Heel Nederland aan het thuiswerk: zijn er ook voordelen?

Nooit eerder zijn manier van werken en arbeidsomstandigheden zo snel gewijzigd als tijdens de coronacrisis. De uitdaging kan enorm zijn, zeker als je dit nooit eerder hebt gedaan en de inrichting van je thuiskantoor achterblijft. Naar omstandigheden brengen veel mensen het er nog redelijk van af. In deze periode komt het aan op snel aanpassen en dat is in veel organisaties wonderwel gelukt.

Voordelen zijn er absoluut, zowel voor de ‘baas’ als de werknemer: een hogere productiviteit, flexibelere werkuren, meer werkplezier en – heel belangrijk – geen reistijd meer naar kantoor. Het feit dat je niet meer in de file hoeft te staan, vergroot niet alleen de arbeidsvreugde maar vermindert ook de noodzaak van baan te wisselen.

Minder verloop

Voor werkgevers betekent dat minder verloop. Een bedrijf dat is ingericht voor werk op afstand kan bovendien talent uit alle windstreken aan zich binden. Openstaande functies zijn opeens veel gemakkelijker te vervullen. 

Voorbeeld is GitLab, een softwarebedrijf dat honder procent remote werkt. Alle 1100 medewerkers inclusief het topmanagement zitten thuis. Daarom kan deze onderneming overal ter wereld ontwikkelaars aantrekken, tot het platteland van India en Oost-Europa aan toe.

Boost voor het nieuwe werken 

Het nieuwe werken is dan ook een trend die zich voortzet. Technologie maakt het mogelijk thuis net zo fijn te werken als op kantoor. De afgelopen jaren is een groter deel van de werkende bevolking vanuit huis gaan werken, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral vrouwen zijn bezig met een inhaalslag. In 2017 werkte 12,7 procent van de vrouwen gewoonlijk thuis. 22,5 procent deed dat incidenteel. Bij de mannen bedragen deze percentages respectievelijk 15,2 procent en 22,8 procent. Met name zzp’ers werken vaak vanuit de eigen woning. Nederland behoort in Europa tot de koplopers. We liggen ver voor op de Verenigde Staten waar nog maar 5 procent thuiswerkt.  

Lees ook: zo ziet de werkplek van de toekomst eruit 

Veel bedrijven en instellingen die nog niet overtuigd waren van het nut van thuiswerken, moeten nu noodgedwongen de stap maken. De situatie van de coronacrisis is verre van ideaal of beter gezegd afschuwelijk. Anderzijds leren bedrijven en hun werknemers nu heel snel digitaal te werken. Sollicitaties, verkoopgesprekken en vergaderingen gaan online, vaak met videoconferencing. Als de juiste tools beschikbaar zijn, training wordt gegeven en ook de cultuur zich aanpast, blijkt het werken op afstand vaak niet eens zo gek. Zelfs de grootste sceptici kunnen bekeerd raken. Zonder nu meteen de loftrompet over thuiswerk te blazen, zijn er beslist veel voordelen te noemen. 

Zijn thuiswerkers productiever?

De belangrijkste vraag voor werkgevers is of thuiswerkers productiever zijn. Daarover verschillen de meningen. Studies spreken elkaar tegen. De meeste onderzoekers, zoals die van Stanford, Wharton en Airtasker, zien de productiviteit stijgen. Toch bleef de acceptatie lange tijd achterlopen. Apple-topman Steve Jobs was destijds faliekant tegenstander en Yahoo draaide de mogelijkheid tot thuiswerk terug. De resultaten verschillen ook per bedrijf en per sector. In de IT worden met thuiswerken vaak zeer goede resultaten bereikt. Vaststaat dat sommige organisaties er uitstekende ervaringen mee hebben. Niet alleen de werknemers, maar ook hun bazen zouden niet anders meer willen. 

Lees ook: zo werk je efficiënt vanuit huis

Veel mensen zeggen thuis productiever te zijn, zoals blijkt uit een enquête van Tinypulse. Naar hun gevoel verzetten ze meer werk. Ze kunnen zich beter concentreren en voelen zich in de eigen, vertrouwde omgeving meer op hun gemak.

Verhoogde arbeidsvreugd

 Voor sommigen is zelfs de arbeidsvreugd hoger. Uiteraard hangt dit sterk af van de situatie thuis en op kantoor. Als je met tegenzin de dag moet doorbrengen in een kantoortuin vol irritante collega’s en luide muziek, is een keuze snel gemaakt. Met jengelende kinderen thuis en een partner die onbegrip toont, wordt het anders. De situatie tijdens de coronacrisis, met gesloten scholen en beperkte kinderopvang, is allerminst een goede graadmeter. Wie niet alleen thuis is, moet dagelijks goede afspraken maken met de partner of andere huisgenoten. Met een beetje goede wil kan echter elk gezinslid zijn draai vinden. 

Het grote voordeel van thuiswerk is het wegvallen van het woon-werkverkeer. Dat scheelt tijd, frustratie en reiskosten, terwijl ook het milieu wordt ontzien. Uit een onderzoek van hr-dienstverlener Securex blijkt dat thuiswerkers zich minder snel ziekmelden. 62 procent werkt tijdens gezondheidsklachten door als de werkgever het toelaat. Omdat ze zich thuis meer op hun gemak voelen, is het gemakkelijker om door te werken.

Meer flexibiliteit

 Een ander pluspunt is de grotere flexibiliteit. Je kunt snel even een dringende boodschap doen en een postpakket is zo aangenomen. Ook kan je tijdens de werkpauze even wat privézaken afwikkelen. Op kantoor doe je dat minder snel, zeker als iedereen kan volgen wat je doet. 

Thuiswerk verbetert de balans tussen werk en gezin, zo blijkt uit eerdergenoemd onderzoek van Securex. Maar sommige auteurs zijn daar minder van overtuigd. Zeker is wel dat werk en privé vaker door elkaar heen zullen open. Dat kan een voordeel zijn. 

Minder kantoorruimte nodig

Voor de werkgever heeft het werken op afstand het voordeel dat minder kantoorruimte nodig is. Als mensen thuiszitten, kunnen online vergaderingen op tijd beginnen, niemand staat in de file. Werknemers worden ook flexibeler. Als ook efficiency en productiviteit toenemen, zullen werkgevers snel enthousiast raken. 

Thuiswerk leent zich het beste bij beroepen die geen fysieke aanwezigheid vereisen, zoals de IT en consultancy. De zorg, het onderwijs en het transportwezen vallen daar doorgaans buiten. Werk in verpleeg- en verzorgingshuizen kan nu eenmaal moeilijk van een afstand worden gedaan.

Gerelateerde artikelen