E-sim op Surface maakt medewerkers minder afhankelijk

In een gezamenlijke, succesvolle proef met Microsoft heeft KPN onderzocht hoe de e-sim kan worden uitgerold op 4G-compatibele Microsoft Surface-apparaten. In één van de subproeven is gekeken hoe dit uitpakt voor modernere kantoorgebruikers die progressive web apps draaien op een superzuinige Surface Pro X LTE met ARM-processor.

De drie Microsoft Surface-apparaten die in de proef zijn gebruikt, zijn allemaal geschikt voor 4G en voorzien van een e-sim. Deze digitale simkaart vervangt de plastic simkaart. In plaats van een fysieke simkaart in je device te stoppen, download je de e-sim rechtstreeks op het Microsoft Surface-apparaat. Zodra het mobiele abonnement is geactiveerd, is een medewerker online en kan hij overal en altijd beschikken over KPN Modern Workplace.

Drie verschillende scenario’s

Het doel van de proef was om het gebruik van de e-sim op Surface-apparaten te testen. Tegen welke problemen liep KPN aan? Konden gebruikers ongestoord gebruikmaken van alle zakelijke applicaties binnen KPN Modern Workplace?

Daarbij zijn drie verschillende scenario’s getest:

  1. De algemene kantoorwerker die lokaal geïnstalleerde applicaties gebruikt op een Surface Pro 7+. (Lees meer over dit scenario.)

  2. Moderne kantoorgebruikers met een energiezuinige Surface Pro X met ARM-processor die gebruikmaken van progressive web applications (PWA’s).

  3. Zorgmedewerkers met een Surface Go 2 die remote applicaties draaien via Windows Virtual Desktop. (Lees meer over dit scenario.)

Zuinige ARM-processor

De Surface Pro X is een bijzonder device binnen de Surface-serie, aangezien hij is voorzien van een ARM-processor: de SQ2, die Microsoft samen met Qualcomm heeft ontwikkeld. ARM is een geheel ander processortype dan x86, waar alle andere Windows-apparaten op draaien. ARM is groot geworden door de opkomst van de smartphone omdat het hele zuinige chips maakt.

“ARM-processors zijn op zichzelf al enorm zuinig. Gebruik je progressive web apps in plaats van lokaal geïnstalleerde software, dan belast je de hardware van het device ook nog eens veel minder. Je hebt dan nog steeds een geweldige gebruikerservaring, maar je apparaat presteert beter en je accu gaat veel langer mee”, aldus Paul Honout, Business Group Lead Devices bij Microsoft.

Progressive web apps

Niet alle applicaties kunnen goed omgaan met ARM-processors, maar binnen Windows 10 wordt hierin steeds meer mogelijk. Robbert Kelder, Chief Product Owner End User Services bij KPN: “Progressive web apps zijn applicaties die zich presenteren als lokaal geïnstalleerde applicaties, maar in feite zijn het gewoon Software-as-a-Service-applicaties op basis van webtechnologieën. PWA’s werken heel goed samen met ARM-processors. In deze proef hebben we niet alleen gekeken hoe de e-sim werkt op de Surface Pro X, maar ook hoe de PWA-versies van de Microsoft-applicaties binnen KPN Modern Workplace uitpakken als je werkt via 4G-connectiviteit.”

De conclusie van deze subproef: de PWA’s leveren een hele gebruiksvriendelijke en energiezuinige ervaring op, waardoor je zeer lang mobiel kunt werken op de Surface Pro X.

Overal en altijd doorwerken

Uit de drie subproeven blijkt dat Surface-apparaten uitstekend te combineren zijn met KPN Modern Workplace, waarbij 4G-connectiviteit eenvoudig kan worden geactiveerd via de e-sim. Dat is uniek, stelt Kelder: “Medewerkers worden minder afhankelijk van lokale wifinetwerken en kunnen overal en altijd doorwerken.”

Gezien het succes van de proeven kan de e-sim binnenkort gecombineerd worden met de KPN Modern Workplace-dienst. Kelder: “De e-sim is nog een noviteit, maar de potentie is groot. We staan aan de vooravond van een brede adoptie. Overal en altijd beschikken over een mobiele werkplek is per slot van rekening een hele krachtige use case.”

Gerelateerde artikelen