Dynamisch of statisch IP-adres: dit zijn de verschillen

Wat zijn de verschillen tussen een vast en dynamisch IP-adres? En wanneer heb je als zakelijke gebruiker zo’n statisch of vast IP-adres dat nooit verandert nodig? Lees er alles over in dit artikel.

Normaal gesproken is een dynamisch IP-adres voldoende. De meeste consumenten, zzp’ers en kleine ondernemers komen hiermee uit de voeten. Het maakt hen niets uit of hun IP-adres verandert. Als je niet weet wat je IP-adres is en ook nooit problemen ervaart, werkt een dynamisch IP-adres prima. 

Ook interessant: Wat is een IP adres en hoe werkt het?

Dynamisch of statisch IP

Zakelijk kan het interessant zijn om een statisch IP-adres te nemen. Zo’n adres verandert in principe nooit en wordt vast toegekend aan een bepaalde printer, server of andere computer. Een vast IP-adres maakt een computer die op internet is aangesloten vindbaar. Als een IP-adres verandert, zoals bij een dynamisch IP-adres kan gebeuren, wordt deze computer van buitenaf mogelijk niet herkend. Bij een mailserver kan dat heel lastig zijn, want dan moet je de instellingen op alle apparaten, die toegang tot deze server willen hebben, veranderen.  

Ook een thuiswerker die toegang wil hebben tot een server op de zaak kan veel baat hebben bij een vast adres. En vice versa. Wie tijdens een zakenreis even in de thuiscomputer wil kijken, kan hier veel plezier aan beleven. 

Alle verschillen tussen dynamisch of statisch IP-adres bekijken? Ontdek welk IP-adres het beste past bij uw bedrijf.

Voordelen statisch IP-adres

Met een statisch IP-adres heb je gegarandeerd toegang tot je bedrijfsnetwerk. Je beveiligingscamera’s zijn altijd toegankelijk waar je je ook bevindt. Die IP-camera's wil je kunnen checken als je van huis bent. Ook een server op kantoor die synchroniseert met mobiele apparaten, verdient een statisch IP-adres. Een netwerkprinter op kantoor heeft eveneens een vast adres nodig. 

Bij alle KPN EEN MKB internetabonnementen is een vast IP-adres standaard inbegrepen. Wilt u ook een vast IP-adres voor jouw bedrijfsnetwerk? Bekijk dan nu onze KPN EEN MKB internetabonnementen in de shop. Of laat je vrijblijvend adviseren in een adviesgesprek. 

Vraag adviesgesprek aan

Ook als een tweede router aan een netwerk wordt toegevoegd, is een statisch IP-adres een betere oplossing. Webservers, FTP-servers en mailservers behoren eveneens tot de categorie hardware die over een statisch IP-adres moeten beschikken. Als je vanuit je eigen woning een website ‘host’, is dit de aangewezen weg. Ook bij ‘port forwarding’ (het openen van een bepaalde ‘port’ op de router) is een statisch adres gewenst. 

Een statisch IP-adres zorgt ervoor dat die servers beter zijn te bereiken van buiten het eigen netwerk. Zeker als je een wat uitgebreider bedrijfsnetwerk bezit met eigen servers valt een vast IP-adres te overwegen. Zo’n adres is ook extra veilig. Per apparaat worden de rechten en toegang tot je netwerk bepaald. Het bedrijfsnetwerk is bovendien stabieler. De apparaten op kantoor blijven verbonden met het netwerk. 

Statische IP-adressen worden handmatig door een beheerder toegewezen. Het apparaat krijgt een bepaald adres dat in principe nooit meer verandert.  

Nadelen statisch IP-adres in vergelijking tot een dynamisch IP-adres

Dynamische IP-adressen worden daarentegen automatisch toegewezen via een DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Sommige netwerkapparatuur werkt niet met DHCP. Dan ben je aangewezen op een statisch adres. DHCP kan ook per vergissing een adres toewijzen dat al elders in gebruik is. 

Maar statische IP-adressen kennen ook nadelen. Een netwerkbeheerder kan er veel werk aan hebben als diverse apparaten een statisch adres moeten krijgen. Het toewijzen van een vast IP-adres aan een smartphone of ander mobiel apparaat heeft het bezwaar dat wanneer wordt gewisseld van wifi-netwerk, het adres niet meer wordt ondersteund.  

Het werken met een statische IP-adres is niet heel eenvoudig. Je hebt er vaak wat technische kennis voor nodig. De apparaten moeten worden geconfigureerd voor het gebruik van een statisch adres. Je moet daartoe het vaste adres intypen op het betrokken apparaat. Ook kan dit soms worden gedaan via een apparaat zoals een router, die de IP-adressen uitgeeft. Het beheer is ingewikkelder en daarom ook duurder. Bij een verhuizing van je bedrijf moet het netwerk opnieuw worden geconfigureerd, ook als de internet service provider (ISP) dezelfde blijft. Met dynamische adressen bestaat dit nadeel niet.  

Meer weten over statische of dynamische IP-adressen?

Met een vast IP-adres is uw bedrijfsnetwerk goed geregeld. Zeker als u beveiligingscamera’s hebt of gebruik maakt van een pinapparaat. Dan is een vast IP-adres essentieel om alles goed te laten werken. Lees hier meer wat KPN daarin kan betekenen. 

Bij alle KPN EEN MKB internetabonnementen is een vast IP-adres standaard inbegrepen. Wilt u ook een vast IP-adres voor jouw bedrijfsnetwerk? Bekijk dan nu onze KPN EEN MKB internetabonnementen in de shop! Of laat je vrijblijvend adviseren in een adviesgesprek. 

Vraag adviesgesprek aan

Gerelateerde artikelen