E-sim houdt Microsoft Surface-apparaten altijd online

In een gezamenlijke proef met Microsoft heeft KPN onderzocht hoe de e-sim kan worden uitgerold op 4G-compatibele Microsoft Surface-apparaten met Windows 10. De uitkomst is bijzonder positief: connectiviteit kan via de e-sim feilloos op afstand naar de apparaten worden gebracht, waardoor gebruikers minder afhankelijk zijn van lokale wifinetwerken en dus overal en altijd kunnen beschikken over hun werkplek. Dat is met name handig voor mensen die niet altijd op een vaste plek werken, zoals zorgmedewerkers, vertegenwoordigers of pakketbezorgers.

“De proef is voortgekomen uit onze conclusie dat KPN en Microsoft samen drie elementen hebben die elkaar kunnen versterken: onze managed service voor werkplekken KPN Modern Workplace, de Microsoft Surface-apparaten en de e-sim voor het activeren van connectiviteit op afstand”, aldus Robbert Kelder, die als Chief Product Owner End User Services bij KPN verantwoordelijk is voor onder meer de Microsoft-werkplekken.

4G-connectiviteit en e-sim

Microsoft Surface-apparaten worden veelvuldig ingezet binnen de KPN Modern Workplace-dienst. De Surface Pro 7+, Pro X en Go 2 zijn voorzien van, of hebben varianten met, 4G. “Dat is voor veel zakelijke gebruikers handig. Denk aan zorgmedewerkers, pakketbezorgers of vertegenwoordigers die steeds ergens anders zijn. Maar ook aan kantoorwerkers die thuis niet of niet overal beschikken over goede wifi”, zegt Paul Honout, Business Group Lead Devices bij Microsoft.

Voor die 4G-connectiviteit komt de e-sim om de hoek kijken. Dat is een digitale simkaart die het fysieke kaartje vervangt en op afstand kan worden geactiveerd. Honout: “e-sim biedt veel voordelen in de zakelijke markt. Waar ter wereld je ook bent, op afstand kan je e-sim worden geactiveerd. En dus kun je overal inloggen met je werkplekaccount en zo toegang krijgen tot je werkplek en je bedrijfsapplicaties. Daarnaast kamp je niet met leveringstijden: je hoeft alleen maar een QR-code te scannen. Binnenkort wordt bovendien multi-sim mogelijk, waarbij je al je apparaten kunt koppelen aan één telefoonnummer. En tot slot is e-sim goed voor het milieu omdat het plastic simkaartjes scheelt.”

Drie geteste scenario’s

Het doel van de proef was om het gebruik van de e-sim op Surface-apparaten te valideren voor drie verschillende scenario’s. Daarbij stonden vragen centraal als: wat kom je zoal tegen bij de distributie van e-sims en het beheer van een Windows 10-apparaat? Hoe ga je ermee om als je een andere e-sim wilt activeren? En tegen welke problemen loop je aan als gebruiker? Kelder: “Om deze vragen te kunnen beantwoorden, zijn we zes weken lang zoveel mogelijk in lijn met de scenario’s gaan werken.”

De drie scenario’s zijn:

  1. De algemene kantoorwerker die lokaal geïnstalleerde applicaties gebruikt op een Surface Pro 7+.

  2. Modernere kantoorgebruikers met een energiezuinige Surface Pro X met ARM-processor die gebruikmaken van progressive web applications. (Lees meer over dit scenario)

  3. Zorgmedewerkers met een Surface Go 2 die remote applicaties draaien via Windows Virtual Desktop. (Lees meer over dit scenario.)

Verschillende applicatievormen

Mobiel werken stelt andere eisen aan de manier waarop applicaties worden gedraaid, legt Kelder uit. “Geleidelijk aan gaan we afscheid nemen van lokaal geïnstalleerde software en steeds meer toe naar Software-as-a-Service (SaaS) en progressive web apps. Die belasten je computer nauwelijks. Dankzij progressive web apps ervaar je SaaS en webapplicaties alsof het lokaal geïnstalleerde applicaties zijn. Daarnaast stellen de verschillende applicatiesoorten andere eisen aan connectiviteit. Daarom hebben we dit aspect meegenomen in onze proef.”

Waar de subproeven 2 en 3 meer focussen op mobiele gebruikers, gaat subproef 1 uit van het traditionele scenario waarbij software lokaal is geïnstalleerd. Deze proef is gehouden met de Surface Pro 7 Plus, een iets grotere en krachtigere 2-in-1 laptop en tablet die geknipt is voor de kantoorwerker die meestal thuis of op kantoor werkt.

Activatie connectiviteit op afstand is uniek

De uitkomst van de proef is bijzonder positief, legt Kelder uit: “De Surface-apparaten werken heel goed samen met Modern Workplace, waarbij je de connectiviteit op afstand naar het apparaat kunt brengen via de e-sim. Dat is uniek. Medewerkers worden minder afhankelijk van lokale wifinetwerken, ze kunnen overal en altijd doorwerken.” Kelder en zijn collega’s liepen wel tegen enkele aandachtspunten aan. “Veel configuraties en instellingen gaan bijvoorbeeld uit van zo min mogelijk dataverbruik, maar voor gebruikers die veel onderweg zijn wil je die restricties liever opheffen”, stelt Kelder.

Aan ander – fundamenteler – issue, zo legt productmanager van e-sim binnen KPN Marco Geurden uit, is dat e-sim apparaatgebonden is, terwijl je naar identiteitgebonden gebruik toe wilt: “Net zoals bij een gewone simkaart is de e-sim gekoppeld aan één apparaat. Eigenlijk wil je dat je, ongeacht het apparaat dat je gebruikt, op basis van je identiteit bij al je data en applicaties kunt.” In de nabije toekomst wordt dit volgens hem ook mogelijk: je kunt dan met hetzelfde telefoonnummer je smartphone, laptop en tablet bedienen. Geurden: “Je hebt dan één nummer met één grote bundel voor telefonische en dataconnectiviteit op al je apparaten.”

Noviteit met grote potentie

Naar aanleiding van de succesvolle proef kan de e-sim binnenkort gecombineerd worden met de Modern Workplace-dienst. Daarnaast onderzoekt KPN hoe dit concept kan worden ingezet voor eigen medewerkers. Kelder: “De e-sim is nog een noviteit, maar de potentie is groot. We staan aan de vooravond van een brede adoptie. Overal en altijd beschikken over een mobiele werkplek is per slot van rekening een hele krachtige use case.”

Binnen deze proef is uitsluitend gekeken naar Microsoft Surface-apparaten met Windows 10. De vervolgstap is volgens Kelder om te onderzoeken wat de e-sim kan betekenen voor de Modern Workplace op mobiele devices: “Op iedere smartphone of tablet kun je dan inloggen met je werkaccount en meteen connectiviteit krijgen, waardoor je écht overal en altijd kunt werken.”

Gerelateerde artikelen