Een flexibele werkplek voor tevreden medewerkers

Elke onderneming wil de grootste talenten aan zich binden. Maar hoe zorg je dat zij juist bij jouw bedrijf komen werken? Een werkplek die hen de mogelijkheid biedt om te excelleren, helpt alvast een hoop. Infrastructuur en ICT spelen daarin een belangrijke rol, maar er komt meer bij kijken.

Waarschijnlijk herken je het uit eigen ervaring: de manier waarop medewerkers hun werkzaamheden willen uitvoeren, is niet te vergelijken met een paar jaar geleden. Over Het Nieuwe Werken (HNW) is al veel gezegd en geschreven. Toch blijft het de gemoederen bezighouden. Dat komt omdat veel organisaties het nog steeds lastig vinden om flexibel werken goed te faciliteren. Zo had ik kortgeleden een sessie met een klant over hoe zij hun organisatie én de gebouwen kunnen herinrichten met flexibele werkplekken, zodat ze talenten aan zich kunnen binden.

Wat maakt een werkplek ideaal?

Flexibele werkplekken zijn bij veel werknemers populair. Hiermee kunnen ze overal met elkaar samenwerken en communiceren, en krijgen ze veel meer vrijheid om hun dag in te delen. Maar dat betekent niet dat die medewerkers altijd dezelfde behoeften hebben. Soms willen ze zich rustig kunnen afzonderen, ongestoord kunnen bellen, of juist op een inspirerende plek werken waar ze met anderen kunnen sparren. Daarom is het belangrijk om een goede mix van werkplekken aan te bieden én om het wisselen heel makkelijk te maken. Je wilt voorkomen dat iemand toch ‘even snel’ gaat bellen in een stilteruimte, alleen omdat verplaatsen een gedoe is. Als je infrastructuur en ICT niet optimaal zijn, dan staat dat flexibel werken in de weg.

Eenvoud en gemak: ook buiten het kantoor

Een werkplek reikt natuurlijk verder dan de muren van het kantoor. Je hebt remote medewerkers en mensen die een groot deel van hun tijd onderweg zijn. Voor hen is het extra belangrijk dat hun device aansluit op hun werkbehoeften. Vroeger bepaalde de werkgever welke devices het bedrijf gebruikte en werd nauwelijks rekening gehouden met de wensen van de werknemers. Tegenwoordig kijken organisaties gelukkig veel meer naar de behoeften van werknemers en hun ervaringen met alle beschikbare functionaliteiten. Zo is het belangrijk dat de devices eenvoudig te gebruiken zijn, anders heb je de kans dat medewerkers met hun eigen apparaten gaan werken - Bring Your Own Device (BYOD) - met alle veiligheidsrisico’s en integratie uitdagingen van dien.

Tevredenheid neemt toe door flexibele werkplekken

Flexibel gaan werken vergt een investering, maar het kan vervolgens wel een hoop opleveren. Mits je het goed aanpakt. Stel, je hebt momenteel 300 vaste werkplekken en dagelijks komt net de helft van de werknemers opdagen. Dat is inefficiënt. Maar als iedereen alle plekken kan gebruiken, wordt het al snel effectiever en financieel aantrekkelijk om flexibele werkplekken in te richten. Flexibel werken bespaart niet alleen op kosten voor je kantoorruimte, het verhoogt ook de medewerkerstevredenheid aanzienlijk. Bij Cisco zijn de afgelopen jaren veel vaste werkplekken omgebouwd naar flexibele plekken. Onze mensen vinden de nieuwe opzet heel erg prettig. De tevredenheid is met ruim 80% gestegen, en de onderlinge communicatie is met hetzelfde percentage toegenomen. Talenten – en alle andere werknemers – zoeken een werkplek die hen de mogelijkheid biedt om te excelleren. Want uiteindelijk wil je dat je medewerkers tevreden zijn. Tevreden medewerkers blijven bij je werken, zijn innovatiever én productiever. Alleen dat al maakt het de investering in flexibel werken meer dan waard.


Over Maurice Veth

Bij Cisco is Maurice verantwoordelijk voor Collaboration Architectuur. Zijn expertisegebieden zijn Enterprise, Service Providers, Clouddiensten, Management, Coaching, Telecommunicatie en Collaboration.

- Auteur: Maurice Veth

Gerelateerde artikelen