Je bedrijf beveiligen tegen inbraak in 6 stappen

Bij security denk je tegenwoordig al snel aan datalekken en cybercriminaliteit. Maar de ‘ouderwetse’ inbreker vormt nog net zo goed een bedreiging voor de veiligheid van Nederlandse ondernemingen. Zes stappen om ongewenst bedrijfsbezoek buiten de deur te houden.

Ruim 40 procent van de ondernemers in Nederland krijgt te maken met inbraak. De coronacrisis zorgde voor een tijdelijke daling, maar ondertussen stijgt het aantal inbraken weer. Thuiswerken lijkt een blijvende trend, dus zijn er minder vaak mensen aanwezig in kantoren en andere bedrijfspanden. Daarom is een frisse blik op de fysieke beveiliging van je bedrijf geen overbodige luxe. Of je nu ZZP’er bent in een gehuurd kantoor of een MKB-onderneming met een eigen locatie: hoe goed heb jij onderstaande zaken geregeld? 

1. Maak afspraken

Het is een open deur, maar daarom niet minder wáár: je security is zo sterk als de zwakste schakel. Zorg dus dat je duidelijke regels hebt als het gaat om toegang tot je gebouw en tot je bedrijfsgegevens. Wie mag waar komen? Welke data zijn voor wie toegankelijk? Wie heeft een sleutel en welke medewerkers zijn op de hoogte van beveiligingscodes?

Ook is het belangrijk dat iedereen in je onderneming op de hoogte is van veiligheidsmaatregelen. Waar moeten kostbare zaken worden opgeborgen? Welke informatie mogen medewerkers delen en welke niet?


eBook: Trends in Beveiliging

Welke veiligheidsrisico’s loopt je bedrijf? En welke nieuwe technologie kun je inzetten om de veiligheid van je bedrijf te verhogen?

Download


2. Bedenk een sleutelbeleid

Nog altijd het makkelijkste middel om binnen te komen: de welbekende sleutel. Zorg dat je sleutels gecertificeerd zijn. Op die manier kunnen ze lastig worden gekopieerd. Sluit een sleutelcontract af met je medewerkers en zorg dat er slechts een beperkt aantal sleutels in omloop is.

Ondertussen zijn er al goede en veiligere alternatieven voor de ‘klassieke’ sleutel. Keyless access door middel van pasjes of een code is al langer bekend, maar ook de digitale sleutel, via de smartphone (Bluetooth), is aan een opmars bezig. Voordeel: je bepaalt als verantwoordelijke zelf wie wanneer toegang heeft. Ook kun je je gebouw op bepaalde dagdelen volledig afsluiten.

Naast een goed sleutelsysteem is het belangrijk om je hang- en sluitwerk op orde te hebben. Een veelgebruikt criterium is dat inbrekers minimaal 3 minuten nodig moeten hebben om een raam of deur te forceren. Zorg dat ramen en deuren voorzien zijn van dievenklauwen en veiligheidsscharnieren en dat je sloten met 3 SKG-sterren hebt. 


3. Opgeruimd schrikt af

Een omgeving of interieur met veel rommel is uitnodigend voor inbrekers. Zorg daarom dat het terrein rond je bedrijf is opgeruimd en er geen verplaatsbare zaken staan. Die kunnen namelijk een hulpmiddel zijn voor inbrekers om binnen te komen. Sowieso is het goed om muurtjes, regenpijpen en soortgelijke zaken onbeklimbaar te maken, bijvoorbeeld met anti-inklimbeugels met tanden.

Zorg ervoor dat jij en je medewerkers binnen alles netjes achterlaten en geen kostbare zaken laten slingeren. Registreer waardevolle voorwerpen, voorzie ze van een merkteken en berg ze op in inbraak-proof kasten.

4. Gebruik slimme verlichting

Licht is een belangrijke afschrikfactor voor inbrekers. Zorg dus voor een slim lichtplan. Daarmee maak je het ook na sluitingstijd zo onaantrekkelijk mogelijk om zonder toestemming toegang te zoeken. Gebruik ‘schrikverlichting’ op basis van sensoren, bijvoorbeeld bij de ingang van je zaak. Zorg voor een lichtsterkte van ten minste 5 lux en een sabotage-proof behuizing van de lampen. 


5. Installeer een alarmsysteem

Vaak het eerste waaraan wordt gedacht als het gaat om het beveiligen van een onderneming, is het alarmsysteem. Een alarmsysteem hoeft niet heel duur te zijn: voor een paar honderd euro heb je al een eenvoudige versie die je zelf aanlegt. Laat je het systeem installeren en maak je het geavanceerder, dan stijgen de kosten al snel naar 1.000 euro of meer. Een draadloos systeem is vaak duurder, al is de aanleg daarvan weer goedkoper dan een bekabelde versie.

Infrarood bewegingssensoren, deur- en raamdetectoren en magneetcontacten zijn de meest gebruikte detectiemiddelen. Je kunt je systeem uitbreiden met rook- en CO2-detectoren en bewakingscamera’s. Ook is het mogelijk om een alarminstallatie te integreren in andere domotica die je gebruikt in je bedrijf. Met die aanpak regel je via één systeem bijvoorbeeld de verwarming, de rolluiken én het alarm.

6. Maak gebruik van camera’s

Camera’s schrikken potentiële inbrekers af, leggen ongewenste acties vast en je kunt ze koppelen aan een toezichthouder of je eigen smartphone. Kortom: een camerasysteem biedt de nodige voordelen. 

Een belangrijk punt om op te letten bij het kiezen van bedrijfscamera’s: waar plaats je ze? Om daders goed in beeld te krijgen is het aan te raden om een toegangsweg, de parkeerplaats en de ingang te filmen. Zorg dat de camera’s lastig te vernielen of onklaar te maken zijn. Denk dus goed na over de keuze tussen een draadloos of een bekabeld systeem. De recorder moet vergrendeld in een afgesloten ruimte staan. Draadloos heeft als voordeel dat beelden over een grotere afstand verstuurd kunnen worden en je geen kabels hoeft weg te werken.

Het is verstandig om bij gebruik van camera’s de beschikking te hebben over een vast IP-adres. Daarmee kunnen de camera’s blijven ‘praten’ met andere systemen waar ze mee gelinkt zijn, bijvoorbeeld met je smartphone of tablet, waarop je de beelden realtime kunt zien als je op een andere plek bent.

Zorg er wel voor dat de privacy van medewerkers en bezoekers gewaarborgd blijft. Zij moeten weten dát er camera’s hangen en het doel om ze te gebruiken moet gerechtvaardigd zijn.

Om het nóg veiliger te maken, kun je je abonneren op een meldkamer die nagaat of een alarm terecht of vals is. Zo’n meldkamer kan dan een particuliere beveiliger of de politie inschakelen.

Beveiliging levert wat op

Een goede beveiliging kan veel ellende, schadekosten en verzekeringspremie schelen. Daarom kan het nooit kwaad om te onderzoeken welke delen van jouw onderneming kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld met een (onafhankelijke) beveiligingsadviseur.

Vergeet daarbij vooral niet dat fysieke én digitale security gelijk op gaan. De kosten van een cyberaanval lopen voor een onderneming al snel in de tienduizenden euro’s. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld datalekken flinke schade toebrengen aan de reputatie van je onderneming. Ook zorgen ze vaak voor problemen bij je klanten en samenwerkingspartners. 

Zorg dus ook hier dat je je basisvoorzieningen op orde hebt. En houd ongewenste indringers buiten. Of ze nu binnen proberen te komen met een koevoet of met een phishing mail.

Gerelateerde artikelen