Heel Nederland innoveert. We stappen over naar de cloud, versnellen met 5G en werken steeds vaker hybride. Alleen zijn we er daarmee wel? Een slimme organisatie is niet alleen innovatief, maar ook veerkrachtig, wordt duidelijk tijdens alweer de 2e editie van The Digital Dutch On Tour. Het is mogelijk zelfs de basis voor duurzame vooruitgang.
Na de 1ste editie in mei was het 28 juni tijd voor The Digital Dutch On Tour #2: ‘Hoe maak ik mijn organisatie veerkrachtig?’. Ook deze keer keken hosts Jim Stolze, Marieke Snoep en Gina Doekhie weer mee achter de schermen bij inspirerende bedrijven. Bedrijven met een unieke formule, frisse kijk op zaken of innovatieve strategie. Van grote koplopers in de schijnwerpers tot kleine spelers met een missie. Om te beginnen bij Groningen Airport Eelde.
Pionierend vooruit
Meters aan zonnepanelen, dat is het eerste wat we zien van deze kleine Nederlandse luchthaven. Eigenlijk is het dan al duidelijk: GAE (Groningen Airport Eelde) vindt zichzelf opnieuw uit. De luchthaven ligt in de 1ste ‘hydrogen valley’ Van Europa, een plek waar alles draait om verduurzamen met waterstof. Juist waar een luchthaven ligt? Volgens CEO Meiltje de Groot past dat eigenlijk heel goed: specifiek de luchtvaartsector moet flink verduurzamen. Bij GAE wekken ze daarom zelf energie op, maken daar waterstof van en gebruiken dat weer voor onderzoek naar nieuwe vliegmethoden. Het is pionieren, maar ook veerkrachtig omgaan met veranderingen. GAE maakt zich op voor het vliegen van de toekomst.
Mission critical
Van de toekomst weer terug naar het nu. We kijken mee naar een gesprek tussen Marieke en Jan Hoogenboom, CEO bij NL-ix. Bij internetknooppunt NL-ix knopen ze dagelijks talloze online verkeersstromen goed aan elkaar. Internet mag dan vanzelfsprekend lijken, dat is het allesbehalve. Denk maar aan de talloze zaken die roet in het eten kunnen gooien, van storingen tot overbezetting. De oplossing volgens Jan Hoogenboom? Differentiëren. Oftewel, het controleren en prioriteren van je netwerkverkeer. Dat maakt je niet alleen efficiënter, maar ook een stuk weerbaarder.
Als het toch misgaat
En stel dat je alles hebt gedaan, van creëren tot controleren. Wat doe je als het dan tóch misgaat? Daarover praat Gina met Sitech CEO Mark Dassen. Als eindverantwoordelijke voor een grote chemische plant staat veiligheid voor hem op 1. “Je wilt niet dat iemand de controle over dit soort fabrieken overneemt.”, aldus Mark zelf. Bij Sitech is er daarom voor elk plan A ook een plan B, zodat iedereen weet wat te doen in geval van nood. Wat we daar allemaal van kunnen leren? Ook al denken we dat het ons niet overkomt, werk het scenario tóch uit. Dan sta je in elk geval nooit voor verrassingen.
Het gesprek aangaan
Weerbaarheid en veerkracht vormen de rode draad in deze editie. En eigenlijk ook daarbuiten, want ieder bedrijf heeft ermee te maken. In zekere zin zijn beide onmisbaar voor vooruitgang. Maar soms is de praktijk nog best lastig: waar ligt de grens tussen pietluttigheid en zekerheid? En hoe gaan we om met nieuwe technologie, waarover nog weinig bekend is? Je wilt ook flexibel zijn.
De antwoorden op die vragen verschillen natuurlijk per situatie. Daarom misschien wel de belangrijkste boodschap van deze editie? Dat je het gesprek met elkaar moet blijven aangaan. Want ook dat is innovatie en veerkracht: beseffen dat alles steeds in beweging is, en daarop inspelen. Als we dan slim met elkaar samenwerken komen we een heel eind. En laat dat nou net het onderwerp zijn van de volgende editie.
Bekijk The Digital Dutch On Tour #2 en bijbehorende breakouts nu gratis terug. Schrijf je ook zeker in voor de volgende editie op 29 september 2022.