Huawei, Ehang en KPN testen passagiersdrone in de Arena

Maandag 16 april ging de tweepersoons drone-taxi Ehang 216 voor het eerst in Europa de lucht in. Omdat de drone in Nederland (nog) niet buiten mag vliegen vond de testvlucht plaats in de Amsterdam ArenA met het dak dicht. De drone werd bestuurd vanaf een laptop op de tribune.

Kijk deze video voor een impressie:

4G of 5G

KPN experimenteert in en om de Amsterdam ArenA met 5G, de technologie die noodzakelijk is om een snelle en stabiele verbindingen te verzorgen voor bijvoorbeeld grote hoeveelheden drones of zelfrijdende auto's. Deze enkele passagiersdrone - eigendom van technology partner Huawei - vloog nog met behulp van het 4G netwerk in de Arena, maar als er in de toekomst veel meer gaan vliegen heb je de snelheid en de lage latency van 5G nodig om het veilig en betrouwbaar te houden.

Personenvervoer

Jacob Groote (evp Products van KPN Zakelijke Markt) is onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkelingen van het mobiele netwerk: 'We willen laten zien dat de digitale transformatie dichtbij is, ook bij transport. Drones zijn meer dan alleen vliegende camera's die beelden schieten. Ze kunnen zo groot zijn als deze Ehang 216 en dus ook mensen vervoeren.' Drones kunnen op termijn overlast in steden verminderen. 'Als we fietsen of auto rijden maken we nu alleen nog gebruik van de platte aarde. We kunnen ook de lucht in en dat vermindert de druk op de wegen. Voor lange afstanden hebben we vliegtuigen, maar voor de korte afstanden nog niets.'

'De taxi drone an sich is niet het grootste nieuws', beaamt Gert-Jan van Eck van Huawei: 'Wij werken heel nauw samen met KPN op dit onderwerp en het grootste nieuws bestaat eruit dat dit soort toepassingen mogelijk worden door middel van de besturing ervan over publieke netwerken. Het is ook heel goed voorstelbaar dat zo'n drone wordt ingezet als ambulance. En dan krijg je een heel ander beeld, waardoor het nut heel evident wordt. En dan ontstaat ook de noodzaak voor het verlenen van vergunning en het vormgeven van andere wet- en regelgeving.

Het is een kwestie van tijd dat het een normale manier van transport wordt. 'We denken eerder aan jaren dan tientallen jaren', aldus Groote. Door alvast de techniek te tonen, hoopt KPN dat ook de regelgeving zich zal aanpassen voor de inzet van dronetaxi's.

5G field labs

Samen met klanten en technologie-partners is KPN onlangs gestart in vier verschillende (pré) 5G-field labs om de waarde van 5G toepassingen te ontdekken. Van het testen van slimme antennes in stedelijk gebied tot het onderzoeken van de verbinding van drones voor precisielandbouw, virtual reality in de industrie en zelfrijdende voertuigen. Mede dankzij 5G technologie zullen dit soort toepassingen werkelijkheid worden in Amsterdam Zuidoost, op een boerderij in Drenthe, in de Rotterdamse Haven en op snelwegen nabij Helmond.

Gerelateerde artikelen