Zo help je de energiekosten van je restaurant of winkel omlaag

Restaurants en winkels hebben het gelukkig weer druk. Met de feestdagen voor de deur loopt het storm van mensen die het uitgaan en winkelen de afgelopen jaren enorm gemist hebben. Maar hoe voorkom je dat de gestegen energiekosten zorgen voor een nieuw hoofdpijndossier?

Energiekosten in de horeca en retail vormen een groot probleem voor ondernemers die de afgelopen jaren met moeite het hoofd boven water wisten te houden. Gelukkig kun je net als thuis veel doen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Een overzicht van 6 tips die je gelijk in de praktijk kunt brengen.

1. Zet de thermostaat lager

Tip 1 heb je thuis waarschijnlijk ook al toegepast maar vergeet niet om ook in je zaak de verwarming een paar graden lager te zetten. Een temperatuur van 19 graden is een prima kamertemperatuur en het scheelt flink in de kosten als je de verwarming voorheen op 21 graden had staan. Heb je nog geen slimme thermostaat op de zaak dan is het een goed moment deze te laten installeren. Hiermee stel je de temperatuur buiten openingstijden in op 15 graden. Zo wordt er ‘s nachts niet nodeloos gestookt.


Gratis E-book: Trends in retail

De retailbranche staat allesbehalve stil. Welke trends spelen er, en hoe spring je hier als MKB-winkelier op in? Ontdek dit en meer in het gratis E-book.

Download


2. Waar kun je warmte isoleren?

Loop je winkel of restaurant eens goed na op isolatie: Heb je plekken waar het tocht? Plak deze af met tochtstrips. Breng radiatorfolie aan achter de radiatoren. Dit zorgt voor reflectie van de warmte die normaal via de muur verloren zou gaan. In koele ruimtes kun je cv-leidingen isoleren. Het is een goedkope en eenvoudige oplossing die een flinke kostenbesparing oplevert. Als winkel of restaurant heb je de deuren graag altijd open staan. Toch is dat nu even geen goed idee. Heb je toch graag de deur open, hang dan een ‘luchtgordijn’ voor de ingang. Zo ontstaat een verschil tussen de koude lucht buiten en warme lucht binnen.

3. Besparen op verlichting

Tijdens de feestdagen toveren horeca en winkels de stad vaak om tot een feestelijk lichtjesfestijn. Natuurlijk mag dat niet verloren gaan. Maar kies wel voor LED-lampen voor de aankleding van je zaak, dat levert een besparing op van maar liefst 80 procent. Heb je nog oude TL-buizen hangen in het magazijn? Vervang deze dan door hoogfrequente buizen. Voorkom verspilling door bewegingssensoren op te hangen in je opslag of op toiletten. En stel een lichtschakelaar in, zodat je verlichting na een bepaald tijdstip volledig uit gaat.

4. Koeling slim gebruiken

De koelcel van een restaurant hou je het beste goed schoon en ijsvrij. Hou ze goed gevuld (maar niet te vol) en dek de boel buiten openingstijden goed af. Je kunt koelleidingen trouwens ook isoleren, net als warmteleidingen.

5. Schakel apparatuur uit

Heb je apparaten die ongemerkt veel stroom slurpen? Bijvoorbeeld een groot beeldscherm waarop je live voetbal uitzendt? Zorg dan dat deze buiten openingstijden niet op stand-by modus blijft staan. Je kunt printers, computers, televisietoestellen en andere energieslurpers ook op een tijdschakelaar zetten, zodat ze ‘s nachts helemaal uitstaan. Grote energieverbruiker is ook je (vaat)wasmachine. Draai hem alleen als hij echt helemaal vol zit, of was in je winkel wat vaker met de hand af.

6. Besparen op terrasverwarmers

Heb je een buitenterras met terrasverwarmers dan zijn er slimme manieren om ook hierop te besparen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je terras goed beschut is, anders stroomt de warmte zo weer weg en verbruik je veel meer. Er bestaan heaters met een bewegingssensor: deze springen aan als gasten gaan zitten en gaan vanzelf weer uit als er niemand is. Kies voor plaatsing aan de gevel en hang ze niet de hoog, dit is efficiënt omdat de gevel de warmte langer vasthoudt. Daarnaast kun je heaters met een dimmer kopen, deze kunnen tot 75% besparen op je verbruik.

Gerelateerde artikelen