogelijk om vanuit de app direct met één druk op de knop een melding te maken als de fiets gestolen is. Hierop gaat direct een opsporingsdienst aan de slag om de gestolen fiets op te sporen. Hiermee wordt de tijd tussen diefstal en opsporing enorm verkort wat de resultaten van het terugvinden verhoogt.

Lees ook: Samen gestolen fietsen vinden met IoT

Regelmatig komt tijdens zo’n opsporingsactie een complete opslag- of distributieplek van de dieven aan het licht. Het lokaliseren van één connected bike leidt dan tot het terugvinden van meerdere gestolen fietsen. 

2. Aangiftebereidheid

Doet u geen aangifte als uw fiets gestolen is? Dan bent u niet de enige. Track-and-trace functionaliteit en het eenvoudig melden van de diefstal via één druk op de knop in de app maakt het aantrekkelijker voor burgers om snel aangifte te doen van een gestolen fiets. De opsporing wordt immers sterk vereenvoudigd.

Connected fietsen zijn dan ook een belangrijk instrument om de aangiftebereidheid te verhogen. Dat is hard nodig ook, want nu blijft fietsendiefstal bijna altijd onbestraft.

Lees ook: KPN maakt bijzondere fietsen van 4Wieler connected 

3. Preventie

Omdat een connected fiets makkelijker terug te vinden is, gaat er een preventieve werking van uit. Voor de crimineel groeit het risico namelijk fors. Eén gestolen fiets die opgespoord wordt, kan zomaar de hele ‘business’ van de dief in gevaar brengen. Een fiets die zichtbaar connected is, bijvoorbeeld via een sticker, is dan ook minder interessant. 

Samenwerken in de keten

Kortom, connected fietsen kunnen een cruciaal wapen zijn in de strijd tegen fietsendiefstal. Maar helaas worden die mogelijkheden nog niet voldoende benut, omdat de samenwerking in de keten niet altijd actief wordt opgezocht.

‘Wij gaan graag in gesprek met alle partijen in deze keten die net als AXA en KPN deze mogelijkheden ook zien en willen benutten om zo gezamenlijk de strijd tegen fietsendiefstal aan te gaan.’
Carolien Nijhuis, managing director KPN IoT

Meer weten over de mogelijkheden van IoT voor uw bedrijf of organisatie? Kijk een van onze webinars of stuur ons een mail met uw specifieke vraag.

Mail nu

Gerelateerde artikelen