Haal het maximale uit IoT met een strakke regie

In Nederland zijn we al veel aan het testen met IoT-toepassingen, maar grootschalige implementaties zien we veel minder. Zo’n eerste test is dan ook eenvoudig op te zetten. Maar een daadwerkelijke oplossing veilig implementeren, aansluiten op bestaande systemen en beheren, daar komt veel meer bij kijken. Zorg daarom dat u meteen vanaf het begin de IoT in uw organisatie goed beheert en beheerst. Alleen dan kunt u het maximale eruit halen.

Benieuwd of Internet of Things (IoT) ook interessant is voor úw organisatie?

Bekijk het webinar

Betrek de ICT-afdeling erin

De regie en het overzicht houden over alle IoT-oplossingen in uw organisatie is cruciaal. Het is de enige manier om dubbel werk te voorkomen, oplossingen veilig te implementeren en alle data die IoT-oplossingen opleveren optimaal te kunnen benutten. Logischerwijs ligt die regie bij de ICT-afdeling. Daar zitten immers de mensen met expertise op dit vlak. Zij hebben kennis van de bestaande systemen in het bedrijf, weten hoe ze om moeten gaan met veiligheid en beheer en hebben de benodigde innovatiekracht. Laat ICT’ers daarom meteen vanaf het begin vanuit hun eigen vakgebied meedenken. Enthousiaste IoT-starters van andere afdelingen zien vaak niet hoe belangrijk het is dat oplossingen goed geïmplementeerd en beheerd worden. Bovendien zien ICT'ers een heel ander soort valkuilen. Zij kijken bijvoorbeeld of de data die IoT oplevert wel in de bestaande bedrijfssystemen in te voeren zijn. Door hen onderdeel te maken van het IoT-team voorkomt u dat IoT in uw bedrijf het ene probleem oplost, maar meteen weer een nieuw probleem creëert.

Voorkom wildgroei

Soms zijn IoT-oplossingen zo simpel als ergens een sensor opplakken en een verbinding tot stand brengen. Daar is doorgaans geen ICT-collega voor nodig. Maar ook bij dit soort IoT-oplossingen zouden ICT’ers een rol als regisseur moeten hebben. Zo kunnen zij voorkomen dat elke keer opnieuw het wiel wordt uitgevonden, wat veel tijd en geld scheelt. En dat u over een paar jaar met een wildgroei aan IoT-oplossingen in uw organisatie zit, die allemaal naast elkaar bestaan. Terwijl de verschillende oplossingen elkaar juist kunnen versterken en zo van veel grotere waarde voor uw organisatie zijn.

Van test naar brede uitrol

Om van het begin af aan de regie goed te kunnen voeren, is het van belang dat de volgende vragen beantwoordt worden voordat een IoT-oplossing breed wordt uitgerold:

  1. Is de IoT-oplossing productieklaar en voldoet deze aan eventuele wet- en regelgeving?
  2. Zijn de IoT-data bruikbaar en te koppelen aan bestaande applicaties? En kunnen de data optimaal benut worden? Zo kan track & trace-informatie niet alleen gebruikt worden voor een efficiënter proces, maar ook om klanten beter te informeren.
  3. Is de IoT-oplossing veilig genoeg? Niet alle oplossingen vragen om dezelfde mate van beveiliging. Voor muizenvallen met een sensor volstaat bijvoorbeeld een ander beveiligingsniveau dan containers met chemische stoffen.
  4. Wie gaat de IoT-oplossing installeren en beheren? Als er iets stukgaat, wie lost dat dan op? Telefoontjes naar de helpdesk gaan onherroepelijk komen. Wie gaat welke problemen oplossen?

Meer weten?

Wilt u meer lezen over IoT? In deze serie blogs gaan we dieper in op wat IoT precies is, wat de grootste krachten en valkuilen ervan zijn en hoe u ermee begint. Daarnaast kunt u in aparte blogs meer lezen over security, verwachtingsmanagement en techniek gerelateerd aan IoT.


Zelf aan de slag met IoT

Bekijk het IoT webinar of neem gelijk contact op met een expert.Michiel Jol

Michiel Jol is verantwoordelijk voor de strategie van het Internet of Things- portfolio van KPN. Hij heeft veel ervaring met zowel de technische als de commerciële kant van Internet of Things bij KPN. ‘IoT is disruptief en dankzij IoT gaat zowel ons professionele als persoonlijke leven de komende jaren er georganiseerder, gesmeerder en misschien zelf wel leuker uitzien.’

- Auteur: Michiel JolBenieuwd hoe u uw bedrijf slimmer kunt maken?

Internet of Things

Met IoT-oplossingen van KPN verzamelt, verstuurt en beheert u op een veilige en overzichtelijke manier data en vormt u uw data gemakkelijk naar relevante inzichten.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen