Hybride werken is verworven recht geworden

Maar liefst 1/3 van de werknemers kijkt uit naar een andere baan als de hele week op kantoor werken verplicht is. Hybride werken is een verworven recht geworden waar werknemers niet gemakkelijk afstand van zullen doen. Ook na het uitdoven van de pandemie blijft dit een cruciale arbeidsvoorwaarde.

De meeste mensen willen, eenmaal gewend aan de nieuwe manier van werken, vasthouden aan dit snel ingesleten patroon. Hoe zwaar veel werknemers hechten aan een combinatie van thuiswerken en kantoorwerk, blijkt uit de nieuwe Monitor Hybride Werken van KPN.

Groot verloop bij minder vrijheid

Bedrijven die deze wens negeren kunnen van een koude kermis thuiskomen. In de huidige krappe arbeidsmarkt is de kans groot dat ontevreden medewerkers ergens anders aan de slag gaan. Vervanging is ook niet gemakkelijk als de schaarse talenten die zich aanbieden dezelfde vrijheid wensen. Een volledige terugkeer naar de oude situatie zal dus vaak geen optie zijn.

Uit het onderzoek dat KPN periodiek houdt onder mensen die minimaal 1 dag op kantoor en minimaal 1 dag ergens anders werken, blijkt ook hoe zeer medewerkers aan hun vrijheid zijn gaan hechten. Mensen willen best wel met enige regelmaat naar kantoor komen. Maar ze hebben er moeite mee als hun baas dat eenzijdig voor hen bepaalt. Een grote meerderheid (85%) wil zelf bepalen op welke dagen zij op kantoor zitten.

Nauwelijks effect van versoepeling

Opvallend is dat het aantal werkdagen dat mensen op de bedrijfsvestiging zitten, nauwelijks is toegenomen sinds het thuiswerkadvies van de overheid is vervallen. Bij het vorige onderzoek in oktober 2021 zat 62,6% nog 2 of 3 dagen op kantoor. Nu is dat 65,2%. Het effect van de versoepeling van het thuiswerkadvies blijft klein. Werknemers die hybride werken zijn niet veel vaker op kantoor te vinden.

Uit het onderzoek komt naar voren dat thuiswerk in combinatie met kantoorwerk voor velen een vaste plaats heeft gekregen in het arbeidsleven. Hybride werk is voor een meerderheid van de medewerkers niet meer weg te denken. Maar liefst 93% zegt een goede balans te hebben gevonden tussen werken op kantoor en thuis.


Whitepaper: Hybride werken écht laten werken

Na 2 jaar volledig thuiswerken, zet Nederland nu een volgende stap: naar het hybride werken. Hoe laat je dat écht werken?

Download


Gehecht aan eigen thuiswerkplek

Marieke Snoep, directeur Zakelijke Markt en lid van de Raad van Bestuur van KPN: “De thuiswerkplek heeft zijn plek in huis definitief gevonden.” Ze wijst op het feit dat 3/4 van de werknemers thuis een aparte thuiswerkplek heeft ingericht. Bijna alle werknemers (98%) zeggen deze plek te behouden.

Veel werknemers zijn er na 2 jaar pandemie helemaal aan gewend geraakt om een aantal dagen per week vanuit huis te werken. Bepaalde dagen blijken trouwens sterk favoriet om naar kantoor te gaan. Dinsdag, donderdag en maandag zijn de populairste dagen, dan gaat rond 46% van de ondervraagde werknemers naar kantoor. Woensdag is met 37% een stuk minder in trek. Maar vrijdag is veruit de rustigste dag op kantoor, dan kiest maar 23% ervoor die dag van huis te gaan.

Weinig spreiding mobiliteit

Aan de oproep van de Coalitie Anders Reizen (50 grote organisaties met een half miljoen werknemers) om de mobiliteit meer te spreiden is dus weinig gehoor gegeven. Er wordt minder gereisd, maar om de files terug te dringen zou er minder verschil in voorkeursdagen moeten zijn. Als meer voor woensdag en vrijdag wordt gekozen, is de filedruk met name op dinsdag en donderdag kleiner.

Voor de meeste werknemers liggen de kantoordagen vast. Slechts 17,5% van de werknemers bepaalt iedere week opnieuw wanneer hij of zij op kantoor werkt. Verder blijkt dat 1 op de 3 werknemers bewust de spits vermijdt; zij kiezen ervoor om extra vroeg of juist laat op kantoor te beginnen. 

De volgende stap zetten in hybride werken? Schrijf je nu gratis in voor het Hybride Werken Event op 29 maart 2022.

Twijfel bij 1/4 medewerkers

De twijfel die hangt rondom thuiswerken is vrij klein. Slechts 1/4 van de werknemers denkt dat hybride werken een tijdelijk verschijnsel is en de oude situatie van voor de pandemie terugkeert. En maar 5% is het ‘helemaal eens’ met de stelling dat over een tijdje hybride werken tot het verleden behoort. Deze aandelen zijn vergelijkbaar met oktober 2021.

In opdracht van KPN deed Blauw Research vorige maand onderzoek onder 1000 werknemers bij bedrijven en instellingen met minimaal 10 medewerkers. Alle ondervraagden werken hybride.

Gerelateerde artikelen