Doen securityoplossingen wel écht wat ze beloven?

Investeren in security brengt onzekerheden met zich mee. Hoe werken de oplossingen in de praktijk? Doen ze wat ze beloven en werken ze samen met de oplossingen die u al heeft? Het is vaak giswerk nadat de implementatie heeft plaatsgevonden. In het ergste geval komt u voor nare – en vaak dure - verrassingen te staan. U wilt dit dus zeker weten. Maar hoe zorgt u daarvoor? Wie kan u daarbij helpen?

KPN Security Labs is een testcentrum voor netwerk- en beveiligingsoplossingen. Hiermee kunt u voorkomen dat securityoplossingen in de praktijk niet doen wat ze beloven. Maar wat is het precies en wat zijn de doelstellingen? Dit is wat u moet weten.

Wat is KPN Security Labs?

KPN Security Labs is een living lab voor securityvraagstukken. KPN biedt klanten en partners hier de mogelijkheid om live te experimenteren met securityoplossingen. In het lab kunnen zij hard- en software van diverse partijen testen en met elkaar vergelijken, zowel individueel of als onderdeel van de eigen totale infrastructuur. We kijken hierbij verder dan de IT-omgevingen alleen, en betrekken bijvoorbeeld ook het Internet of Things (IoT) en Operationele Technologie (OT). Bovendien is, vanwege de speciale contacten met de belangrijkste internationale securityvendoren, technologie en apparatuur aanwezig die vaak een jaar of meer voor hun lancering al in het lab moet draaien.

Daarmee is KPN Security Labs ook een kraamkamer voor innovatieve securityideeën en -oplossingen en helpen we gerenommeerde internationale organisaties bij de ontwikkeling van nieuwe oplossingen. Met Security Labs helpen we organisaties en onszelf in Nederland om betere keuzes te maken rondom benodigde beveiligingsoplossingen.

Wat heeft u er precies aan?

KPN Security Labs kent een aantal basisscenario’s:

1. Hulp bij investeringskeuzes

KPN Security Labs helpt organisaties bij de keuze voor de juiste oplossingen. Op papier kan een product of dienst wel over de juiste specificaties beschikken voor het beoogde doel, maar hoe pakt dit uit in de praktijk? IT-omgevingen gedragen zich niet altijd voorspelbaar en de integratie tussen de huidige omgeving en de nieuwe componenten is belangrijk, gerelateerd aan de investeringen.

Doordat KPN Security Labs de beoogde IT-omgeving simuleert, ook met componenten van de klant, geeft het van tevoren een goede indruk van de werking in de praktijk. De klant ontvangt na afloop een rapportage of advies. Dat levert waardevolle inzichten op, die aanzienlijk kunnen afwijken van wat marktonderzoeken of marketingafdelingen van producenten beweren. Bovendien voorkomt het giswerk (‘Ik denk dat deze oplossing het beste is voor onze situatie...’). Dat maakt betere en meer gefundeerde investeringskeuzes mogelijk. KPN Security Labs is onafhankelijk en vendorneutraal.

2. Het testen van migraties

Migraties brengen altijd risico’s en onzekerheden met zich mee. Blijft alles naar behoren werken? Hoe snel is alles up-and-running? In KPN Security Labs kunnen klanten en partners migraties vooraf testen. Zo kan het migratieteam zich goed voorbereiden en eventuele onvoorziene problemen van tevoren mitigeren. Dit zorgt voor een soepele migratie en verkort de doorlooptijd van het project aanzienlijk.

3. Het ontwikkelen van nieuwe securityproducten en diensten

De testomgeving van KPN Security Labs is zeer betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe applicaties of producten. KPN test op deze manier een deel van de eigen securitydiensten in ontwikkeling, maar is vanwege de bijzondere status van een aantal medewerkers ook bètatester voor een aantal grote internationale securityvendoren.

Welke missie heeft het securitylab?

KPN Security Labs wil een positieve bijdrage leveren aan de digitale weerbaarheid van afzonderlijke organisaties en aan de Nederlandse kenniseconomie Nederland als geheel. Daarnaast is KPN Security Labs een broedplaats voor innovatieve ideeën en oplossingen rondom security. Dat we die rol kunnen en mogen spelen bevestigt KPN’s Thought Leadership op het gebied van (cyber)security.

Voor wie is het interessant?

KPN Security Labs richt zich op bedrijven en organisaties van alle typen en grootten: van corporate tot mkb, in alle denkbare branches waar IT een belangrijke rol speelt. KPN Security Labs is onmisbaar voor organisaties die die geen genoegen nemen met waarschijnlijkheden, maar behoefte hebben aan zekerheden. Voor CISO’s is het KPN Security Labs bijzonder waardevol: zij kunnen de resultaten van testen gebruiken als businesscase voor investeringen. Tot slot is Security Labs belangrijk voor onze kennis. We doen unieke inzichten en kennis op. Dat is een belangrijk onderdeel van onze missie de beste security-oplossingen te kunnen leveren.

Is het securitylab onafhankelijk?

KPN Security Labs is geheel vendorneutraal. We testen (al dan niet in opdracht) een brede range aan soft- en hardware en kunnen allerlei soorten IT-omgevingen simuleren. De adviezen en conclusies zijn 100 procent onafhankelijk.

Hoe is KPN Security Labs opgebouwd?

Ons securitylab kent twee locaties, in Utrecht (Leidsche Rijn) en in Houten. De locatie in Utrecht is een zelfstandig opererend, zowel fysiek als digitaal zeer streng beveiligd datacenter van circa 2.000 m2. Het datacenter biedt meerdere, volledig gescheiden test- en demo-omgevingen, waarin een complete IT-infrastructuur kan worden nagebootst. Dit lab staat volledig los van welke productieomgeving dan ook; er draait geen bit productionele data en biedt daarmee een veilige testomgeving.

De vestiging in Houten biedt onderdak aan werkplekken en een vergaderzaal. Hier verzorgen we onder andere product- en /of testdemonstraties voor klanten.

Wat voor mensen werken bij KPN Security Labs?

KPN Security Labs beschikt in de basis over twee teams: één team van netwerkspecialisten die de infrastructuur beheren. Daarnaast beschikt het lab over een testteam bestaande uit experts op diverse deelgebieden van security. Alle medewerkers hebben de nodige certificeringen en bezitten een grote mate van senioriteit.

Meer weten? Kom naar NLSecure[ID]

Meer weten over KPN Security Labs of geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek hierover met een van onze specialisten? Neem dan contact met ons op of kom op 25 t/m 27 januari naar NLSecure[ID].

Meer over NLSecure[ID]

Gerelateerde artikelen