KPN maakt bijzondere fietsen van 4Wieler connected

Voor veel ouderen is een normale fiets niet meer veilig. Met een vierwieler krijgen zij hun mobiliteit terug. “Het is fantastisch om te zien hoe blij mensen zijn als ze eindelijk weer kunnen fietsen”, zegt managing director Robert van Hees van fietsenfabrikant 4Wieler. De ondernemer in hart en nieren ziet volop kansen in de door de traditionele fietsbranche ‘vergeten doelgroep’ en bestormt met hulp van KPN de fietsmarkt voor ouderen met een innovatief, ‘connected’ product.

4Wieler richt zich met name op de verkoop en verhuur van vierwielers aan particulieren. Daarbij gaat het veelal om ouderen of mensen met een beperking. Een normale fiets is vaak geen optie voor deze kwetsbare groep. Een vierwieler vormt een veilig alternatief. Toch zijn deze voertuigen nog niet zo bekend als driewielers.

Van Hees is erop gebrand ouderen te voorzien van een veiliger alternatief ten opzichte van het huidige fietsaanbod. Een doelgroep die bovendien groeit door de vergrijzing. Kansen genoeg, dus, en die grijpt hij samen met ontwerper Herbert Vissers, het technische brein achter de fietsen, met beide handen aan.


Dit zijn de belangrijkste business drivers van IoT-projecten

Dit zijn de belangrijkste business drivers van IoT-projecten

Leer over de optimalisatie van uw operatie, klantrelatie, MVO en businessmodel.

29 dec 2020

Voordelen van een vierwieler

Gepassioneerd zet Van Hees uiteen waarom een vierwieler beter aansluit bij senioren. “Met vier wielen is de fiets veel stabieler en dus veiliger. Je kunt er niet zomaar mee vallen. Daarnaast is het veel makkelijker om erop te leren fietsen. Fietsen op een driewieler is heel anders dan op een normale fiets. Dat moet je leren. Een vierwieler is laagdrempeliger. De meeste mensen kunnen er meteen mee uit de voeten.”

“Een van de klanten moest wel even wennen aan het fietsen op een vierwieler. Maar na een paar testritjes lukte het vlekkeloos. Ze was zo blij”, vervolgt Van Hees. “Vaak zijn onze klanten al een tijd op zoek naar een oplossing. Ze hebben hun hele leven gefietst. Maar dat kan niet meer, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen, ouderdom of een operatie. Dan is het prachtig als je alsnog kunt fietsen. Dat lukt met onze vierwielers. Het geeft veel voldoening om deze mensen te helpen.”

Pilot in Colombiaanse zorgsector

De ambities van 4Wieler reiken verder dan de consumentenmarkt. Ook in de gezondheidszorg ziet Van Hees kansen. “Ik denk dat een vierwieler van grote waarde kan zijn voor patiënten en hulpverleners. Dit idee zijn we nu in de praktijk aan het toetsen in Colombia.” De aanleiding was een handelsmissie naar het Zuid-Amerikaanse land. “Ik werd uitgenodigd via de Dutch Cycling Embassy, waar ik al jaren lid van ben. Uiteindelijk heeft dat geleid tot een prachtig project bij Colombiaanse zorginstanties.”

Wat Van Hees betreft blijft het daar niet bij. “Colombia is een mooie springplank voor de rest van Zuid-Amerika en Noord-Amerika. Verder heeft West-Europa prioriteit en is bijvoorbeeld Scandinavië een onontgonnen gebied. In Engeland, België en dus Colombia hebben we al een partner. Daarom is het nu belangrijk om partners te krijgen in andere landen om verder te groeien. Hiervoor lopen al gesprekken op meerdere plekken in Europa.”

Betere kwaliteit van leven

De fiets moet ook leiden tot een betere kwaliteit van leven van ouderen. “We stellen in Colombia twintig vierwielers beschikbaar aan vier zorginstellingen waar senioren met parkinson, alzheimer en andere gezondheidsproblemen verpleegd worden”, vertelt Van Hees enthousiast. “Voor de stalling en het onderhoud werken we samen met een lokale partner. Het primaire doel van het project is om te kijken of onze fiets technisch en commercieel voldoet voor gebruik in revalidatiecentra en verpleeghuizen.  De bewoners krijgen met de vierwieler hun mobiliteit en daarmee hun vrijheid terug. Bovendien is beweging gezond en verbetert dat hun welzijn.”

Vierwielers voor transport

Onder de naam Bykkar levert het bedrijf ook vracht- en koeriersfietsen voor het bedrijfsleven. “Onze vierwielers zijn een duurzaam en gezond transportmiddel”, aldus Van Hees. “Indien nodig worden ze uitgerust met één of meerdere elektrische motoren. Je kunt er makkelijk grote hoeveelheden pakketjes mee vervoeren.”

Inzicht in het gebruik

De fietsen worden via een add-on uitgerust met track-and-tracefunctionaliteit. Dit biedt inzicht in het gebruik: 4Wieler weet precies hoe en wanneer de fiets wordt ingezet. “Dankzij die technologie kunnen we de fietsen positioneren als de Rolls Royce onder de meerwielfietsen en vrachtfietsen. De fiets geeft bovendien direct een signaal af als er iets gebeurt. Dat kan een val of diefstal zijn. Daardoor kan er meteen ingegrepen worden. Daarbij komt nog dat de lokalisatiemogelijkheden en inzichten op afstand ons als bedrijf een hoop administratieve rompslomp besparen. Een vervolgstap is preventief onderhoud, dat we dus een signaal gaan krijgen wanneer we de banden moeten vervangen. Dit moet een nieuwe standaard worden voor het hele 4Wieler-portfolio, zodat onze klanten zorgeloos kunnen fietsen.”

Vol vertrouwen

Van Hees is vol vertrouwen over de toekomst van 4Wieler. “Van connectiviteit tot een betere vering: we zijn met allerlei productvernieuwingen bezig. Maar minstens zo belangrijk voor ons is het meekrijgen van andere partijen in deze branche. Denk hierbij aan fietsenmakers, overheidsinstanties en de Fietsersbond. We willen dat zij ook bekend raken met de voordelen van een vierwieler op het gebied van veiligheid en toegankelijkheid.”

Elke ondernemer wil commercieel succesvol zijn. Dat geldt ook voor Van Hees, maar zijn voornaamste drijfveer blijft toch het helpen van mensen. “Zo ben ik in eerste instantie ook in contact gekomen met mijn compagnon Lennart. Ik wilde een vierwieler voor mijn dementerende vader kopen. Het duurde even om mijn vader te overtuigen, maar uiteindelijk hadden mijn ouders zoveel plezier op de fiets. Dat goede gevoel krijg ik bij elke tevreden klant.”

KPN als innovatiepartner

KPN maakt deze vierwielers connected. De managing director twijfelde niet toen hij met de technologie van KPN in aanraking kwam. “KPN is natuurlijk een bekende en betrouwbare partij waar we ons graag aan verbinden. Bovendien bleken ze te beschikken over het beste mobiele wereldwijde datanetwerk en een ruime ervaring met connected vehicles. Beide zijn belangrijke aspecten gezien onze mondiale groeiambities. Bovendien is KPN echt een innovatiepartner. We innoveren echt samen. De kwaliteit van KPN draagt bij aan de hoge kwaliteit van de fietsen van 4Wieler.”

Meer weten over de mogelijkheden van IoT voor uw bedrijf of organisatie? Kijk een van onze webinars of stuur ons een mail met uw specifieke vraag.

Mail nu

Gerelateerde artikelen