Dit was The Digital Dutch On Tour #1: slimme innovaties, betere klantbeleving & digitale inclusie

Innoveren willen we allemaal. Vooroplopen, vooruitgaan, versnellen; alles zolang we maar niet stilstaan, en dus achteruitgaan. De digitaliseringskoorts is volop toegeslagen bij ondernemend Nederland. Maar zijn we wel bereid echte risico’s te nemen? En hebben we alle gevolgen wel goed in kaart? Innovatie in de praktijk heeft meer voeten in de aarde dan we denken, leerden we tijdens The Digital Dutch On Tour #1. Al loont het de stap tóch te wagen.

Afgelopen 24 mei trapte KPN Zakelijk af met een nieuw concept: The Digital Dutch On Tour. Een vervolg op The Digital Dutch, het jaarlijkse zakelijke evenement over digitalisering dat nu al 7 edities meegaat. The Digital Dutch On Tour gaat verder waar dat spektakel stopte. In 5 edities duiken hosts Jim Stolze, Marieke Snoep en Gina Doekhie in vraagstukken die nú spelen in de markt. Met als eerste vraagstuk: ‘Hoe maak ik mijn ICT simpel, flexibel en schaalbaar?’, geheel in het teken van digitale innovatie.

Duurzaam innoveren

We kijken mee hoe Jim op bezoek gaat bij Qbuzz, het duurzaamste vervoersbedrijf in Nederland. Bussen rijden er inmiddels grotendeels elektrisch, of zelfs op waterstof. Een behoorlijke transformatie waar heel wat bij kwam, en komt kijken, vertelt CEO Qbuzz Gerrit Spijksma: “Je doet iets nieuws, waarvan je weet dat het goed is, maar je overziet de consequenties daar niet van. Dat betekent dat je altijd tegen dingen aanloopt die je niet had verwacht.” Van sommige dingen kan je alleen in de praktijk leren. Maar als je dat goed doet, kan je zomaar ineens een inspiratiebron vormen voor anderen. Met mogelijk zelfs nieuwe, interessante businessmodellen tot gevolg.

Op naar de cloud

Dan de reis naar de cloud, waar veel organisaties al een tijd mee bezig zijn. Bezig, want zoiets heb je niet 1, 2, 3 geregeld. Zo’n migratietraject vergt iets van je hele organisatie, vertelt CTO InSpark Robbert Kelder, van je medewerkers en beheerders tot aan de board. Dan levert het gelukkig wel wat op. Zo vertelt hij over een artsenorganisatie waar ze eerst elke voicemail terugluisterden en uittypten. Met behulp van een speech-to-text service via de public cloud gaat dit nu automatisch. Een kleine aanpassing met een groot resultaat. Vooral kleine organisaties plukken al snel de vruchten van cloud-innovaties. Het maakt ze in een handomdraai efficiënter, en daarmee indirect aantrekkelijker voor klanten.

Digitale inclusiviteit

Vervolgens kijken we naar een gesprek tussen Marieke en Abdoulmajid Bozia, Directeur Digitale Voorzieningen bij Gemeente Amsterdam. De gemeente werkt hard toe naar digitale inclusie, op allerlei verschillende manieren. Bijvoorbeeld met vergoedingen voor netwerkgebruik of digitale apparatuur, zodat iedereen toegang heeft tot online school of werk. Maar ook door processen en procedures te vereenvoudigen. Belangrijk voor Gemeente Amsterdam is dat iedereen mee kan doen, wat zij mooi doen door complexiteit weg te nemen bij de klant.

De hosts bespreken ook een paar innovatievoorbeelden uit de markt. En dan kan AI natuurlijk niet ontbreken: oplossingen schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar vaak vooral om organisaties te dienen, niet direct de klant. Het bedrijf Lalaland doet het anders en richt zich op beide, met AI-software voor digitale modellen in allerlei lichaamstypen- en kenmerken. Voor tijd- en kostenbesparing op fotoshoots, maar ook om meer diversiteit te bieden in online catalogussen en zo een beter beeld te geven van hoe iets zou staan. “Er is niks mooiers dan technologie die ook echt doet waar het voor is bedoeld.”, aldus Jim.

Het voorbeeld van Marieke sluit hier mooi op aan, een speech van komiek en acteur Tim Minchin. In zijn ‘9 life lessons’ roept hij op ook iedereen te respecteren met minder macht dan jezelf. “Goede digitalisering zorgt voor gelijkwaardigheid.”, voegt Marieke hier nog aan toe. En om dat te bereiken hebben organisaties iedereen nodig, zo divers mogelijk en uit iedere laag. Innoveren moeten we met elkaar én voor elkaar doen; alleen dan bereiken we duurzaam succes.

Bekijk The Digital Dutch On Tour #1 en bijbehorende breakouts nu gratis terug. Schrijf je ook zeker in voor de volgende editie op 28 juni 202: ‘Hoe maak ik mijn organisatie veerkrachtig?’.

Gerelateerde artikelen